Oyun için Linux ve Windows dualboot

mburaktekin

Kilopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Merhabalar. Ben Linux'a geçmeyi düşünüyorum ama oyun desteği çok az olduğundan Windows'a kalıyordum. Aklıma şöyle bir şey geldi, ben bunlarla dualboot yapabilirim. 220 GB SSD'yi ikiye bölerim 110 GB'ına Windows, 110 GB'ına da Manjaro gnome kurarım fakat, masaüstünde diğer bir sisteme geçiş yapmak istiyorum. Bunu nasıl yaparım?

500 GB HDD var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel düşünmüşsünüz, oyun dışı aktivite için kurulu GNU/Linux'a geçmek daha bir zevkli olur.
Windows'un yanına en az 50 GB bir bölüm ayırın, oraya kurun. Açılışta hangi sisteme geçeceğinizi soran grub ekranı gelir. İstediğiniz dağıtımı veya istediğiniz masaüstünü kurabilirsiniz.
Ayrıca GNU/Linux'ta da Steam, Wine gibi ve kendi deposunda bir sürü oyun imkanı var.

Sistemine bağlı, mesela işlemcisi düşükse yavaş gelebilir. Manjaro'ya yakışan masaüstü bence KDE'dir.
GNOME artık ağır bir masaüstü değil. Boşta zaten RAM kullanım değerleri neredeyse aynı. Manjaro GNOME’u bir yıldır kullanıyorum bir yavaşlığını görmedim, ne dizüstümde ne masaüstümde.

Manjaro GNOME tavsiye ediyorum bu arada ağır değil, minimal ve sağlıklı. Minimal olan kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

GNOME ağır değilse boşta 2 GB RAM kullanması mı normal :D?
Eskiden çekilmezdi. Ama biraz düzelttiler. Fakat hala ağır.

Oyun için Linux kuracaksan Gnome biraz ağır gelebilir. Onun dışında Manjaro'yu kurarken elle diski ikiye bölüp birine Linux diğerine de Windows kurabilirsin.
Yok SSD'yi 2ye ayıracağım bir bölümüne Windows, bir bölümüne Linux kuracağım.
ProtonDB'den oyun desteğine baktın mı?
Hocam o toplara hiç girmek istemiyorum. Gene de teşekkür ederim.
Reboot ettiğinde boot menu kısmına girip istediğiniz işletim sistemini seçerek değiştirebilirsiniz.
İlla yeniden başlatmam gerek yani.
Masaüstünde diğer sisteme geçiş yaparım derken, bilgisayar açıkken geçiş yapmaktan bahsediyorsanız o maalesef mümkün değil.
İşte o kötü oldu.
Linux'ta oyun oynayabilirsiniz. Mesela ben Tomb Raider, Dirt Rally, CS:GO tarzı oyunları rahat bir şekilde oynuyorum. GTA 5'i de yükleyip açmayı deneyeceğim. Wine, playonlinux ve Steam ile rahat bir şekilde oynayabilirsiniz. Tomb Raider'i açtığımda oyun yağ gibi akıyordu. Tabii bu sisteminize göre değişebilir.

Eki Görüntüle 761868
Ben korsan oyun da yüklüyorum o yüzden sıkıntı.

Güzel düşünmüşsünüz, oyun dışı aktivite için kurulu GNU/Linux'a geçmek daha bir zevkli olur.
Windows'un yanına en az 50 GB bir bölüm ayırın, oraya kurun. Açılışta hangi sisteme geçeceğinizi soran grub ekranı gelir. İstediğiniz dağıtımı veya istediğiniz masaüstünü kurabilirsiniz.
Ayrıca GNU/Linux'ta da Steam, Wine gibi ve kendi deposunda bir sürü oyun imkanı var.
Hocam Wine'ı sadece normal uygulamalar için kullanmak istiyorum. 110GB ayıracağım.
GNOME ağır değilse boşta 2 GB RAM kullanması mı normal :D?
Eskiden çekilmezdi. Ama biraz düzelttiler. Fakat hala ağır.
Pek sıkıntı değil o ya.

Oyun performansını iyileştirmesi amacıyla en hafif Debian tabanlı dağıtımları bırakıyorum;
peppermintos.com
xubuntu.org

Ek olarak ProtonDB üzerinden uyumluluğuna bakmayı unutma oyunun için.

Oyun performansını iyileştirmesi amacıyla en hafif Debian tabanlı dağıtımları bırakıyorum;
peppermintos.com
xubuntu.org

Ek olarak ProtonDB üzerinden uyumluluğuna bakmayı unutma oyunun için.
Hocam Steam çözülür de ben crack oyunlar da yüklüyorum. Onlar da Windows için yapılan dosyalar. Wine ile kurulur mu ki?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı