Oyun oynanabilecek Linux önerisi

Ben bir yazılımcıyım ancak oyun oynamayı daha çok seviyorum. Acaba hem kod yazıp hem oyun oynayabileceğim bir Linux var mı?

Dağıtımlar arasında oyun performansı noktasında pek fark göremezsin. Tabii Debian gibi paket sürümleri güncellikten uzak dağıtımlar yerine Fedora gibi semi rolling release dağıtımları ya da rolling release dağıtımları tercih etmen daha sağlıklı olabilir.

EndeavourOS bakabilirsiniz. Ara yüz tasarımı da oldukça güzel. Yine de unutmamak lazım, Linux oyun oynamak için çok uygun bir işletim sistemi değil. Linux desteği olan oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. Wine ile bir şekilde idare de edebilirsiniz.

Çoğu oyunu Linux'ta oynayabilirsiniz. Özellikle tek oyunculu hikayeli oyunlar açısından çoğu oyunda problem yaşamazsınız. Ayrıca güzel bir emülatör desteğine sahip, eski oyunlara ilginiz varsa kolayca kurup oynarsınız.

Dağıtımlar arasında pek oyun performansı fark etmiyor. Daha çok masaüstü ortamlarının compositor veya saydamlık ayarları fark yaratabiliyor.

Oyun için Debian veya Fedora KDE'ye bakabilirsiniz bence. KDE masaüstü ortamı oyun için güzel bir masaüstü ortamı. Ayrıca compositor ve saydamlık ayarı kapalı Xfce de güzel oyun oynatır.

Xfce gidecekseniz Linux Mint öneririm kullanımı basit bir dağıtım.

En iyi oyun performansını, Ubuntu 22.04 dağıtımında aldım.

Denediğim önceki dağıtımlar

- CachyOS KDE, XFCE
- Xubuntu
- Elementary OS
- Deepin OS
- Kubuntu
- Fedora 38 XFCE, GNOME
- Antix Linux
- Debian 11 XFCE
- Debian 12 Gnome
- Manjaro
- Linux Lite.