Rehber Oyun Performansı Arttırma

İşletim sistemi
Windows 10

Melek Jordi

Picopat
Katılım
28 Haziran 2023
Mesajlar
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Rehberimize başlamadan önce YouTube'da gördüğünüz veya bazı sitelerde gördüğünüz 100-200 FPS artacak, bilgisayarınız yok şöyle şahlanacak yok böyle şahlanacak diyen bu kişilere inanıpta kişilerin sundukları saçma sapan programları indirip veya dediklerini uygulayıp bilgisayarınızı daha kötü hale getirmeyin. Benim bu rehberde dediklerimi uygularsanız normalde aldığınız performansın maksimum %15 fazlasını alırsınız ve bu bile zor. Öncelikle bunun bilince varmanızı isterim. Rehberde yazdığım şeyleri sonda bir madde hariç (maddede de belirttim) her şeyi denedim ve kendimde bilgisayarıma bu ayarları yapıpta kullanıyorum. Fakat meshuliyet kabul etmem. Özellikle bazı maddelerde meshuliyet kabul etmem diye yazdım. Onlarda ekstra kabul etmem. Bir şey olacağını sanmıyorum ama olsun. Bu yüzden Kayıt Noktası oluşturup öyle başlayın. Haydi başlayalım.

-Sol altta bulunan Windows logosuna sağ tık yapıyoruz. Önümüze çıkan menüdeki Aygıt Yöneticisi'ni açıp "Sistem aygıtları" altından "Yüksek duyarlıklı olay süreölçeri"ne ve "Sistem süreölçeri"ne sağ tıklayıp "Cihazı devre dışı bırak" şeklinde ayarlıyoruz.

-Çalıştır'ı (Win+R tuş kombinasyonu) açıp "MSConfig" yazıyoruz. Önyükleme sekmesine gelip "GUI önyüklemesi yok" seçeneğine tik atıyoruz. Açılış hızını gözle görülür şekilde arttırıyor.

-Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Sistem\Gelişmiş Sistem Ayarları\Gelişmiş yolundaki "Performans" sekmesinin altındaki "Ayarla"ra tıklıyoruz. "Görsel Efektler" kısmındaki tüm tikleri kaldırıyoruz. "Performans" sekmesindeki "Gelişmiş" kısmına gelip "Sanal Bellek" sekmesi alındaki "Ayarlar"a tıklıyoruz. Açılan sekmede en üstte bulunan tiki kaldırıp "Disk belleği dosyası yok" kısmını seçip "Ayarla"ya basıp çıkıyoruz.

-Çalıştırı (Win+R tuş kombinasyonu) açıp "Regedit" yazıyoruz. Açılan sekmede HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT \CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile yolundaki "NetworkThrottlingIndex" kaydını "ffffffff" olarak değiştiriyoruz. Böylece, Windows'un ağ bant genişliğine koyduğu limiti kaldırıyoruz.

-Çalıştırı (Win+R tuş kombinasyonu) açıp "Regedit" yazıyoruz. Açılan sekmede HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT \CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile yolundaki "SystemResponsiveness" kaydını "00000000" olarak değiştiriyoruz. Windows genel uygulamaların ve bazı oyunların sistem kaynaklarının sadece %80'ini kullanmasına izin verir. Bu limiti kaldırıyoruz.

-Çalıştırı (Win+R tuş kombinasyonu) açıp "Regedit" yazıyoruz. Açılan sekmede HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT \CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\Tasks\Games yolundaki "GPU Priority" kaydını "8" ve "Priority" kaydını "6" olarak değiştiriyoruz. Aynı şekilde, bu tarz uygulamaların önceliklerini de arttırıyoruz.

-Çalıştırı (Win+R tuş kombinasyonu) açıp "Regedit" yazıyoruz. Açılan sekmede HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT \CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\Tasks\Games yolundaki "Scheduling Category" ve "SFIO Priority" kayıtlarını "High" olarak değiştiriyoruz.

- Ağ Depo Arabirimi Hizmeti
Arka Plan Görevleri Altyapı Hizmeti
CoreMessaging
DCOM Sunucusu İşlem Başlatıcısı
DHCP İstemcisi
DNS İstemcisi
Durum Depo Hizmeti
Görev Zamanlayıcı
Grup İlkesi İstemcisi
Güç
Hızlı Getirme
Kablosuz Yerel Ağ Otomatik Yapılandırma
Kullanıcı Profili Hizmeti
Kullanıcı Yöneticisi
Kutucuk Verileri model sunucusu
RPC Bitiş Noktası Eşleştiricisi
Sistem Etkinlikleri Aracısı
Şifreleme Hizmetleri
Uygulama Bilgileri
Uzaktan Yordam Çağrısı (RPC)
Windows Bağlantı Yöneticisi
Windows Ses
Windows Ses Bitiş Noktası Oluşturucu
Yerel Oturum Yöneticisi
Zaman Aracısı

Yukarıdaki hizmetler dışındaki hizmetleri araştırıp işinize yarayıp yaramadığını öğrendikten sonra kapatmanızı öneririm. (Meshuliyet kabul edilmez)

Not: Eğer hizmetleri bu şekilde kapattıysanız aldığınız kayıt noktasının bir anlamı kalmıyor haberiniz olsun.

-Sisteminiz kötüyse Windows'un en eski sürümünden birkaç sonraki sürümünü yüklemenizi öneririm. (Bazı bilgisayarlarda Windows'un yeni sürümleri daha optimize çalışabiliyor onları da bir deneyin derim) Bende Windows 10 1507 var fakat buglı olduğu için önermiyorum.

-Çalıştırı (Win+R tuş kombinasyonu) açıp "gpedit.msc" yazıyoruz. Bilgisayar Yapılandırması\Yönetim Şablonları\Windows Bileşenleri yolundan "Windows Defender (Endpoint Protection)" sekmesine tıklıyoruz. Açılan sekmede "Windows Defender'ı kapat"a tıklayıp sol üsteki kısımdan "Etkin"i seçip uygulayıp çıkıyoruz.

-Ayarları açıyoruz. "Gizlilik" kısmına geliyoruz. "Genel" kısmında işaretli olanları kapatın. "Geri bildirim ve tanımalar" kısmına geliyoruz. "Windows benden geri bildirim istemeli"yi "hiçbir zaman" ve "Cihaz verilerini Microsoft'a gönderin"i "Temel" şeklinde ayarlıyoruz. Bu "Gizlilik" kısmında bulanan diğer sekmelere girip (Arka plan Uygulamaları cart curt falan var) onları da kapatın gitsin.

-Çalıştırı (Win+R tuş kombinasyonu) açıp "gpedit.msc" yazıyoruz. Bilgisayar Yapılandırması\Yönetim Şablonları\Windows Bileşenleri yolundan "Windows Update" sekmesine tıklıyoruz. Açılan sekmede "Otomatik Güncelleştirmeleri Yapılandır"a tıklayıp sol üsteki kısımdan "Devre dışı bırakıldı"yı seçip uygulayıp çıkıyoruz.

-Bilgisayar Yapılandırması\Yönetim Şablonları\Windows Bileşenleri ve Kullanıcı Yapılandırması\Yönetim Şablonları\Windows Bileşenleri kısımlarındaki açıklamalarını okuyup ve araştırıp diğer yapılandırmaları devre dışı bırakabilir veya etkinleştirebilirsiniz. (Meshuliyet kabul edilmez)

-Bir bileşenin driverını yüklerken hep en son sürümünü yükleyin diyorlar fakat en son sürümlerinin bilgisayarda optimizasyonu düşürdüğünüde gördüm. Bu yüzden bir bileşenin driverını yüklerken eski sürümlerini denemenizi öneririm.

-Görev yöneticini açın "Başlangıç" sekmesine geldiğimizde bu kısımda bulunan ve işinize yaramayan uygulamaların tikini kaldırın. (Tik olup olmadığını hatırlamıyorum ama öyle bir şeydir herhalde)

-Ekranın altındaki çubukta sağda pil var ona sağ tık yapın. "Güç Seçenekleri"ni göreceksiniz ona girin. Solda bir yerde "Güç planı oluştur" yazıyor ona tıklayın ve "Yüksek Performansı" işaretleyip planı oluşturun.

-Yaptığınız güç planlarının bulunduğu sekmede yaptığımız güç planının sağında "Plan ayarlarını değiştir" yazar. Ona girin. "Gelişmiş güç ayarlarını değiştir"e tıklayın. "İşlemci güç yönetimi"nin solundaki artıya tıklayın. Ardından "En düşük işlemci durumu"nun solundaki artıya tıklayın. Normalde sizde "Pilde" yazan kısımda %5 yazar onu %100 yapın. Diğer sekmelerde ayarları da performansı arttıracak şekilde araştırarak yapabilirsiniz. (Meshuliyet kabul edilmez)

"CRU" adında bir program var bu da sizin monitörünüz Hz değerini ve monitörün çözünürlüğünü değişmenize yarayan bir program. Programı bulup indirdikten sonra açın uygulamayı üstte monitör seçenekleri çıkıyor "Active" olanı seçin. "Detailed resolutions" kısmının sol altında "Add" yazar tıklayın ona. Açılan kısmın en üstünde "Timing" yazıyor onu "Automatic PC" yapın ve alttaki "Refresh rate" bilgisayarınız destekleyeceği bir şekilde ayarlayın. Bu sekmeyi kapatın ve "Detailed resolutions"ın sağ altındaki oklarla yaptığınızı en üste çıkarın. "OK" basıp uygulayın. Bu ayarlar bilgisayarı yeniden başlatmadan uygulanmaz haberiniz olsun. Bu uygulama deneyip hoşuma gittiği için ekledim bu yüzden meshuliyet kabul etmem. Gördüğüm kadarıyla monitör yanarmı ekran kartı yanarmı falan diye korkupta yapmayanlar olmuş. Öyle bir şey yok korkmayın. En fazla ekran simsiyah olur ve "Out of Range" yazısını görürsünüz veya monitör geleceğinizden daha parlak bir şekilde bembeyaz olur. Kayıt noktası alın deneye deneye en iyi ayarı bulursunuz. Ekran dediklerim gibi olursa kayıt noktasını yükleyin düzeliyor.

- Eğer ekran yukarıda dediğim gibi olursa:
1. Cihazı Güvenli Mod'da başlatın.
2. Arama bölümünden Sistem Yapılandırması (MSConfig)'nı bulun ve çalıştırın.
3. Önyükleme sekmesinde Temel video seçeneğini işaretleyin ve sistemi Normal Mod'da yeniden başlatın.
4. Sistem açıldıktan sonra Hertz değerlerinizi eski haline getirin
5. Sistem Yapılandırması'nı yeniden açın ve Temel video seçeneğinin işaretini kaldırın.
6. Yeniden başlatın.
Bu da eğer kayıt noktası almadıysanız ek bir çözümmüş. Denemedim ama mantıklı geldi belki işinize yarar.

Bazılarını kendim deneyerek buldum bazılarını forumlardan ve videolardan gördüm fakat hepsini bir arada toplayıpta anlatan göremedim. Bu yüzden bilgisayarı yetersiz olan kardeşlerim, abilerim, ablalarım için böyle bir rehber hazırladım. Anlatacaklarım bu kadardı. Yanlış yazdığım yerler veya yanlış düşündüğüm şeyler olduysa kusura bakmayın. Umarım işinize yarayan bir rehber olmuştur. İyi günler. (Bu arada UNLOST görse bu rehberi kıskanır. O şekil bir rehber haberiniz olsun)
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı