Oyunlarda neden Türkçe dil seçeneği yok?

  • Konuyu başlatan lanje
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 81
  • Görüntüleme 4B
Canları istemiyor. Yoksa dünyada kaç tane dil var hepsine yapamazlar. Belli başlı dillere yapıyorlar genelde.

Korsan oyun yüzünden değil.
 
Son olarak şuna cevap verirsen sevinirim ama dürüst olmanı rica ediyorum. Şirket kurdun, oyun yaptın ve bunu yaparken zaten klasik şekilde İngilizce geliştirdin. Oyun yapımının son yılı hangi dillere destek vereceğini seçmen gerekiyor, ona göre çeviri ücretleri, lisans ücretleri, çalışan iş gücünü ayarlaman lazım. Orada 4 tane dil var destek vermeyi düşündüğün, bunlardan hangilerine destek verirdin?

Dil 1 - Alım gücü ortalama olan 20 ülkede toplam 500 milyon civarı insanın konuştuğu bir dil var. Bu ülkede senin çıkaracağın oyun türündeki orijinal satış sayıları 500 bin civarında. Toplamda 5 milyon satış yapabileceğini öngörüyorsun, bu dili konuşan ülkelerdeki orijinal içerik tüketme oranı az ama sana 500 bin satışı sadece burası getirebilecek potansiyele sahip.

Dil 2 - Bu ülkede konuşulan dil başka yerde konuşulmuyor ama ülkenin alım gücü ortalamanın üzerinde. 120 milyon nüfusa sahip ama 400 bin civarı satış yapabileceğini gösteriyor sana benzer türdeki oyunların satış projeksiyonları.

Dil 3 - Bu dili konuşan 1 milyar insan var ama halk kendi basit ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Sadece bu ülkede bu dil konuşuluyor. Yaptığın türdeki oyunların önceki satış sayıları ise 20-30 binlerde sürünüyor, korsan içerik kullanma oranı 1 orijinale karşı 300 civarında.

Dil 4 - Bu dili 10 ülke kullanıyor, toplam nüfus 250 milyon ama bu dili konuşan ülkelerdeki toplam satış sayısı 50 bin civarında kalıyor. Halkın orijinal içeriğe para verme kültürü yok alım gücü ortalama olsa bile.

Bu dillerden hangilerini desteklerdin? Destekleme nedenin ne olurdu?

İşte firmaların da mantığı bu, 1. ve 2. dilleri destekleyip diğer 2 dili desteklemiyorlar. Bunun "sadece kâr" güdümünden başka bir nedeni mi var ortada?
Öncelikle varsayımlarla bu iş olmaz. Mesela bir dilin konuşulduğu 1 milyar nüfusluk bir bölge/ülke yoktur ki 50 bin kopya satsın. Önce bunu bir aradan çıkaralım. Ben size Newzoo Global Games Market Report (2021)'in değerli rakamlarından bir kısmını aktarayım.

2021 yılında Tüm dünyadaki dijital oyun endüstrisinin toplam hacmi, 175,8 milyar dolar olmuş. Bu hacmin 79 milyar doları mobil oyunlardan gelmiş. Ayrıca bu hacmin yarısını, Çin'in de içinde olduğu Asya-Pasifik bölgesi karşılamış. Yani dünya nüfusunun en kalabalık olduğu coğrafya karşılamış. Yani 50 bin kopyanın satılması diye bir durum söz konusu değil. Çin tek başına 45,6 milyar dolarlık bir hacme sahip. Ardından dünyanın zengin ülkelerinin olduğu Kuzey Amerika ve Avrupa kıtaları geliyor. Bu istatistik, ikimizin de savunduğu kârlılık ve satış rakamı noktasını açıklıyor. Satışların ve gelirin en yüksek olduğu yerler ya nüfus yoğunluğunun olduğu yerler ya da gelişmiş ülkelerdir. Dolayısıyla Çincenin oyunlardaki varlığı son derece normal.

Ekran Görüntüsü (16).png


Bir başka nokta da oyuncu sayısıyla ilgili. 2021 yılında 3 milyar insan dijital oyun oynamış (mobil, pc ve konsol). Bu nüfusun %55'i (1,6 milyar insan) Asya-Pasifik bölgesinden. Burada Çin'in oyuncu sayısını göremiyorum. Full raporda o da yazılıydı diye hatırlıyorum.
Ekran Görüntüsü (17).png


Dilin yaygınlığına ilişkin çıkarım da bu tablolardan elde edilebilir. Örneğin 400 milyon oyuncunun olduğu Orta Doğu-Afrika bölgesinin hakim dili Arapça'dır. Arapça bir çok oyunda var. Türkiye de bu bölgede gösterilmiş olmasına rağmen Türkçe'nin yayılım alanı dar olması oyunlarda Türkçe dil desteğinin olmamasının nedenlerinden biri olabilir.

Ben bu tabloları böyle görüyor ve okuyorum. Bir oyun şirketi sahibi olarak, varsayımlarla değil; doğrudan veriler ile hareket ederdim. Kârlılık ve satış rakamları ile erişebileceğim nüfusu göz önünde bulundurarak optimum faydayı bulmaya çalışırdım. Bununla birlikte eminim bizlerin bilemeyeceği başka dinamikler de söz konusudur. Benden bu kadar.

Rapor ve daha fazlasını buradan bulabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Torrent'ten bir sürü oyun indirdim. Hiçbir zaman da 70-80-50 TL üstü bir oyuna para gommeyecegim. Türkçe falan da umurumda değil.
 
Çin'in de içinde olduğu Asya-Pasifik bölgesi karşılamış. Yani dünya nüfusunun en kalabalık olduğu coğrafya karşılamış. Yani 50 bin kopyanın satılması diye bir durum söz konusu değil.
Herhangi bir yerde Çin'de bu kadar satılıyor mu dedim? Yoksa nüfus değil toplam satış geliri mi şirketler için önemlidir dedim? Bir yerde 1.5 milyar nüfus olsa bile sadece 50 bin kişi alsa şirket için oranın nüfusu önemli değil diyorum.

Benim dediğim şeyi birebir görsellerle koymuşsun, teşekkürler. Orada "para kazandırmayan" hangi pazarın dilleri oyunlara konuluyor onları bir göster.

İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca dil destekleri her oyunda var. Avrupa pazarının satış oranına bak, bu dilleri konuşan ülkelerin genel paylarının büyüklüğüne bak. Portekizceyi sadece Portekiz için mi koyuyor oyun firmaları? Yoksa Brezilya gibi hem nüfusu fazla hem çok sayıda satış yaptıkları Portekizce konuşan bir ülke var diye mi?

Asya-Pasifik bölgesine bakıyorsun, orada en çok para kazandıran ülkelerin diller hangileri? Çince, Japonya ve Korece. Bu 3 dili desteklemeyen kaç tane büyük oyun var?

Kuzey Amerika kıtası desen İngilizce ve çok az da Fransızca/İspanyolca konuşulan bölge. Bu dillerin konuşulduğu ülkelerin o coğrafyadaki pazar payı belli. O dili konuşan kişilere yapılan satış sayısı az ise o dil konulmaz bu kadar basit.

Ben ne diyorum? Bir şirket için bir dili konuşan nüfusun büyüklüğü değil, o dili konuşanlara ne kadar ürün satabileceği önemlidir diye. Hem sözde buna karşı argüman sunduğunu zannediyorsun hem de dediğim şeyi birebir burada görselleştiriyorsun.
 
Son düzenleme:
İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca dil destekleri her oyunda var. Avrupa pazarının satış oranına bak, bu dilleri konuşan ülkelerin genel paylarının büyüklüğüne bak. Portekizceyi sadece Portekiz için mi koyuyor oyun firmaları? Yoksa Brezilya gibi hem nüfusu fazla hem çok sayıda satış yaptıkları Portekizce konuşan bir ülke var diye mi?
Sabahtan beri aynı şeyleri söylüyoruz. Farklı şeyler de söylemiyoruz. Sen kulağı düz tutuyorsun ben ise tersten. Aynı yere çıkıyoruz. Nüfus, satış, karlılık bunların hepsi birbirine entegre. Sen de bir dilin yaygınlığını söylüyorsun :) Portekizce sadece anakarada değil, sömürgelerin de ana dili. Dolayısıyla bu, o dilin yayılım alanını ifade eder. Dilin gücü önemlidir diyorum sabahtan beri.

Bu arada benim sizin söylediklerinizi çürütmek gibi bir derdim yok. Paylaştığım grafikler sizin argümanınızı da destekliyor. Ben sadece farklı değişkenler de olabilir görüşünden hareketle yazıyorum.
Ayrıca gerçekten artık nokta koysak mı? Haklı olmak istiyorsanız gerçekten sin haklısınız diyeyim. "Tüm söylediklerim bir zırvadır" diyeyim de kapansın konu.
 
Son düzenleme:
Oyun satışı Türkiye'de fazla değiş ama az da değil. FH4 ün en çok satanlarda Türkiye 5. Bu az değil.
Az ama buna rağmen yeterli geldiği için Horizon 4 ve 5 Türkçe destekli. Bunun nedeni de yine globale göre az olsa da buradaki pazarda beklenenden fazla satılmış Horizon 3'ün payı var. Horizon 4 toplamda 10 milyondan fazla satan bir oyun, üstelik 2.5 yıl Steam'de yoktu. Bu süreçte Dünya'nın her yerinde benzer şekilde "tam fiyatla" ve Steam'deki toplam satış sayısından en az 2 - 2.5 kat daha fazla oyun sattı kendi başına. O dönemde Türkiye'de kaç kişi Horizon 4 aldı?

Steam'deki Horizon 4 satışlarında Türkiye'nin 5. olması da çok bir şey ifade etmez, firmaya ne kadar para kazandırdığın ifade eder. Türkiye'de FH4 satış fiyatı 6.7 dolar, çok oyun satılan büyük pazarlarda ise 40-80 dolar arasında fiyata satılıyor. İşin bir de VPN/bölge değişimi ile yapılan alımlar kısmını düşünmek lazım, acaba başka ülkelerde kaç kişi 5 katından fazla para vermek istemediği için alımı buradaymış gibi yaptı? Firmanın Türkiye'den sağladığı kazanç Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve bazı Asya ülkelerinin yanında çok küçük bir paya sahip.

Horizon serisi bir yarış oyunu, diyalog ve çevrilmesi gereken materyal az. Hikayeli RPG ya da aksiyon oyunlarında bunun onlarca kat fazlası oluyor. Çoğu şirket normal olarak buna harcaması gereken para/iş gücüne değmeyeceğini düşündüğü için dil desteğini koymuyor.

Dolayısıyla bu, o dilin yayılım alanını ifade eder. Dilin gücü önemlidir diyorum sabahtan beri.
Ben de dilin gücü değil, o dili konuşan insanların orijinal ürün alma sayısı önemlidir diyorum sabahtan beri. Örnekleri de bunun için verdim, sen gerçek pazar payından bahsediyormuşum gibi davranıyorsun. 1.5 milyar değil isterse 3 milyar kişilik bir ülke, toplamda 100 milyonluk başka bir dili konuşan ülke kadar orijinal içerik almıyorsa o dil desteğini rüyasında görür.
 
Son düzenleme:
Ben de dilin gücü değil, o dili konuşan insanların alım gücü ya da orijinal ürün alma sayısı önemlidir diyorum sabahtan beri. Örnekleri de bunun için verdim, sen gerçek pazar payından bahsediyormuşum gibi davranıyorsun. 1.5 milyar değil isterse 3 milyar kişi toplamda tek bir dili konuşan 100 milyonluk ülke kadar orijinal içerik almıyorsa o dil desteğini rüyasında görür.
Tamam siz haklısınız.
 
Rusya'nın 2018'deki oyun endüstrisi pazarı yaklaşık 1.7 milyar dolar. Dünya'da en büyük 11. pazar. Rusya'nın pazar payını küçümseyenler için ekleyeyim. Bunun küçük bir kısmı mobil oyun pazarı. Bizdeki pazar ise o dönemde (şu anda daha da düştü) Rusya'nın yarısı (853 milyon dolar) kadar, üstelik bizdeki mobil oyun pazarı (372 milyon dolar) orantısal olarak fazla büyük. Yine de itiraf edeyim, 2018 yılında Suudi Arabistan'dan 53 milyon dolar daha büyük bir pazar oluşturduğumuza şaşırdım. 2021 yılının verileri olsa çoktan gerilere düşmüş olduğumuzu göreceğimize eminim.

Screenshot_151.png


Neyse son defa yazıyorum; Türkçe dil desteği mi istiyorsunuz? Parasını verip bir oyunu elle tutulur sayılarda satın alın, sonraki oyunda Türkçe dil desteği olmazsa laf edersiniz.
 
Son düzenleme:
Amerika bizi kıskanıyor hocam, Türkün dostu Türktür (!)

Siz bir oyun yapsanız kalkıp çok az satış yaptığınız Uganda dilini koyar mısınız? Çeviri yapmanın da maliyeti var, durduk yere karınızdan para kaybetmek ister misiniz? Ayrıca Rockstar'ın modlara bakış açısı zaten biliniyor.
Bana AKP'liymişim gibi bir ağızla konuyu saçma sapan yerlere taşıma.
Ben kalkıp 172 kez dünyanın en iyi oyunu seçilen bir oyun yapacak olsam Uganda dilini koyarım evet. İlk başta koymasam da oyun ödül aldıktan sonra güncellerim. Maliyet mi sorun? Adamlar bedavaya çeviri yapıyor bedavaya!.. Her oyun için konuşmadığımı, bazı çok popüler oyunlar için konuştuğumu kaç defa daha yazmam gerekiyor?
 

Geri
Yukarı