Oyunlarda neden Türkçe dil seçeneği yok?

  • Konuyu başlatan lanje
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 81
  • Görüntüleme 4B
Oyunlarda Türkçe dil desteği olmaması ülkecek bizim suçumuz. Çünkü ekonomiyi batırıyoruz, dolar/euro yükseliyor, ondan sonra oyunlar yurt dışından servis edildiği için pahalanıyor otomatikman. Millet de korsana yöneliyor. Oyunlar satılmıyor ve yapımcıda Türkiye'de pazar kurma masrafına girmeye gerek yok diyor. Böylece Türkçe dil gelmiyor.
Ben olsam bende getirmezdim bize müstehak.
 
Satış olarak bilmiyorum da genel oyun sektörü olarak o kadar da uzak değiliz diye biliyorum. Mobil oyunlarda bayağı iyi olduğumuzu düşünüyorum
 
Korsanın fazla kullanılması bahane. Bu bir sebep olsaydı Rusça dil desteği de Türkçe kadar az olmalıydı.
Bahane falan değil. 2010-2015 arasında alım gücü fena durumda değilken oyun satışları "biraz" yükseldi, bir sürü firma sonraki oyunlarına Türkçe dil desteği ekledi. Satışlar düşünce şirketlerin çoğu uğraşmak istemiyor, AAA oyunlarda dil desteği eklemek 2-3 çevirmenle olan bir şey değil. Bunun kelime başına çeviri ücretinin yanında lisanslama ücreti var, çeviriyle ilgili kültürel bir sorun çıkarsa bunun riskini üstlenmesi de var.

Rusya'nın satış sayılarını bilmiyorum ama eminim bizden çoktur. Türkiye'de büyük oyun pazarı neredeyse yok. Dünya nüfusunun %1'inden fazlasına sahibiz, oyunların toplam satış sayılarının %0.01'ini bile oluşturmuyoruz çoğu zaman. Ayrıca Rusya ile Türkiye'yi kıyaslama, politik alanda oldukları ve Dünya tarafından kabul edildikleri konum ortada.
 
İnsanların, özellikle tüketim yapanların şirketler için empati kurması çok acınası geliyor bana. İşte satışlar azmış(kaynak nedir onu da pek görmedim) da değer vermezlermiş. Bizler salak olursak vermezler.

Altyazı desteği yoksa bir yapım eksiktir ve etik olmayan bir davranış sergiliyorlardır. Yani korsan ne kadar kötüyse etik olmayan ticaret de o kadar kötüdür. Ama şu kısmı anlamak için bile ülkemizde çok zamana ihtiyaç var.
 
Sadece satış ile alakalı bir durum değil. Bazı büyük firmalar politik nedenlerden dolayı Türkçe dil desteği koymuyor. Kısacası "sizi adam yerine koymuyoruz" diyorlar. Koskoca Rockstar veya Ubisoft 8702382 tane dil desteği verdiği ve dünyayı kasıp kavurduğunu bildiği RDR2, GTA, FarCry gibi oyunlara Türkçe dil desteği (altyazı) verirlerse zarar mı ederler? Tabii ki hayır. Bu işi gönüllü olarak bile yapacak binlerce insan var. Üstelik FarCry'ın motoru Crytek'in ve Crytek'in kurucuları Türk... Olay bizi sevmemelerinden ibaret, satış matış hikaye. Microsoft neden korsan kullanıma göz yumuyor? Çünkü hedefinde ev kullanıcıları değil şirketler var. Şirketlerden yeterince para kazanıyorlar ve bireysel kullanıcıların korsan kullanımına göz yumuyorlar çünkü pazarı başka işletim sistemlerine kaptırmak istemiyorlar. Rockstar gibi kansız şirketler Türkler'den o kadar haz etmiyor ki Anonymous'un RDR2 çevirisini bile piyasadan kaldırttırıyor. Milliyetçi bir insan olduğum söylenemez fakat sırf bu yüzden hala RDR2, GTA, FarCry serisini satın almadım, korsan da oynamıyorum.
 
Olay bizi sevmemelerinden ibaret, satış matış hikaye.
Geldi bizi kimse sevmiyorcu da. :D Oyun satışlarının yükseldiği dönemde firmalar nedense sevmişti, Türkçe dil desteği getirmişlerdi. Hay Allah işe bak... Demek fakir olunca sevilmiyoruz. :D

Sermaye şirketi parasına bakar, satılıyorsa destek verir. Satılmıyorsa adam yerine koymaz. Bu kadar basit. Her şirket uğraşmaz kâr oranı düşük olan pazarlarla.
 

Geri
Yukarı