İnceleme Pardus 23.1 Gnome

1717412121369.png

Selamlar! Bu yazımda Pardus 23.1 GNOME incelemesi yapacağım. Secure Boot uyumluluk problemini çözdüm -Win 11 dual boot kullanıyorum. BIOS ekranında "Reset setup mode" ve "Reset factory keys" yaptıktan sonra Pardus Secure Boot açıkken bile açılmaya başladı. Tabii ki sorun tek Pardus'ta değildi -Ventoy da açılmıyordu. Ama BIOS'ta dediğim iki şeyi yaptıktan sonra açılmaya başladı.

1717412142172.png

Pardus 23.1 GNOME, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilmiş, özellikle eğitim ve kamu kurumları için optimize edilmiş bir Linux dağıtımıdır.

Kurulum: Kolay ve sezgisel, tüm sistem güncellemeleri kurulum sırasında otomatik olarak yapılıyor.

GNOME Masaüstü: Modern ve temiz bir arayüz sunan GNOME 43.9 ile kullanıcı dostu bir deneyim sağlıyor. Menü dağınıklığı azaltılmış ve Dash to panel eklentisi önceden yüklenmiş.

Çekirdek: 6.1.0-21-amd64 kernel ile geliyor. Bu doğrultuda güncel donanımlarda sorun yaşama ihtimaliniz düşük.

Ekran Kartı Sürücüleri: NVIDIA ve AMD için hızlı ve kolay kurulum komutları mevcut. Resmi sürücülerin kurulması tavsiye ediliyor.Yoksa 144 hz yapınca ekran gitmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

NVIDIA:
Bash:
sudo apt update
sudo apt install nvidia-driver
sudo reboot

AMD:
Bash:
sudo apt update
sudo apt install firmware-amd-graphics
sudo reboot

Pardus Yazılım Merkezi: Geniş bir yelpazede yazılım sunan ve Pardus Güncelleyici ile tek tuşla sistem güncelleme imkanı sağlayan güçlü bir araç.

Genel Değerlendirme: Kullanımı kolay, özelleştirilebilir ve son kullanıcı dostu bir Linux dağıtımı olan Pardus 23.1 GNOME, özellikle eğitim ve kamu kurumları için ideal bir seçenek. Hem yeni kullanıcılar hem de deneyimli Linux kullanıcıları için güçlü bir alternatif.

Pardus Topluluğu: Pardus Gönüllü Portalı ve Pardus Forum gibi platformlarca, Pardus'un Türkçe topluluğu olması son kullanıcı için oldukça iyi bir şey. Karşılaşılan sorunlarda Türkçe dilinde kontakt kurulabilecek topluluğu olması Pardus'u Türk kullanıcılar için öne çıkartıyor.

Kişisel Görüş: Pardus'un özgür yazılım felsefesine hizmet ederek Türkiye'nin Windows'a olan bağımlılığını azaltmada önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Debian tabanlı bu dağıtım, son kullanıcılara hitap eden bir Linux deneyimi sunuyor. Bu dağıtımı sevmeyenler var -fakat bu doğrultuda olan görüşlere katılmıyorum. Debian'ı son kullanıcı için kullanılabilecek hale getiren Pardus'un kullanılmaması için hiçbir mantıklı neden yok. Linux Mint, Ubuntu daha iyi, daha kapsamlı ve geniş desteğe sahip olabilir. Fakat bu Pardus'u kullanılmaz yapmaz. Linux dünyası geniş bir camiaya hitap ediyor ve isteyen istediğini kullanır.
Pardus, Linux dünyasına ait ve özgür bir dağıtım. Bu önemli. Bu özgürlük noktasını kaçırmanızı istemem.

GÖRSELLER
1717400873038.png

1717400903658.png

1717400964623.png

1717412574133.png

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı