Pardus İçin Gönüllü Proje

Can Kural

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Ankara - Yenimahalle
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
PARDUS İÇİN GÖNÜLLÜ PROJE

Arkadaşlar içimi 1 haftadır sıkan bir düşünce var. Ya Pardus yok olursa ? Ya Pardus tamamen durdurulursa? Bende kendi kendime durdum ve şöylebir düşünce ürettim. PARDUS için bir web sayfası oluşturucağım ve bu web sayfasına Pardus'un özellikleri, kurulumu, durumu vs. gibi şeyleri ekliyeceğim. Pardus kullanan kişilerin soru sorma ortamını yaratmayı amaçlayacağım. İnsanları işletim sistemi olarak Pardus'u seçmelerini amaçlayacağım.
Tabikide insanları hele hele Windows kullanan insanları direk olarak Pardus'a geçiremeyiz.
Bu insanların için kullanmasalar bile ek olarak (sistem kurtarma vs. gibi durumlar için) Pardus işletim sisteminin 2. işletim sistemi olarak bilgisayarda kurulu olmasını amaçlayacağım. Arkadaşlar bu projeyi tek başıma hayata geçireremem. Sizlerin değerli Technopat ailesinin yardımına ihtiyacım var. İlk olarak bir blog sitesi olarak işe başlamayı düşünüyorum. İsteyen herkezi bu blog sitesine yazar olarak eklemeyi düşünüyorum. Her makale Pardus'u yaymak için büyük bir adım olacağına inanıyorum.

Videoyu lütfen izleyiniz. :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Fatih Projesinde Neden Pardus Kullanılmıyor?

Arkadaşlar videoda'da izlediğiniz gibi Yücel Altunbaşak'ın verdiği cevap;
-Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Genel Liseler bütün hepsinde bir "akıllı tahtamız" var şuanda. Bu tahtaların hepsindede Pardus işletim sistemi var!

Arkadaşlar bizim lisemizdede akıllı tahta var (Keçiören Anadolu Lisesi) ve bu tahtaların hepsinde de (yaklaşık 32 tane) Pardus işletim sistemi var. Ek olarak Windows 7 işletim sistemi. Windows7 işletim sistemi varsayılan olarak ayarlanmış. Hiç bir işlem yapılmadığı sürece 10sn. içinde Windows7 açılıyor. Peki biz Pardus açmak istiyoruz, nasıl açacağız? Açamayız ! Çünkü BIOS ekranında "Dokunmatik Sistem" çalışmıyor. Akıllı Tahtada da ek bir kalvye yok. Anlayacağınız Windows7 kullanmaya mecburuz.
Bu konu için okulumuzun "Akıllı Tahta"lardan sorumlu öğretmenimize danıştım "Neden Pardus kullanmıyoruz?" diye. Sevgili öğretmenimizin bana verdiği cevap;
Öğretmenler kullanmayı bilmiyor!
Öğretmenler sanki normalde Win7 Kullanmayı biliyor
! Sayın Technopat ailesi aramızda kalsın doğru dürüst ders işleyemiyorum çünkü her ders mutlaka bir öğretmen dersi "Can bir yardım eder misin? Şunu açamadık bunu silemedik bunu gösteremedik" falan fistan diyerek kesiyor! Kafam kaç gündür bulanık Pardus'u düşünmekten.

TBMM'de Pardus

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

plo_logo.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Sizin dediğiniz internet sitesi mevcut Özgürlük için. Bu sitede pardus ile ilgili her türlü bilgi veriliyor ve soru sorulabiliyor. Konunuzu baltalamak için yazmıyorum sakın yanlış anlamayın ülkemizde herkes kendi birliğini kurup bir şeyler yapmak istediği için büyük ekipler büyük topluluklar maalesef mevcut değil.Halbuki toplulukların hepsi bir çatı altında toplanıp daha da güçlenseler eminim ülkemiz bir çok alanda daha iyi konuma gelecektir. Sizde bu sitede aktif olup ileride görev alabilirsiniz mesela.

Bu ve bunun gibi birçok siteyi gördüğümde zaten Pardus için endişelenmeye başladım. :)
2011 hadi diyelim 2012 yılından sonra tek bir hareket yok. Soru soran yok, cevaplayan yok, makale yok...
Şuan ufak ufak başladım kendi başıma bir şeyler yapmaya 5 arkadaşımı aktif olarak Pardus kullanmaya yönelttim. 2 arkadaşım şuanda sadece incelemek için Pardus'u kurdu.
Buda ilk makalelerim :) Pardus

Pardus ve Linux vakit kaybıdır.

Birçok işletim sistemi Linux tabanlı. Neden Linux vakit kaybı olsun ki? Windows'a para verip alamayanlar korsan kullanmak yerine, Linux kurabilirler. Yada sistem özellikleri düşük bilgisayarlara kurabilirler. Bence Linux vakit kaybı değil.

Tecrübeniz arttıkça ve sektörde ilerledikçe açık kaynak ve Linux'tan nefret etmeye başlarsınız. Açıklarım bi ara nedenini.

Açık kaynaktan nefret etmek mi? Neden nefret edeyim ? Bana daha farklı düşünme kapıları açan bir yapıyı neden kullanmayayım ? Ben sektörde programcı olarak çalışıyorum. Bazı yazılımlar için biz de para ödüyoruz yalan değil. Satın aldığımız yazılımı kendimiz geliştirmemiz bizim için daha maliyetli olacağından bunu yapıyoruz. Bu şekilde kendi yazılım projelerimize odaklanıp daha iyi işler çıkarmaya çalışıyoruz. Fakat bunun dışında açık kaynak kodlu o kadar iyi projeler var ki bunlar projelerimizde kullanılmayı hak ediyor. Mesela PrimeFaces. Java programlama dilinin web tarafındaki teknolojilerinden olan Java Server Faces 2.0'ın eklentilerinden biri. Gerçekten ciddi emek sarfedildiği çok belli olan harika bir ürün. Üstelik bedava ve açık kaynak kodlu. Aslında Java'da açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. Arkasında da dehşet bir destek vardır. İnşaallah ileride de Java'nın tüm haklarına sahip olan Oracle, Java'yı açık kaynak kodlu olarak bedava sunmaya devam eder.

Açık kaynak kodlu projeleri kullanmanın ciddi riskleri olabilir buna da katılmadan edemeyeceğim. Bize seminer için Microsoft'ta Windows 8'in geliştirilmesinde çalışan bir mühendis gelmişti. O beyefendi bize Windows 8'in hazırlanmasında 1 yazılım geliştiriciye karşılık 1 de test mühendisinin çalıştığını söylediğinde oldukça şaşırmıştık. Yazılım test ekipleri, yazılımı geliştiren programcı ekiplerine göre genellikle daha mütevazi yapıda olur algısı yerle bir oldu tabii. Windows'ları düşünün. Bunca saldırıya, her gün başka başka şekillerde karşısına çıkan kötü niyetli virüslere rağmen işletim sistemi yine de ayakta kalmayı başarıyor. Bir arabanın müşterinin beğenisine sunulmadan önce zorlu testlerden geçirilmesi gibi Windows'da zorlu test süreçlerinden geçiriliyor. İşte ürün kavramı bu demek. Her şeyiyle kendisinden beklenen amaca hizmet eden, güvenli yapıda ve arkasında ciddi teknik desteği olan.

Bu anlamda arkasında ciddi topluluk desteği olan, dokümantasyonu tam olan ve forumlarında ciddi bir paylaşım ortamı olan açık kaynak kodlu projeleri ben kullanırım çünkü bu proje artık bir ürün hüviyetini kazanmaya başlamıştır. Paralısı varken de pek tabii ki açık kaynak kodlu olanı tercih ederim.

Kimi açık kaynaklı projeler de vardır. Arkasında ciddi bir yazılım geliştirici ekip yoktur. Size yeterli destek veremezler. Bu açık kaynaklı projeyi kullanarak hazırladığınız yazılımlarda ciddi bir risk alıyorsunuz anlamına gelebilir. Bu senaryoda açık kaynak kodlu projeyi deneyen çok az kişi vardır. Bu da açık kaynak kodlu projenin hatalarını kapatan daha az insan var demek. Siz de potansiyel kurban olabilir verilerinizi, paranızı yada sektördeki itibarınızı kaybedebilirsiniz.

Ama yine de açık kaynaklı kodlu projeler her zaman incelenmeyi hak eder vay adama bak problemi tereyağından kıl çeker gibi nasıl çözmüş demek için. Bu projeler amatör ruhla sadece birilerine faydam dokunsun diye hazırlanmıştır. Programlama yeteneklerimizi üst seviyelere çıkarmak için de ideal araçlardır. Hele bir de iyi hazırlanmış bir projeye rast gelmişsek hiç bir programlama kitabının bize öğretemeyeceği bilgileri ve tecrübeleri kazanacağız demektir.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı