Pardus İçin Gönüllü Proje

Açık kaynağı ve Linux'u severim ve her defasında desteklerim. Ama CHIP'te çalıştığım dönemde ofise gelen ve bize Pardus'u anlatmaya çalışan bir "amca" o zamanlar sinirlerimi germişti. O günden beridir Pardus'a gıcığım. Gıcıklık, gıcıklık getirdi. Onlar CHIP'e gıcıktı, ben de şimdi onlara gıcığım.

Adam bize Windows 7 kullandığımız için hakaret etmişti neredeyse. Bu mu açık kaynak zihniyeti?

Evet açık kaynak zihniyeti bu değil ama sizin de kendini açık kaynak kodlu dünyaya ait hisseden birinin yanlış tavırları ile Pardus'a gıcık olmanız doğru değil. Zaten çoğu zaman yapılan bir hata bu. Bir fikri onu temsil bile etmeyecek bir azınlıkla yargılamak.

Ayrıca o şahsın yanlış tavrından çıkarılması gereken bir başka kıssadan hisse ise hiç bir zaman teknoloji dünyasında tek bir iyi yoktur. Yaptığınız işe göre iyi vardır. Örneğin C++ harika bir dildir ama web uygulaması geliştirecekseniz hiç bir işinize yaramaz. Teknoloji dünyasında fanatikliğe kapılmamalı. Yok Java, C#'ı döver. C#'da LINQ var Java'nın nesi var ? gibi muhabbetlere hiç gerek yok. Önyargı olmadığı ve serbestçe düşünebildiğimiz zaman teknolojinin nimetlerinden daha iyi şekilde yararlanabileceğimiz kanaatindeyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence her zaman farklı seçeneklerin olması iyidir. Windows 7 - 8 - 8.1 kullandım/kullanıyorum ve de çok memnunum. Ama bir Linux dağıtımı Windows'ta kullanmadığım(Windows'ta kullanıcının yapmasına gerek olmayan) bir sürü komut ve bazı şeylerin temelinde nasıl olduğunu, işlediğini öğretti.

Kısacası farklılıklar iyidir, birbirlerinin özgürlüklerini kısıtlamadıktan sonra tabii ki. Hakaret, önyargı, vb. şeylerin zaten yanlış olduğunu düşünüyorum, olmaması gerekir.

Konuyu açan arkadaş için de; Pardus için varolan platformlara dahil olunmasının, ayrı ayrı bir sürü küçük grupların olmasındansa aynı aşamalardan çok önce geçmiş ve belli tecrübe sahibi büyük gruplarla ortak hareket etmek gerektiğini düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Linux'u 2 gün boyunca kullandım. Amatördüm ve java kuramadım sabaha kadar oturup java kurdum ve rahatladım sistem rahat ama zorlandığım için tekrardan Windows 7 sistemime geri dönüş yaptım. Pardus da ise bölüm ayıramamıştım :)

Pardus ve Linux vakit kaybıdır.

Hortlatılmış konuya yanıt yazmak istemezdim ama bir ara nedenini anlatırım demişsiniz, amca dışında bir nedeni varsa, yazdıysanız okumak isterim. Özellikle açık kaynak kodu sevmemenizin nedenini. Blog yazısına yorum olarak Burak Alkan da "Pardus'tan bi cacık olmaz." demiş ve bir açıklama getirmemiş de merak ettim.

Konuyu açan arkadaşıma birkaç tavsiye ve bilgilendirme, Pardus 2003 senesinde bir milli işletim sistemiydi doğru tubitak'ın çıkardığı pisi paket sistemi devrim niteliğindeydi linux üzerinde kullanıcı dostu paket yükleyicisi ama şuan pardus ekibindeki anlaşmazlık yüzünden ve tubitak'ın üst yöneticileri projeyi binevi baltaladılar.

Pardus 2012'den sonraki sürümler debian tabanlı sürümler olarak çıkmaya başladı. Yani pardusun çıkış ruhunu kaybetti. Terli geliştiricilerimizin sıfırdan yaptığı bir proje çöpe atılarak debian tabanlı bir linux kondu yerine, alın size işletim sistemi dendi. Pardus projesinden ayrılan geliştirici ekibi Pardus-Anka isimli bir proje başlattı ama çok geçmeden isim hakkı ihlali nedeniyle ortadan kaldırıldılar. Aynı geliştirici ekibi şu anda Pisi Linux isimli işletim sistemini yapıyor. Pardusun eski günlerine dönmesini canı gönülden milliyetçi duygularımı kabartarak bende bekliyorum ama malesef ortada çöp gibi debian tabanlı bir işletim sistemi, çöp gibi bir internet sitesi ve okullarda microsoftun kapalı kaynak kodlu iğrenç işletim sistemi duruyor ve devlet kurumları halen microsoftun işletim sisteminin zararlarını kapalı kaynak kodunun nedemek olduğunu çözmüş değiller.

- - - Güncellendi - - -

Özür dileyerek bir düzeltme yapıyorum son kararlı sürüm 2012 değil 2011 dir.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı