Polonya'da üniversite okunur mu?

Selamlar benim okuduğum bölüm yıllık 3000 euro civarıydı, okuldan ve bölümden bölüme değişiklik gösteriyor. Okulun sitesinden online başvurdum. Lise transkripti (orjinali ve yeminli tercümanla ingilizceye çevrilmiş hali), lise diplomam ve varsa IELTS belgesi eğer yoksa da okulun kendi yaptığı online ingilizce sınavına girmemi istediler. Bu kısmı geçtikten sonra da okulun parasını yatırmanız gerekiyor. Onun dışında belgeler için yüksek ihtimalle apostil isteyebilirler onu da bölgenize bakan kaymakam/valilikten bastırabilirsiniz. Zaten okul sizden ne istediğini başvuru sürecine girdiğinizde kendi açıklıyor. Çevremde çoğu kişi buraya ajansla gelmiş ama kendi yapabileceğiniz bir iş, ben öyle yaptım en azından.

Başvurunuz onaylandıktan sonra okul size kabul mektubu gönderecektir. (Sanaldan almanız yeterlidir vizeye başvurmayacaksınız.) Gelmeden önce kalacağınız yeri mutlaka ayarlayın. Havaalanına indiğinizde somurtkan bir pasaport memuru size sorular sorabilir. Oturuma başvuracağınızdan bahsetmeyin, yanlış anlaşılabilir. Hatta ilk aklım olsa uyduruk bir yerden 2 günlük oda satın alırdım, çünkü 4 aylık bir kira kontratı göstersek de ayrı sıkıntı 😁 Genelde direkt geçersiniz ama benim gibi şanssızsanız başınıza gelebilir.

Ülkeye giriş yaptıktan sonra bir avukat aracılığıyla oturuma başvurmak için en fazla 3 ay süreniz olur. Yoğunluğa bağlı olarak randevu bulma sorunu yaşayabilirsiniz, bunun için geldikten maksimum 2-3 hafta sonra başvurmanızı tavsiye ederim. Bir diğer sebep erken başvurmanızda fayda var çünkü oturuma başvurduktan sonra sonuçlanmadan ülkeden çıktığınız durumda başvurunuz yanar. Sonuçlanması 5-6 ay kadar sürebilir. Eğer bu aşamaya gelirseniz bana söyleyin :D
Lise diploma puanim 81,62 onun haricinde iyi bir İngilizce seviyem yok. Az çok konuşabiliyorum az da olsa derdimi anlatabiliyorum. Bir dil okuluna yazılsam orda üniversite ye kabul edilme şansım var mı ? Varşova da okuyan oturumu olan bir tanıdığım var kalıcak yerim şuanlik böyle var ama ev de kiralayabilirim. Her hangi bir önerin var mı üniversite olsun, Polonya ya gelmeyle alakalı olsun ? Cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.

Hocam Polonyanın eksileri nelerdir sizce? Ben Almanya düşünüyorum ama Polonya daha kolay dil konusunda.
Almanya ve Polonya arasındaysak kesinlikle Almanya'yı seçerdim, gerek ücretler, mezun olduktan sonraki fırsatlar, gideceğiniz üniversiteyi bilmiyorum ama kalite, mezun olduktan sonra iş bulursanız Polonya'ya kıyasla daha kolay alınabilen süresiz oturum ve düşünüyorsanız vatandaşlık. Dil konusunda da sanırım polonyada ingilizce bölümlerin yaygınlığını kastettiniz, ingilizce zaten cepte tutmamız gereken ana dil, onun dışında buradaki arkadaşlarımın hiçbirinin lehçe öğrenmek gibi bir derdi yok, hatta çoğu almanca öğrenmeye çalışıyor. Düşünmeseniz bile ben Almanya'da okuyup Almanca öğrenmeye çalışırdım. Lehçe Polonya harici karşınıza çıkmayacak bir dil olurken Almanca bilen biri Avusturya, İsviçre, Lüksemburg gibi ülkelerde de çalışabilir. İngilizceye dönecek olursak Polonya'da okul harici bir yerde ingilizce konuşabileceğiniz pek bir ortam yok maalesef, ben ihtiyaçlarımı karşılayabilecek düzeyde lehçe öğrenip yabancı dilimi geliştiriyorum.

Lise diploma puanim 81,62 onun haricinde iyi bir İngilizce seviyem yok. Az çok konuşabiliyorum az da olsa derdimi anlatabiliyorum. Bir dil okuluna yazılsam orda üniversite ye kabul edilme şansım var mı ? Varşova da okuyan oturumu olan bir tanıdığım var kalıcak yerim şuanlik böyle var ama ev de kiralayabilirim. Her hangi bir önerin var mı üniversite olsun, Polonya ya gelmeyle alakalı olsun ? Cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.
İngilizce yeterli seviyede bilmemeniz sorun değil, örneğin benim okulumda size verilen ingilizce sınavını geçemezseniz sizi otomatik olarak hazırlığa atıyor. 1 Sene hazırlık okuduktan sonra istediğiniz bölüme başlayabilirsiniz. Arkadaşım hazırlık okurken 1 senelik oturum aldı fakat normalde kime sorsanız hazırlık okurken öğrenci statüsünde olmadığınız için oturum başvurunuzun reddedileceğini söyler. O yüzden kesin bir şey diyemiyorum. Sağlama almak istiyorsanız vizeye başvurmak durumunda kalabilirsiniz. Dil okulları hakkında bir fikrim yok maalesef.

Kalacağınız arkadaşınızın sınırsız oturumu varsa bir kaç evrak işiyle bunu beyan edip oturumda şansınızı deneyebilirsiniz, prosedürünü tam bilmediğim için bir avukata danışmak en iyisi olacaktır, ama şahsi fikrim garantiye almak istiyorsanız dediğiniz gibi sizin adınıza kontratlı bir daire/yurt almanız daha iyi olur. Verebileceğim tek tavsiye hiç bir şeyi gözünüzde büyütmeyin :D . Pasaport memuru sorular sorarken akşamında yatacağım bir odamın bile olmadığını fark ettim, ben başardıysam siz de başarırsınız. :D

Son düzenleme:
University of Lodz'da okuyorum hocam. Taşınırsanız haberim olsun bi' çay kahve içeriz :D
Hocam merhaba. Uzun araştırmalar sonucunda bende Lodz Üniversitesini düşünüyordum ve tesadüfen sizinle karşılaştım 😃 Bende bu yıl sonunda veya sonra ki yılın ilk ayları gibi Lodz Univeristesine başvurmaya karar verdim. Nasıl, memnun musunuz? Yaşam masraflarının Varşova'ya göre daha makul seviyede olduğunu duydum. Ayrıca ekonomik nasıl bir düzeyde? Şehir canlı mı?

Hocam merhaba. Uzun araştırmalar sonucunda bende Lodz Üniversitesini düşünüyordum ve tesadüfen sizinle karşılaştım 😃 Bende bu yıl sonunda veya sonra ki yılın ilk ayları gibi Lodz Univeristesine başvurmaya karar verdim. Nasıl, memnun musunuz? Yaşam masraflarının Varşova'ya göre daha makul seviyede olduğunu duydum. Ayrıca ekonomik nasıl bir düzeyde? Şehir canlı mı?
Selam hocam.

Olaya eğitim olarak bakacak olursak okul çok kolay, Yıldız Teknik'te aldığım tek ders burada bütün sene aldığım tüm derslere bedeldi diyebilirim. Bu bana kalırsa iyi bir şey değil ama sonuçta bölümün adı Computer Science, mühendislik fakültesi değil.

Lodz diğer şehirlere göre bir tık daha sakin kalıyor, fakat yine de Piotrkowska caddesi her zaman kalabalık ve gece hayatı canlı.

Yaşam masrafları Varşova'ya göre kesinlikle çok daha uygun. Oturum izni almak da Varşova'ya kıyasla 2-3 kat daha kolay ve hızlı. Hatta Wroclaw'a göre bile 2 kat hızlı. Ben okula yakın diye okulun yurdunda kalıyorum ama şehirde bir sürü yurt var. Yurda aylık 7000TL civarı bir para ödüyorum, diğer yurtlarda kalan arkadaşlarım da 15-20k arası ödüyor. Eğer KYK'da kalmıyorsanız İstanbul'dan bile ucuza denk geliyor.

Selam hocam.

Olaya eğitim olarak bakacak olursak okul çok kolay, Yıldız Teknik'te aldığım tek ders burada bütün sene aldığım tüm derslere bedeldi diyebilirim. Bu bana kalırsa iyi bir şey değil ama sonuçta bölümün adı Computer Science, mühendislik fakültesi değil.

Lodz diğer şehirlere göre bir tık daha sakin kalıyor, fakat yine de Piotrkowska caddesi her zaman kalabalık ve gece hayatı canlı.

Yaşam masrafları Varşova'ya göre kesinlikle çok daha uygun. Oturum izni almak da Varşova'ya kıyasla 2-3 kat daha kolay ve hızlı. Hatta Wroclaw'a göre bile 2 kat hızlı. Ben okula yakın diye okulun yurdunda kalıyorum ama şehirde bir sürü yurt var. Yurda aylık 7000TL civarı bir para ödüyorum, diğer yurtlarda kalan arkadaşlarım da 15-20k arası ödüyor. Eğer KYK'da kalmıyorsanız İstanbul'dan bile ucuza denk geliyor.

Anladım hocam. Şehrin küçük ve sakin olması sanırım fiyatları makul seviyeye indiriyor. Zaten bir süredir İngilizce çalışıyorum ve umuyorum ki IELTS belgesini baraj puanın üzerinde olacak şekilde alacağım. Peki hocam üniversite'nin internet sitesinde mayıs ile haziran arasında başvuru açıldığı yazıyor. Bu da neredeyse 10 ay gibi bir süreye tekabül ediyor. Bu sürede elimde en fazla 15 bin Euro birikmiş bir şekilde olacak. Vize randevusunda 15 bin Euro göstermek yeterli olur mu? Ayrıca pasaportumda bir Schengen ülkesi olmasının vize kabulümü güçlendireceğini düşünüyorum. (Malum bordo pasaport). Bu yüzdenm aklımda bir haftalığına Macaristan veya Çekya ziyareti yapmak var. Sizce mantıklı mı? Senide meşgul ediyorum kusura bakma hocam. Cevapların benim için kıymetli. 😀

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı