PSU nasıl patlar?

Makaleler
1
Daha fazla  
PSU hakkında birkaç sorum var;
  • PSU ne olursa patlar?
  • Kaç senede bir değiştirilmeli?
  • Herhangi aksi bir durumda, PSU'ların patlamaması için kendi kendini kapatma gibi bir özelliği oluyor mu?
  • Elimde 5-6 senedir aktif olarak kullandığım Xigmatek tauro 600W 80 Plus PSU var, bunda kendini kapatacak öyle bir özellik var mı?

Dosya Ekleri

• IMG_20220201_012606.jpg
    IMG_20220201_012606.jpg
    285,5 KB · Görüntüleme: 93
Son düzenleyen: Moderatör:
1) Elektrik dalgalanmaları yaşandığı zaman içerisinde koruma röleleri olmadığı için dalgalanma sırasında devre elemanları etkisiz hale gelebiliyor, çoğunlukla bomba gibi patlamaz.

2) Yükte ne süre kullandığınıza bağlı, tam yükte kullanılan bir PSU'nun ortalama ömrü 3 ila 4 yıl arasında değişir, PSU'yu yüke sokamayacak kadar düşük güç tüketimi sağlayan bileşenleriniz varsa PSU'nun ömrü 5 yıldan fazla bile gidebilir.

3) OVP korumalı PSU'lar kendini kapatıyorlar.

4) PSU hakkında bilgi sahibi değilim ve Xigmatek resmi sitesinde yeterli bilgi bulamadım, forum üyelerimiz yardımcı olacaktır.

Son düzenleme:
Genelde ufak kondansatörler patlar öyle çok korkunç bir ses çıkmaz. Biraz kaliteliyse tel sigorta kopar patlama çatlamaya izin vermez. Sertifikalılarda ise daha ileri akım koruma çözümleri var.

PSU ne olursa patlar?

Elektrik kesintisi, kısaca voltaj veya akım dalgalanması lazım.

Kaç senede bir değiştirilmeli?

PSU kalitesine göre değişir.

Herhangi aksi bir durumda, PSU'ların patlamaması için kendi kendini kapatma gibi bir özelliği oluyor mu?

Korumalar var, yüksek voltaj veya akım gibi durumlarda evet devreye girip sistemi kapatıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
böyle patlar dandik ve yıpranmış ise.

5-6 yıl uzun bir süre zaten yıllar kullanınca verim düşüyor %5 mesela her yıl, tabii bu yeni Modeller'de akım koruması kısa devre koruması bla bla var diyoruz ama bunlarda patlıyabilir PSU yanık Halde'de patlıyabilir ya da benim yaşadığım şekilde sanki C4 varmış gibide patlıyabilir tabii ( düşük bir ihtimal kalitesiz ise ).

Korumalar var onlar devreye girmediği zaman.
Korumalar ne olursa devreye girmez mesela?
Genelde ufak kondansatörler patlar öyle çok korkunç bir ses çıkmaz. Biraz kaliteliyse tel sigorta kopar patlama çatlamaya izin vermez. Sertifikalılarda ise daha ileri akım koruma çözümleri var.
Sertifika dediğiniz, bu bendeki gibi 80 plus bronz/silver gibi şeyler mi? Birde patlama olursa eğer ki, diğer bileşenlerle ciddi zarar verebilir mi? Ekran kartı yanması, işlemci yada anakart zararı vs.. gibi şeyler? Yoksa sadece zararı kendine mi verir PSU daha çok?
Korumalar var, yüksek voltaj veya akım gibi durumlarda evet devreye girip sistemi kapatıyor.
Genelde çoğu PSU'da bu özellik oluyor mu? Ve eğer böyle özellikler olduğu halde PSU yinede patlayabilir mi?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
böyle patlar dandik ve yıpranmış'sa.

5-6 yıl uzun bir süre zaten yıllar kullanınca verim düşüyor %5 mesela her yıl

PSU sağlığını test edebileceğimiz bir program mevcut mu acaba, durumunu öğrenmek açısından? Yoksa 5 senede bir muhakkak değiştirmeli mi? Çünkü uzun yıllarca hala kullanan kişi yorumları gördüm.

Korumalar ne olursa devreye girmez mesela?
Tutamayacağı kadar bir yük olursa.

Sertifika dediğiniz, bu bendeki gibi 80 plus bronz/silver gibi şeyler mi? Birde patlama olursa eğer ki, diğer bileşenlerle ciddi zarar verebilir mi? Ekran kartı yanması, işlemci yada anakart zararı vs. gibi şeyler? Yoksa sadece zararı kendine mi verir PSU daha çok?
PSU'dan PSU'ya değişir. Kaliteli bir PSU enerji akışını zaten direkt olarak kesecektir. Ama kalitesiz bir PSU anakarttan tutun ekran kartına kadar birçok bileşeni yakabilir.

Genelde çoğu PSU'da bu özellik oluyor mu? Ve eğer böyle özellikler olduğu halde PSU yine de patlayabilir mi?
Günümüz düşük seviyeli bir PSU'da bile en az 3-4 standart güvenlik var.
Yani hayır diyemem. Delinin biri çıkar patlatır, ben yalancı olurum :D

Genelde çoğu PSU'da bu özellik oluyor mu? Ve eğer böyle özellikler olduğu halde PSU yine de patlayabilir mi?

Düşük ihtimal, bu korumaları öğrenmek için ya PSU sitesine bakın ya da incelemelere göz atın korumaları daha detaylı görmek için.

PSU sağlığını test edebileceğimiz bir program mevcut mu acaba, durumunu öğrenmek açısından? Yoksa 5 senede bir muhakkak değiştirmeli mi? Çünkü uzun yıllarca hala kullanan kişi yorumları gördüm.

Bunu bende düşündüm ancak donanımsal bir ürün olduğundan dolayı bunu hesaplamanın belirlemenin bir yolu olmadığını forumdakilerin eski mesajlarına bakarak belirledim daha doğrusu düşüncemi doğruladım.

Ancak tabii ki uzun yıllar kullanabilirsin eğer sistemini zorlamıyorsan 7 -10 yıl arası değişiklik gösterir ben genellikle yılda 1 temizliyorum ve kondansatör'lerde şişme olması PSU'da arza olduğunuda gösterebiliyor. Sanki şişmiş bir bataryaya benzetebiliriz ( bkz. Telefon bataryası )

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı