Q9400 işlemci takınca bilgisayar mavi ekran veriyor

Esquareone

Hectopat
Daha fazla  
Bilgisayarıma Q9400 işlemci takınca mavi ekran veriyor. Ben PSU'dan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
Sistemim:
Ekran kartı: RX550 2 GB 128Bit.
İşlemci: Q9400.
PSU: Everest 250W.
RAM: Kinston 2x4 = 8 GB.
Anakart: MSI G41 P33 combo.
Sisteme E8400 taktığım zaman mavi ekran vermiyor şimdiden teşekkürler.

Her şeyin 80+ olmadığına katılıyorum evet. Zaten mesajımda da 80+ ile kalite arasında bir bağıntı kurmadım. 80+ ile verimlilik arasında bir bağıntı kurdum. 80+ ile verimlilik arasındaki ilişkinin yanlış bilgi olduğunu düşünüyorsanız bunu tartışalım. Yıllarca kullanılacak olan bir aletin, daha düşük elektrik tüketenleri varken, yıllar boyu fazla fatura ödeyerek birkaç PSU parasını çöpe atmak mantıklı değil bunu söylüyorum. Yani her şey 80+ değildir, ama 80+ olmazsa olmazdır.

Konuyu okuyan herkese tavsiyemdir, 80+ sertifikası olmayan PSU için bu devirde para vermek, parayı çöpe atmaktır. Kaliteyi etkileyen ise sayısız etken var bunlardan bahsedip konuyu boğmaya gerek duymadım. PCB kalitesi, devre tasarımı, katı kapasitör, elektrolitik kapasitör vs. hangi tip kapasitörler kullanılmış gibi gibi.

Yok hocam söylemek istediğim şey zaten yeni 80+ sertifikası olmayan PSU'larda fiyat daha uygun olsun diye konulmamasıdır. Yoksa bu fiyat bandında güzel bir PSU kendisi. 500W modeli 12v üzerinden 456 Watt gibi güzel bir değer veriyor. Ayrıca kendi sitesinde %80 üstü verimlilik verdiği yazmakta.

80+ sertifikası yoksa eğer üzerlerinde yazan verimlilik değerlerine güvenmemek lazım. Çünkü son kullanıcı çoğunlukla bunu ölçebilecek imkanlara sahip değil. 80+ sertifikası bu noktada önem kazanıyor. Ev kullanıcısı bu imkana sahip olmadığından, bunu yapan bir kuruluş var ve bunu test edip sizin yerinize ölçmüş bulunuyor. Yani 80+ değilse eğer ürün, satıcının vicdanına kaldınız demektir ve satıcılar genelde kar etmek ister. Çok kaliteli bilinen bazı markaların, bazı modellerde ne tür kalpazanlıklar yaptığının da bizzat şahidiyim.

80+ ise PSU güvenilirliği yüksektir çünkü ürettiği akım ile şebekeden çektiği akım arasındaki fark ölçülmüş ve belgelenmiş demektir. Mesela sizin örnek verdiğiniz 500w model PSU 456w güç üretirken bağlı olduğu prizden kaç w güç çekiyor bir multimetre ile buna bakmak gerek 550w dan daha fazla güç çekiyor ise o psu verimsizdir aynı zamanda fazla ısı üretiyor demektir ve uzun ömürlü olmayacaktır. Bir ev kullanıcısı bu ölçümleri yapamaz, yapabiliyor olsa bile PSU alırken bunları test etme şansı bulamaz. Deneyimli bir elektronikçi ise PSU ızgarasından baktığında gördüğü komponentlere göre bir ön not verebilir ancak. Böyle tavsiye bekleyen arkadaşlara da temel elektronikten, giriş-çıkış akım ölçümlerinden bahsedemediğimiz için işin kolayına kaçıp kaliteli marka + 80+ sertifikası diyoruz kısaca.

80+ sertifikası yoksa eğer üzerlerinde yazan verimlilik değerlerine güvenmemek lazım. Çünkü son kullanıcı çoğunlukla bunu ölçebilecek imkanlara sahip değil. 80+ sertifikası bu noktada önem kazanıyor. Ev kullanıcısı bu imkana sahip olmadığından, bunu yapan bir kuruluş var ve bunu test edip sizin yerinize ölçmüş bulunuyor. Yani 80+ değilse eğer ürün, satıcının vicdanına kaldınız demektir ve satıcılar genelde kar etmek ister. Çok kaliteli bilinen bazı markaların, bazı modellerde ne tür kalpazanlıklar yaptığının da bizzat şahideyim.

80+ ise PSU güvenilirliği yüksektir çünkü ürettiği akım ile şebekeden çektiği akım arasındaki fark ölçülmüş ve belgelenmiş demektir. Mesela sizin örnek verdiğiniz 500W model PSU 456W güç üretirken bağlı olduğu prizden kaç W güç çekiyor bir multimetre ile buna bakmak gerek 550W'dan daha fazla güç çekiyor ise o PSU verimsizdir aynı zamanda fazla ısı üretiyor demektir ve uzun ömürlü olmayacaktır. Bir ev kullanıcısı bu ölçümleri yapamaz, yapabiliyor olsa bile PSU alırken bunları test etme şansı bulamaz. Deneyimli bir elektronikçi ise PSU ızgarasından baktığında gördüğü komponentlere göre bir ön not verebilir ancak. Böyle tavsiye bekleyen arkadaşlara da temel elektronikten, giriş-çıkış akım ölçümlerinden bahsedemediğimiz için işin kolayına kaçıp kaliteli marka + 80+ sertifikası diyoruz kısaca.

Evet doğru söylüyorsunuz. Fakat Aerocool gibi bir markanın böyle bir kalpazanlık yapacağını sanmıyorum. Bu ürüne sahip olup uzun süre kullananlar gördüm. PSU tier List'te tier D yani ucuz ve APU sistemler için tavsiye edilen bir PSU olduğu gözüküyor. Fiyatına göre güzel bir güç kaynağı diyebilirim.

Evet doğru söylüyorsunuz. Fakat Aerocool gibi bir markanın böyle bir kalpazanlık yapacağını sanmıyorum. Bu ürüne sahip olup uzun süre kullananlar gördüm. PSU tier List'te tier D yani ucuz ve APU sistemler için tavsiye edilen bir PSU olduğu gözüküyor. Fiyatına göre güzel bir güç kaynağı diyebilirim.
Olabilir, benim trafoya çevirip yaklaşık 15 yıldır kullandığım bir PSU var halen kullanıyorum. 250 watt gücünde, etiketleri yok olduğu için markasını bile hatırlamıyorum ama bu PSU 20 yıldır çalışıyor ve halen çalışıyor, görünüşe göre de başına bir iş getirmezsem uzun süre daha çalışacak gibi. Markasını hatırlamıyorum ama hurda bir bilgisayardan çıkarmıştım orta ayarlı bir şey olmalı. Ama bu PSU'yu kimseye tavsiye etmem mesela, çünkü tek önemli konu uzun ömürlü olması değil. Bence günümüz Türkiye'sinde verimlilik çok önemli elektrik faturaları açısından. Günde 1 saat kullanan biri için belki bu da önemli değil ama günde 4-5 saat üzeri bilgisayarını açık tutanlar için önemli.

Aerocool ya da herhangi bir marka, eğer iddia ettikleri nitelikler bağımsız bir kuruluş tarafından test edilip sertifikalandırılmadıysa ondan şüphe etmek gerek. Şimdi burda Asus anakartlara laf etsem muhtemelen taşa tutulurum. Ama bildiğim üst seviye bir anakartı var benim tabirim ile çöp. Başka bir örnek vereyim Uni-t markası ölçüm cihazlarında elektronikçiler tarafından çokça sevilen dünyaca ünlü saygın bir marka. Ama bir modeli var, Cat IV güvenlik prosedürlerine uygun olduğu yazıyor klavuzunda ama içini açıp bakarsan CAT II bile değil. Yüksek akım ölçümlerinde ölüme neden olabilecek kadar güvensiz bir ürün.

Kısacası hangi marka olursa olsun, duygusal güven iyi değildir. Sertifika önemlidir çünkü bu markaların tamamının amacı kar etmek. 10 farklı model ile tüketicide güven oluşturup 11. model de bu güvenden faydalanarak yüksek kar getiren düşük maaliyetli kalitesiz ürün sattıklarına sıkça rastlıyoruz.

Olabilir, benim trafoya çevirip yaklaşık 15 yıldır kullandığım bir PSU var halen kullanıyorum. 250 Watt gücünde, etiketleri yok olduğu için markasını bile hatırlamıyorum ama bu PSU 20 yıldır çalışıyor ve halen çalışıyor, görünüşe göre de başına bir iş getirmezsem uzun süre daha çalışacak gibi. Markasını hatırlamıyorum ama hurda bir bilgisayardan çıkarmıştım orta ayarlı bir şey olmalı. Ama bu PSU'yu kimseye tavsiye etmem mesela, çünkü tek önemli konu uzun ömürlü olması değil. Bence günümüz Türkiye'sinde verimlilik çok önemli elektrik faturaları açısından. Günde 1 saat kullanan biri için belki bu da önemli değil ama günde 4-5 saat üzeri bilgisayarını açık tutanlar için önemli.

Aerocool'ya da herhangi bir marka, eğer iddia ettikleri nitelikler bağımsız bir kuruluş tarafından test edilip sertifikalandırılmadıysa ondan şüphe etmek gerek. Şimdi burada ASUS anakartlara laf etsem muhtemelen taşa tutulurum. Ama bildiğim üst seviye bir anakartı var benim tabirim ile çöp. Başka bir örnek vereyim uni-t markası ölçüm cihazlarında elektronikçiler tarafından çokça sevilen dünyaca ünlü saygın bir marka. Ama bir modeli var, CAT IV güvenlik prosedürlerine uygun olduğu yazıyor klavuzunda ama içini açıp bakarsan CAT II bile değil. Yüksek akım ölçümlerinde ölüme neden olabilecek kadar güvensiz bir ürün.

Kısacası hangi marka olursa olsun, duygusal güven iyi değildir. Sertifika önemlidir çünkü bu markaların tamamının amacı kar etmek. 10 farklı model ile tüketicide güven oluşturup 11. model de bu güvenden faydalanarak yüksek kar getiren düşük maaliyetli kalitesiz ürün sattıklarına sıkça rastlıyoruz.

Böyle güzel mesajlarınız için teşekkür ediyorum efendim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı