R5 2600 Isınma Sorunu

1dayumay

Hectopat
Arkadaşlar aşağıda belirtmiş olduğum gibi bilgisayarım var ve oyun oynarken çok ısınıyor buna bağlı olarak ekran kartı ve işlemci fanı sesli çalışıyor bu beni rahatsız ediyor. Soğutucu takmak istiyorum. Sizce sıvı soğutucu mu yoksa normal fan mı takmalıyım ?

Not: Kasamın üst tarafına 3 adet 12mm fan takma yeri mevcut. Bütçem 600-700 TL

İşlemci: Ryzen 5 2600.
Ekran kartı: Armor RX570 4G.
RAM: G.Skill Trident Z 3000 MHz 8X2.
Anakart: B450M Bazooka v2.
SSD: Crucial BX500 120GB.
HDD: Seagate 1TB 3.5 7200RPM.
Kasa: Frisby GC 9250G.
PSU: Kasayla birlikte olan 650W (80 Plus)

Eğer o.c. Düşünmüyorsan sıvı soğutma pek gerekli değil.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Fan sesinden rahatsız oluyorsan alacağın soğutucunun desibel değerlerine bakman gerekiyor.
CPU ya da GPU sıcaklığı oynadığın oyuna göre de değişir. Her oyunda ısınıyorsa (LoL vb.) başka sorunlar var demektir. ("Örneğin" GPU oyun profiline geçtiğinde direkt fanları %100'e almış olabilir)
Daha fazla detay verirsen daha fazla yardımcı olabilirim

Fan yerine sıvı soğutma takmanız daha iyi olacaktır ve işlemci sıcaklığına gelecek olursak kaç yıldır kullanıyorsunuz uzun süre ise termal macunu değiştirmekde fayda var.
Bilgisayarı geçen yıl temmuz ayında almıştım.
Kasanın önündeki paneli alttaki boşluktan çekip çıkartarak tekrar sıcaklıklara bakar mısın ?
Kasanın önündeki panel ve yanındaki panel tamamen cam ve yanlarında boşluk var. Konu ile alakasız ama paneli çıkarırsam kasam çok tozlanır ve kötü gözükür küçük kardeşim var saçı vs. takılabilir.

Kasanın önündeki panel ve yanındaki panel tamamen cam ve yanlarında boşluk var. Konu ile alakasız ama paneli çıkarırsam kasam çok tozlanır ve kötü gözükür küçük kardeşim var saçı vs. takılabilir.
Hep öyle kullanın demiyorum çıkartıp sıcaklık düşecek mi diye test edin diyorum.

Bu arada işlemci için 70 derece fazla değil onu da söyleyim.

Eğer o.c. Düşünmüyorsan sıvı soğutma pek gerekli değil.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Fan sesinden rahatsız oluyorsan alacağın soğutucunun desibel değerlerine bakman gerekiyor.
CPU ya da GPU sıcaklığı oynadığın oyuna göre de değişir. Her oyunda ısınıyorsa (LoL vb.) başka sorunlar var demektir. ("Örneğin" GPU oyun profiline geçtiğinde direkt fanları %100'e almış olabilir)
Daha fazla detay verirsen daha fazla yardımcı olabilirim

Kasada işlemci fanı ve 4 adet kasa fanı mevcut bunları kontrol edemiyorum fakat ekran kartının fanlarını kontrol edebiliyorum. Kasanın fanları sanırsam hep aynı hızda stabil çalışıyor ekran kartının fan sesi çok artıyor.
Ş
Hep öyle kullanın demiyorum çıkartıp sıcaklık düşecek mi diye test edin diyorum.

Bu arada işlemci için 70 derece fazla değil onu da söyleyim.
Şimdi oyunu açtım biraz oynayıp o paneli çıkaracağım sıcaklık değerlerine bakacağım sonra burada paylaşacağım.
Ekran kartı ve işlemci kaç derece oluyor?
İkiside 70 lere çıkıyor.
Ekran kartı ve işlemci kaç derece oluyor?
İkiside 70 lere çıkıyor.
BIOS'tan Core performance Boost ayarını kapatarak sıcaklıkları kontrol altında tutabilirsiniz. Zaten işlemciniz ekran kartını rahatlıkla beslediğinden aradaki frekans farkını hissetmezsiniz.
Biosta dediğiniz şeyi bulamadım biraz yardımcı olur musunuz ?
Sıcaklık değerlerini yazabilir misiniz? Ryzen 5 2600 için overclock düşünülmüyorsa soğutucu almak mantıksız, stok soğutucusu stok hızlar için gayet yeterli.
Şuanlık overclock düşünmüyorum fakat sıvı soğutma ses konusunda sessiz olucaksa overclock için alabilirim. (Biraz saçma cümle oldu ama.)

Son düzenleme:
Dostum kasanı inceledim biraz, şu video belki işine yarayabilir? İlkel bir yöntem olsa da kasanın içindeki boğulmayı engeller. (Sanırım senin kasanın yan tarafında (camında) boşuklar vardı zaten eğer kasa hava alabiliyorsa rahatça böyle bir şey yapmana gerek yok)

Bilgisayarın ısınmasının sebebi sadece ekran kartı olmayabilir tabii. Bütün bileşenler birbirini etkiler yani her şeyi soğutmak yardım edecektir. (Kapalı bir kutu neticede)
İşlemci fanına BIOS'tan erişebilirsin. Ortalama %20 arttırırsan işlemci fan hızını sistemin rahatladığını göreceksin.

1591031290758.png

Sol alttaki "hardware monitor" seçeneği fanları kontrol edebileceğin yer. Oradan fazla sesli olmayacak şekilde elle ayarlamanı tavsiye ederim (mesela 70 derecede fan hızını %100'e getirebilirsin)
İnsanlar fan sesinden rahatsız olurlar doğal olarak ama ben fan sesini sevemeye başladım sebebi de
Fanı bozulunca kolayca değiştirebilirsin ama işlemciyi veya GPU'yu değiştirmek maliyetli olur.
Bir kere başıma gelmişti bu yanma olayı o günden beri fan sesi duyunca kendimi güvende hissediyorum.

Fanları yavaşlatmadan bilgisayarı daha sessiz hale getirmenin yöntemleri de var. Mesela ben kasanın ön tarafını altına küçük bir bezi katlayarak sıkıştırıyorum öndeki 2 ayak havada kalıyor ve beklemediğim bir şekilde ses yarıya düşüyor, titreşim çok azalıyor. Sadece basit bir örneği tabii bu.

Eğer hala ısınıyorsa bilgisayar belki fabrika ayarlarına getirmek işe yarayabilir. O da işe yaramazsa benlik bu kadar: )

İşine yarayacağını düşündüğüm ve bildiğim her şeyi sıraladım dostum. Anlattıklarımı biliyor olabilirsin tabii ama ben bilmiyormuşcasına anlattım umarım işine yarar.

Dostum kasanı inceledim biraz, şu video belki işine yarayabilir? İlkel bir yöntem olsa da kasanın içindeki boğulmayı engeller. (Sanırım senin kasanın yan tarafında (camında) boşuklar vardı zaten eğer kasa hava alabiliyorsa rahatça böyle bir şey yapmana gerek yok)

Bilgisayarın ısınmasının sebebi sadece ekran kartı olmayabilir tabii. Bütün bileşenler birbirini etkiler yani her şeyi soğutmak yardım edecektir. (Kapalı bir kutu neticede)
İşlemci fanına BIOS'tan erişebilirsin. Ortalama %20 arttırırsan işlemci fan hızını sistemin rahatladığını göreceksin.

Eki Görüntüle 579734

Sol alttaki "hardware monitor" seçeneği fanları kontrol edebileceğin yer. Oradan fazla sesli olmayacak şekilde elle ayarlamanı tavsiye ederim (mesela 70 derecede fan hızını %100'e getirebilirsin)
İnsanlar fan sesinden rahatsız olurlar doğal olarak ama ben fan sesini sevemeye başladım sebebi de
Fanı bozulunca kolayca değiştirebilirsin ama işlemciyi veya GPU'yu değiştirmek maliyetli olur.
Bir kere başıma gelmişti bu yanma olayı o günden beri fan sesi duyunca kendimi güvende hissediyorum.

Fanları yavaşlatmadan bilgisayarı daha sessiz hale getirmenin yöntemleri de var. Mesela ben kasanın ön tarafını altına küçük bir bezi katlayarak sıkıştırıyorum öndeki 2 ayak havada kalıyor ve beklemediğim bir şekilde ses yarıya düşüyor, titreşim çok azalıyor. Sadece basit bir örneği tabii bu.

Eğer hala ısınıyorsa bilgisayar belki fabrika ayarlarına getirmek işe yarayabilir. O da işe yaramazsa benlik bu kadar: )

İşine yarayacağını düşündüğüm ve bildiğim her şeyi sıraladım dostum. Anlattıklarımı biliyor olabilirsin tabii ama ben bilmiyormuşcasına anlattım umarım işine yarar.

Benim eskiden bios menüm üstte attığın resim şeklindeydi son sürümü yükledim ve değişti bu arayüze nasıl getirebilirim?

Attığım ekran görüntüsünde BIOS 2017 sürümü gözüküyor. MSI kaldırmış sitesinden 2017 versiyonlarını

Ama her BIOS'ta mümkün CPU fan kontrolü. Bizar araştırısan bulacağını düşünüyorum
Yine bulamazsan bildiğim kadarıyla BIOS pili sıfırlamak eski sürüme döndürüyor (emin değilim ama denesen de bir sıkıntı olmaz)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı