R5 3500X OC hakkında sorular

EREN SATAR

Kilopat
Makaleler
5
Yer
Manisa
Dostlar merhaba bildiğiniz üzere bu işlemcinin güzel bir O.C potansiyeli var ve bende yapmak istiyorum fakat bu konular hakkında hiçbir bilgim yok o yüzden nasıl yapacağımı sonucunda neler olacağını hiç bilmiyorum. Nasıl yapacağımı sormadan önce öğrenmek istediğim birkaç soru var.
1- işlemci soğutucum Akasa 8cm stok soğutucudan bir tık daha iyi yalnız stok soğutucu ile aralarında pek fark bulunmuyor O.C sonucu sıkıntı olur mu?
2- O.C yapılması sonucunda garantiden çıkar mı?
3- O.C yapılması işlemcinin ömrünü kısaltır mı?
4- RX560 ekran kartı ile kullanıyorum oyunlarda FPS üzerine ne kadar etkisi olur? GTA5/ CS-go/ FH4/
Anakartım B450M yani O.C destekliyor.

Son olarak asıl yapma isteğim merak ve sonucunda ne olacağı bu işlere bir yerden başlamak lazım ne de olsa.
Şimdiden teşekkür ederim iyi forumlar dilerim.

@Akif üstat yardım edersen sevinirim bu konularda bilgilisin.

Son düzenleme:
Bende 3500X kullanıyorum CPB açık bir şekilde 3,9GHz'de çalışıyor OC yapmadım. Stok fanla AC: Odyssey'de 82 dereceleri görmüştüm oyunda işlemci kullanımı %100 lere dayanıyordu. İşlemci kullanımı %40-60 civarlarında olduğunda bile 72 derecelerde çalışıyor. Bahsettiğin soğutucu ile yaparsan sıcaklıklar ile başın derde girer ki yüksek sıcaklık da işlemcinin ömrünü kısaltır evet. Ama daha iyi bir soğutucu ile güzel bir şekilde overclock yaparsan sıcaklık dengesini yakalarsan işlemci ömründe kısalma olacağını sanmıyorum. Garanti dışına da çıkmaz işlemciyi yakmadığın sürece 😅.
Soğutucu olarak da bunları öneririm.
Ben hâlâ stok fan ile kullanmaktayım fakat mümkün olduğunda SE 234 almayı düşünüyorum.

İşlemcide OC kaynaklı bir sorun olursa garanti dışı kalır evet. Düzgün yaparsan sorun olmaz. Oyunlara etkisi çok yüksek olmaz. Soğutucu fanı stok fandan daha küçük ve bloğu da farklı. Açıkçası pek iyi soğutur gibi gelmiyor. OC yapacaksan soğutucuyu baştan değiştirmeni öneririm. Tabi şu anki sıcaklık değerlerini paylaşırsan daha kolay yardımcı olabiliriz. CBP açıksa baştan kapat ona göre bakalım neler yapabileceğimize.

İşlemcide OC kaynaklı bir sorun olursa garanti dışı kalır evet. Düzgün yaparsan sorun olmaz. Oyunlara etkisi çok yüksek olmaz. Soğutucu fanı stok fandan daha küçük ve bloğu da farklı. Açıkçası pek iyi soğutur gibi gelmiyor. OC yapacaksan soğutucuyu baştan değiştirmeni öneririm. Tabi şu anki sıcaklık değerlerini paylaşırsan daha kolay yardımcı olabiliriz. CBP açıksa baştan kapat ona göre bakalım neler yapabileceğimize.
Tamamdır hocam şu an il dışındayım ben döner dönmez bilgilendirme yapacağım. 👍

Bakır boruları minimum 6 tane olan soğutucuları tercih etmelisin ,diğer türlü seni üzecektir alacağın fan. Ve tabi termal macunu da iyi bir markadan tercih et ucuza kaçma

Bende 3500X kullanıyorum CPB açık bir şekilde 3, 9GHz'de çalışıyor OC yapmadım. Stok fanla AC: Odyssey'de 82 dereceleri görmüştüm oyunda işlemci kullanımı %100'lere dayanıyordu. İşlemci kullanımı %40-60 civarlarında olduğunda bile 72 derecelerde çalışıyor. Bahsettiğin soğutucu ile yaparsan sıcaklıklar ile başın derde girer ki yüksek sıcaklık da işlemcinin ömrünü kısaltır evet. Ama daha iyi bir soğutucu ile güzel bir şekilde overclock yaparsan sıcaklık dengesini yakalarsan işlemci ömründe kısalma olacağını sanmıyorum. Garanti dışına da çıkmaz işlemciyi yakmadığın sürece 😅.
Soğutucu olarak da bunları öneririm.
Ben hâlâ stok fan ile kullanmaktayım fakat mümkün olduğunda SE 234 almayı düşünüyorum.

Tamamdır hocam çok teşekkür ederim.
Açıkçası yazılımsal taraf hakkında pek bilgim yok CPB açık mı değil mi onu bile bilmiyorum il dışındayım şu an sistemin yanına ulaştığım zaman bakacağım.
Bu arada 500TL bu sistem için yüksek bir mebla gibi geldi hocam zaten sistemim çok üst düzey değil ilk başta +8RAM eklemeyi düşünüyordum. Peki ya Bu Snowman M200 veya X6 işimi görmez mi?
Bakır boruları minimum 6 tane olan soğutucuları tercih etmelisin, diğer türlü seni üzecektir alacağın fan. Ve tabii termal macunu da iyi bir markadan tercih et ucuza kaçma.

Termal macun olarak sistem toplanır iken Arctic MX-4 kullanıldı.

Bu soğutucu nasıldır üstat.

Tamamdır hocam çok teşekkür ederim.
Açıkçası yazılımsal taraf hakkında pek bilgim yok CPB açık mı değil mi onu bile bilmiyorum il dışındayım şu an sistemin yanına ulaştığım zaman bakacağım.
Bu arada 500TL bu sistem için yüksek bir MEB'la gibi geldi hocam zaten sistemim çok üst düzey değil ilk başta +8RAM eklemeyi düşünüyordum. Peki ya bu Snowman M200 veya X6 işimi görmez mi?

Termal macun olarak sistem toplanır iken Arctic MX-4 kullanıldı.

Bu soğutucu nasıldır üstat.

Evet bu ayarda bir soğutucu olmalı ama Snowman çok sağlam bir marka değil, zamanla fanlar ses yapmaya başlayabilir tavsiyem daha sağlamlığını kanıtlamış markaları tercih etmen.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı