R5 5600 için anakart tavsiyesi

Bütçe
2.000₺ - 3.000₺
@Mithat Berhan @deadfellow Tamamdır, çok teşekkür ederim ikinize de. Henüz karar vermedim, bütçe ve elimdeki parçaların satışına göre almışken daha kapsamlı anakart alayım deyip Elite V2 de alabilirim. Başka da kart bulamadım zaten. Bu ikisi arasından seçimimi yapacağım sanırım.

Gigabyte B350 Gaming 3 için yükseltme amaçlı ben de R5 5600 alacağım. Dün Teknobiyotik'de 2800 TL idi. Bugün 3000 TL altına yok. Sanırım ara sıra düşüyor 3000 TL altına ama ne sıklıkla olur bilgim yok.

5500'de sorun yaşadım bu anakartta. Gigabyte'a sinirliyim bu yüzden biraz ama genel bir yargılama yapmayacağım. Yine de MSI/Asus markaları daha öncelikli olsun tercihinde derim.

@Jira Ne gibi sorun yaşamıştınız? Ben de nereye, hangi siteye baksam istediğim özelliklerde hep Gigabyte markası var.
Sitesinde 5500'i desteklediğini söylüyor ama aslında kullandığım anakart için G serisi ve ondan devşirme model olan 5500 modelinin çalışması için anakartın servis vs. görmesi gerekiyormuş. Yani Reddit'teki kullanıcıların çoğu aynı şeyi yaşayıp böyle demiş. Bunu bilmesine rağmen Gigabyte ne düzeltilmiş BIOS sürümü yayınladı ne de sitesine not düştü. Benim gibi bilmeyenler de mağdur oldu.

Neyse ki 5600 gibi Cezanne mimarili işlemcilerde sorun çıkmamış, işlemciyi aldığımda deneyeceğim ben de. Normalde işlemci güncellemesi 5 dakikalık bir iştir ama bu tarz geriye dönüklük desteklerde markalar sallamayınca eski ürünleri, mağdur edebiliyorlar.

Sorun yaşadım diye Gigabyte alma demiyorum yanlış anlama ama Gigabyte'ın tutumu aklında olsun diye belirtmek istedim.

@Jira Anladım. Peki belirttiğim fiyat bandında sizin bir öneriniz var mı? İşlemci kolay da anakart seçimi çok sıkıntı ya. 5 yıl önce ne güzel 180 liraya anakart almışım kafa yormadan. Bu kadar ayrıntı gerektiren bir parça olduğunu bilmiyordum. 😒

@Jira Anladım. Peki belirttiğim fiyat bandında sizin bir öneriniz var mı? İşlemci kolay da anakart seçimi çok sıkıntı ya. 5 yıl önce ne güzel 180 liraya anakart almışım kafa yormadan. Bu kadar ayrıntı gerektiren bir parça olduğunu bilmiyordum. 😒
Arkadaşın dediği B3xx chipseti için geçerli. AMD resmi bir destek vermedi zaten o chipsete. O yüzden B550'de problem yaşamazsın.

Bütçene göre Gigabyte alman daha iyi olur. F/P olarak daha önde MSI ve ASUS'dan. İlerde güncelleme yaparken Gigabyte sitesini + forumları kontrol ederek güncelleme yaparsan mağdur olmazsın herhalde :D

Fazla para vermek istemiyorsan DS3H de yeterli olur bence.

@Jira Zaten bu son artık bundan sonrası AM5 olacağı için sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum. 😅 5800X3D'ye geçebilirim belki.

Şimdi arkadaş bana 12400F ve B660 parçaları önerdi. İyice kafam karıştı. Ryzen alırsam RAM de değişeceğim, Intel alırsam soğutucu da değişeceğim. Arada kaldım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı