Çözüldü R5 5600X ısınmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

sakuraiden

Megapat
Yer
Serez
Anakart
Gigabyte B450M S2H
Başlık biraz tuhaf gelebilir fakat durum bu. Yeni işlemci aldım ve stok fanı ile beraber bilgisayarıma taktım. Stok macun sürülü ben başka sürmedim. Herhangi bir ayar yapmadım BIOS'tan sadece XMP ayarı açık RAM'ler için. İşlemcide sorun var mı diye stres testi yapayım dedim fakat ne %100 oluyor ne de işlemci ısınıyor. Ekran görüntüsü aşağıda. Kasamın yanı açık, önünde 3 tane fan var ve 1 adet egzoz fanı var. (10 dakika test yaptım)

Sistem: M.B: Gigabyte B450M S2H | CPU: Ryzen 5 5600X | GPU: Zotac RTX 3060 Twin Edge | RAM: G Skill RipjawsV 2x8 3600Mhz | SSD: XPG SX8200 Pro 3D 256 GB | HDD: Seagate Barracuda 2 TB 7200RPM | PSU: High Power 600W 80+ Bronze | Monitör: Acer VG270Sbmiipx 27''

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (167).png
    Ekran Görüntüsü (167).png
    188 KB · Görüntüleme: 184
Çözüm
Dedigim gibi, PBO acsak normal skorlari alirsin ama PBO'yu stok sogutucu kurtarmayabilir. Istersen acalim.

PBO sekmesine girmistik dun, oradaki PBO Limits'i Manual yapip deger deneyebilirsin.

PPT: 125
TDC: 80
EDC: 125

Thermal Throttle Limit'i de 100 yap.

Tabii bu ayarlari degistirdikten sonra Prime 95 Small FFTs eskisi kadar masum olmayabilir :)

Bu arada bu soyledigim degerler degistirilebilir, yani illa yazdigimi yapmak zorunda degilsin.
Windows ayarlarını kast etmiştim.
Evet, orası da öyle. En yüksek performansa ayarlı bilgisayar. Ryzen Master indireceğim şimdi.

HWMonitor'e göre %100 oluyor. Görev Yöneticisi'nden farklı veriler sunuyor. Bir de sıcaklığa Ryzen Master ile bakar mısınız?

Ek olarak temel frekansın çok altında.

@Yener K. @BerkayZ87
1673013840299.png
Ryzen Master böyle diyor ne yazık ki ve düzeltemedim. Sıcaklığa başka nasıl bakabilirim?

Son düzenleme:
Ortada sorun yok problem yok neden bu kadar üstüne düştünüz. Çalışan bir şeyi kurcalama diye bir laf var bence oyunlarda programlarda bakın bir deneyin, sorun çıkarsa buraya yazarsınız. Oyunlarda bakmak için de MSI Afterburner kullanabilirsin.

Ortada sorun yok problem yok neden bu kadar üstüne düştünüz. Çalışan bir şeyi kurcalama diye bir laf var bence oyunlarda programlarda bakın bir deneyin, sorun çıkarsa buraya yazarsınız. Oyunlarda bakmak için de MSI Afterburner kullanabilirsin.
Ben işlemciye çokça para verdim ve bir sorun olup olmadığını araştırıyorum, arkadaşlar da çözüm sunmaya çalışıyorlar. Gayet normal bir şey araştırmam. İnsanlar çok yüksek derecelerde sıcaklıklar görüyor ve ben neden görmediğimi merak ettim. Yardım edecekseniz edin.

BIOS ayarlarında yanlışlıkla bir ayar yapmış olabilirsiniz. CPB açık mı? En kötü BIOS'u sıfırlayın, öyle deneyin.
CPB açık, öncesinde BIOS'u sıfırlayıp işlemciyi öyle takmıştım. Sonra XMP açtım o kadar.

@erme Hocam işlemciyi %100 kullanıp zorlayacak bir test öneriniz var mı? Bir yandan da sıcaklıklarını takip ederim ve buraya atarım.

Son düzenleme:
Ben işlemciye çokça para verdim ve bir sorun olup olmadığını araştırıyorum, arkadaşlar da çözüm sunmaya çalışıyorlar. Gayet normal bir şey araştırmam. İnsanlar çok yüksek derecelerde sıcaklıklar görüyor ve ben neden görmediğimi merak ettim. Yardım edecekseniz edin.

CPB açık, öncesinde BIOS'u sıfırlayıp işlemciyi öyle takmıştım. Sonra XMP açtım o kadar.

@erme Hocam işlemciyi %100 kullanıp zorlayacak bir test öneriniz var mı? Bir yandan da sıcaklıklarını takip ederim ve buraya atarım.

RyzenMasteri yüklemeye çalış hocam.

Prime 95 stres testi.
Tamamdır, tekrar yapıcam ve buraya atıcam. Bu arada oyun oynarken ss aldım belki soldaki bilgiler yardımcı olur. Oyun en düşük ayarlarda ve 1080p.
1673019759474.png

Bu da CP2077, 1080p ve en yüksek ayarlar + rtx düşük açık, dlss kalite
1673020136643.png

Bu da NPC'lerin çok olduğu yerden bir görüntü. Bana CPU değerleri çok düşük geliyor hem kullanım hem frekans olarak. Sorun tam olarak nerede acaba?
1673021266938.png

Son düzenleme:
Tamamdır, tekrar yapıcam ve buraya atıcam. Bu arada oyun oynarken ss aldım belki soldaki bilgiler yardımcı olur. Oyun en düşük ayarlarda ve 1080p.
Eki Görüntüle 1624745

Bu da CP2077, 1080p ve en yüksek ayarlar + rtx düşük açık, dlss kalite
Eki Görüntüle 1624748

Bu da NPC'lerin çok olduğu yerden bir görüntü. Bana CPU değerleri çok düşük geliyor hem kullanım hem frekans olarak. Sorun tam olarak nerede acaba?
Eki Görüntüle 1624772
%75 kullanım az değil. Ryzen master ile test yapsana hocam?

%75 kullanım az değil. Ryzen master ile test yapsana hocam?
Hata veriyor sürekli, açamadım ve yükleyemedim. Bu arada frekanslar hiç 4650 mhz'e çıkmıyor ama aynı sistem youtube'da izlerken 4650 mhz frekans alıyor. Ryzen Master'ı yükleyebildiğimde sonucu atıcam buraya.

@Yigithan Yildirim Yok hocam sürekli bu hatayı veriyor, internetteki çözümleri de denedim ama nafile. Windows 11 yüklü.
1673023740989.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı