Resident Evil 4 Remake incelemesi

İlk incelemem olduğu için biraz kötü olabilir. Kusura bakmayın.
Orijinal oyunu 6,5 saat oynayıp Remake'in 50 saat oynayarak tüm başarılarını aldım. Oyunu belli başlıklar altında inceleyeceğim.

1. HİKAYE
Eğer lore seven biriyseniz bu oyun o konuda o kadar da iyi değil. Çünkü tüm evreni etkileyip lore genişletecek şeyleri 16. bölümün (yani son bölümün) başındaki bir odada yapıyor. Bunu RE 7 ve RE Village'da da yapmıştı Capcom. Oyunun kendi içindeki senaryoya gelirsek eğer, senaryo hiç iyi değil. Amaç vermek için güzel bir araç. Fakat genel olarak değerlendirdiğinizde ne sunum anlamında ne de hikâye anlamında oyun iyi iş çıkarmıyor. Tüm hikâyeyi takip ettiğinizde aklınızda sadece Amerikan başkanının kızı (Ashley) kaçırılmış ve onu kurtarmalıyım kısmı kalacaktır. Birde belki fena olmayan bir şekilde sundukları virüsle ilgili kısımlar kalır. Spoiler vermeden veya hikâyeyi anlatmadan bu kadar bahsedebiliyorum. RE serisi hikâye ile ön plana çıkmadığından bahsedecebileceğim çok şey yok.

2. OYNANIŞ
Remake'den bahsetmeden önce orijinal oyuna değinmek istiyorum. Orijinal oyun oynanış anlamında günümüz için hiç iyi değil. Hantallık ve nişan alırken ateş edememek, kamera açısı, Ashley'nin oynanışa ağır darbe vurması gibi nostaljik hislere sahip olmayan ve o dönemin başka oyunlarını(Half- Life 2, GTA SA, Call of Duty vb.) oynamış biri günümüzde çok zorlanır ve muhtemelen keyif alamaz. Fakat konu Remake olunca oyun oldukça iyi bir deneyim sunuyor. Silahların vuruş hissiyatı özellikle kolay ve orta zorlukta çok iyi fakat daha üstü zorluklarda düşmanların mermilere tepki vermesi için 2- 3 defa ateş etmeniz gerekiyor. O yüzden eğer ilk oynayışınız ise yüksek zorluklar tercih edilmez. Nişan alırken hareket edebilmek gibi şeyler zaten olması gereken bir şey fakat hantallığın kalkması, kamera açısının her durumda adapte olması(Mesela özel bir animasyon girince kamera eşyaların içine girmek yerine yukarıdan veya aşağından gösteriyor sahneyi) ve Ashley'nin oynanışı sürekli bozmaması oldukça iyi yenilikler olmuş. Ha orijinal oyunda biz hantaldık fakat düşman da hantaldı o yüzden benim gibi 6,5 saat oynadıysanız oynanış o kadar göze batmıyordu. Burada hantallığımız gitmesi bir yana düşmanlarda hız kazanmış. Özellikle charge and rush saldırısı yapan tırpanlı düşmanlar karakterin hızlı yapısını kullanmayı gerekli kılıyor.

Oynanışta en keyifli ve öğrenmenizi tavsiye ettiğim şey ise parry sistemi. Eğer Profesyonel zorlukta oynamıyorsanız oldukça kolay yapılan ve düşmanların saldırılarını engellemesi bir yana sersemletmesi sebebiyle yakın dövüş hareketi yapabilmek oldukça tatmin edici ve hayat kurtarıcı bir şey(Not: Roket atarlara parry denemeyin). Yakın dövüş derken ondan da bahsedeyim. Orijinal oyunda düşmanın kafasına sık sersemlesin ve yakın dövüş hareketi ile (Sersemlemiş düşmanın yanına gidip PC'de F, PS'de X, Xbox'ta A ile tekme at, WWE hareketleri yapmak) yere düşür ve yerde bıçakla mantığındaydı. Burada bıçak orijinal oyun kadar overpowered değil ve kırılıyor (Kırılınca tamir ettiriyorsunuz veya daha zayıf başka bıçaklar buluyorsunuz. Zayıf bıçaklar tamir edilmiyor). Yakın dövüş ise temel oynanışın aksine tatlandırıcı gibi kullanılmış bu sefer. Kalabalık düşmanları dağıtmak ve animasyon kesmek açısından iyiler. Fakat orijinal oyun kadar tatmin edici olmadıkları gibi o kadar da büyük katkı sağlamıyorlar. 2 tabanca mermisi yerine 1 tabanca mermisi atmanı sağlıyorlar fakat ölen düşmandan 10 tabanca mermisi düşebildiği için o kadar da fark etmiyor bu.

Bu arada oyunda crafting sistemi de var. Kaynakları ve barutları birleştirerek tabanca, pompalı mermisi ve bomba gibi şeyler yapabiliyorsunuz. Yeşil, kırmızı ve sarı otları birleştirebiliyorsunuz. Sarı otlar maksimum canınızı arttırıyor. Yeşil otlar canınızı yeniliyor. Kırmızı otlar ise birleştirildiğinde yeşil veya sarı otun etkisini arttırıyor. Hepsini birleştirince tüm canınız yenileniyor ve maksimum canınız tek seferde oldukça yüksek oranda artıyor.

3.KORKU SEVİYESİ
Resident Evil serisini yeni tanıyan bir insan 7. oyun sayesinde korku, 2. oyun sayesinde gerilim ve kaynak yönetimi odaklı olduğunu düşünebilir. Fakat Resident Evil 4, 5 ve 6 aksiyona kayan ve o kadar da kaynak yönetimi gerektirmeyen oyunlardı. 4 Remake ise orijinal 4 ile aynı sayılır. Öldürdüğünüz düşmanlardan mermi, sağlık vs. düştüğü için ve oyun 1- 2 sekans haricinde sizi aydınlık ortama sokup düşmanları direkt önünüze serdiği için hiçbir zaman gerilmiyorsunuz. Hatta bazı düşmanlar sizi sinir edebilir. Onun dışında aklıma gelen ve insanları gerçekten korkutacak 2 sekans var o kadar. Onları da spoiler olmasın diye söylemiyorum. Bu arada orijinal oyunun aksine Remake daha fazla kaynak veriyor gibi geldi bana. Bazen mermi veya sağlık itemi alamayıp arkada bıraktığım oldu. Envanterim hep doluydu ve sanmayın ki savaşlardan kaçtım. Aksine bir bölgeyi herkesi öldürmeden geçmiyordum.

4. YAN GÖREVLER
Oyuna hiçbir katkısı olmayan fakat yapması basit ve kısa olduğu için ve ödülleri de iyi olduğu için yapmanızı önerdiğim bir şey. Yan görevlerin bir senaryosu vs. yok. Etrafta mavi kağıtları aldığınızda size "bölgedeki 5 madalyonu vur, 3 fareyi öldür, zaten karşına çıkan sıradan düşmanın sarı renkli ve daha güçlüsünü öldür." gibi basit ve senaryosu olmayan görevler veriyor. Dediğim gibi yapması basit ve kısa. Ödülleri ise oldukça iyi. Bu arada görevi yapınca direkt bir ödül almıyorsunuz. Normalde orijinal oyunda satılabilen bir hazine olan spinel isimli pembe bir taş var. Remake'de bu taş hazine değil takaslanabilir eşya olarak geçiyor. Yan görev yapınca bunlardan alıyorsunuz ve merchant (tüccar) karakterinden bunları takaslayarak eşya alıyorsunuz (Satılabilir hazine, silah, silah aksesuarı vb.).

5. KARAKTER GELİŞTİRME SİSTEMİ
Yan görevler ve merchant hakkında konuşmuşken bu kısmı es geçmemem gerek. Diğer RE oyunlarının aksine kasalardan çanta veya silah parçası bulup geliştirme yerine bu oyunda bir tüccar var. Bu tüccar orijinal oyundaki replikleri ile ikonikleşmiş bir karakter. Oyunda kırdığınız kutularda veya öldürdüğünüz düşmanlarda pesetas isimli paralar çıkabiliyor. Bu paraları ayrıca etraftan topladığınız hazineleri tüccara satarak kazanabiliyorsunuz. Bu pesetas oyunun para birimi ve her şeyi bunla alıyorsunuz. Kırılan bıçağınızı bunla tamir ettiriyorsunuz, silahlarınızın ateş hızı, mermi değiştirme hızı, mermi kapasitesi, ateş gücü ve özel geliştirmesini bu para birimiyle alıyorsunuz. Sattığınız her şeyden bu para birimini kazanıp satın alacağınız her şeyi(Roket atar, daha fazla eşya taşıma için çanta geliştirmesi, crafting için kaynak, önceki bölümlerde kaçırdığınız silahlar vb.) bu para birimi ile alıyorsunuz. Bu para birimini ise sadece merchant yani tüccara karşı kullanabiliyorsunuz. Tüccar orijinal oyunda öldürülebiliyordu ve en yüksek zorlukta oynuyorsanız o bölgede bir daha gözükmüyordu. Fakat RE Village ile lore genişletilmesi yapıldığı için burada öldürmek gibi bir şansınız yok.

6. ATMOSFER
Orijinal oyunun ses dizaynı ve tasarımı sebebiyle atmosferini o oyunu oynayanlar daha çok beğeniyor gördüğüm kadarıyla fakat Remake'te öyle kötü bir atmosfer yok. Oyun bırakın en yüksek grafik ayarlarını en düşük ayarlarda bile(Oyunu önce GTX1650 sonra RX6600 ile oynadığım için her ikisini de deneyimledim.) fena olmayan bir görsellik ve iyi bir atmosfer ile deneyimlersiniz. Orijinal oyun bence de daha iyi bir atmosfer sunuyordu. O köydeki insanların hastalıklı olduğunu, gerginliği, medeniyetten uzaklığı çok daha iyi yansıtıyordu. Fakat Remake bunu orijinal oyun kadar iyi yansıtmıyor. Yine de bir bölgeye ilk defa girdiğinizde o bölgenin heybeti, yapısı hakkında az çok bilginiz oluyordu. Ha atmosfere kaptırıp gitme işini sadece oyunun son bölgesi olan ada kısımlarında yapabilirsiniz. Açıkçası çok atmosfer adamı olmadığımdan(Yürüme simülasyonlarını sevmeme sebeplerimden biri de bu) burada tam olarak neyi eleştirebilirdim emin değilim.

7. GRAFİKLER
Oyun PS4'e de geldiği için(İlginç şekilde Xbox One'da yok) görsellik olarak yeni nesil veya göz kamaştırıcı değil. Fakat en düşük grafik ayarlarında bile göze çok kötü gözükmüyor. Tabii eğer kartınız çok iyi değilse ve şöyle etrafa bir detaylıca bakayım derseniz kaplaması evde unutulmuş veya geç yüklenen nesneler görmeniz çok olası. Açıkçası 2018'de çıkan RDR2 gibi oyunlar bence daha iyi gözüküyordu fakat bu oyunda ne günümüzde ne de gelecek birkaç yılda eskimiş gelmez gözünüze. Yine de bence RE2 Remake bile az daha iyi gözüküyordu. Bunda bence oyunun çok aydınlık olması etkili. Çünkü RE7, 2 ve 3 sürekli karanlıktı. RE Village ise karlı yapıdaydı. Fakat bu oyun ne karlı yapıya sahip ne de karanlık. Aksine ada kısımları hariç oldukça aydınlık bir oyun ve özellikle köy oyunun en sıradan gözüken yeri. Ne ilginçtir ki oyunun sürekli karanlık ve dar alanlarda geçen yeri olan ada özellikle ilk girdiğinizde çok iyi gözüküyor. Bu arada oyunda vuruş hissiyatını güçlendiren uzuvların parçalanması, düşmanların animasyonları ve ceset sayısı gibi şeyler bile grafik ayarı olarak koyulmuş. Sisteminiz iyi olmasa bile bu ayarları açın derim. Çünkü pompalı ile vurduğunuzda bile animasyon ve uzuv parçalanması gibi ayarların düşük olması sebebiyle iyi bir görüntü ve tatminkarlık alamıyorsunuz.

8. YAPAY ZEKA
Düşmanlar sopa, kalkan, arbalet gibi şeyler kullandığı için zombilerden kesinlikle daha akıllılar. Fakat yapay zeka sanki RE2'den yani zombilerden kalmış gibi hissettiriyor. Amaçları sizi girebilecekleri her noktadan girerek sıkıştırıp öldürmek oluyor. Onun dışında dinamitleri yakıp atmak yerine siz elindeyken sıkıp size atmadan patlasın diye beklemeleri, ellerindeki molotof şiseni biz ateş edelim diye saklayıp boş anda atmak yerine önlerine almaları gibi sizi zora sokmaktan çok stratejik avantaj sunmayı amaçlayan bir yapay zeka var. Yapay zekanın tek akıllı noktası nişan aldığınızda sağa sola kaçıp eğilmeleri. Açıkçası yapay zeka iyi olmasa bile bir düşmanın üzerinize çullanıp sizi tutarken testereli adamın size tek atması veya dinamit+ molotof ile canınızı oldukça yüksek oranda indirmeleri sebebiyle zorluk çıkarabiliyorlar. Ha adam size başka vuracak biri olmasa bile çullanabiliyor. Yani denk gelme meselesi bu.

9. DİL DESTEĞi
Türkçe yok fakat ücretli ve ücretsiz yamalar var. Bana sorarsanız oyun zaten senaryo sunmaya odaklı ilerlemiyor ve senaryoyu da oldukça basit bir İngilizce ile sunuyor. O yüzden çokta bir problem yok ortada.

10. HATALAR
Ben oyunda oyunu bozan bir hata ile karşılaşmadım ve oyunum da hiç çökmedi. Fakat Capcom'un kendi açıklamasına göre oyunu kıran ve düzeltmeye çalıştıkları(Muhtemelen düzeltmişlerdir çünkü bahsi geçen hata ortaya çıkalı oluyor.) bir hata varmış. Şahsen ben güldüren bir hataya bile denk gelmedim. Bir tek bazen oyunum 25 FPS'e kitleniyordu ve son kayıtı yükleyene kadar ya da envanteri açıp kapatana kadar 25 FPS'e kilitli kalıyordu. Neyden kaynaklanıyor emin değilim fakat sadece oyunun en başında olduğu için çok umursamadım. Çökme problemi yaşamasam da yaşayan gördüm. Profesyonel zorlukta S+ speedrun yapan bir adamın oyununun çöktüğüne denk geldim.

11. SES ve MÜZİKLER
Ben oyun DOOM değilse müziklere çok bakmam. Oyunda öyle çok müzik sunmuyor. Bir tek jenerik müziği ve bir kaç savaş esnasında çalan müzikler iyi fakat akılda kalmaz. Bir DOOM Eternal Only Thing They Fear İs You veya RDR2'deki Housebuilding Theme gibi değil müzikler. Sesler ise düşmanların sesleri orijinal oyun kadar iyi değil. Orijinal oyunda düşmanların kendi aralarındaki konuşmaları ve gülüşmeleri, seslendirmeleri vs. daha iyiydi. Bu oyunda seslendirmeyi beğenmediğim gibi(Özellikle "Agarello" lafı orijinal oyunda aklımda kalan bir kelimeyken burada oyunu bitirdikten sonra videolarına bakmasam hiç duymadım derdim.) o gülüşmeler ve bizim hakkımızdaki konuşmalarda yoktu. Seslendirme anlamında yeni Ashley ve Leon(RE2 Remake ile aynı olması tutarlılık açısından da iyi. Ayrıca bu oyunda Leon'u seslendiren kişi orijinal RE4'ü de oldukça seven ve küçükken oynayan biriymiş. Bu da güzel bir detay.) çok daha iyi olmuş. Tabii ikonik "No thanks, bro." gibi espriler yapan Leon yerine ciddi bir Leon olması bazılarınızı üzebilir fakat yeni cümleleri ve seslendirmesi anlamında oldukça iyi. Orijinal oyunda ikonikleşen merchant ise bu oyunda farklı biri tarafından seslendirilse bile arka arkaya dinlediğinizde o kadar da fark hissetmeyeceğiniz bir yapıda.

Bazı ikonik cümleler "Stranger, stranger now that's a weapon." kalksada daha bol cümleli ve konuşkan bir karakter olmasıyla kişilik kazanmış diyebilirim. Baş kötü karakterler ise bence her iki versiyonda da iyi. Bir tek Ada Wong rezalet bir seslendirmeye sahip. Zaten o karakteri seslendiren kadın linçten sosyal medya hesaplarını kapatmak zorunda kaldı. Yani burada tek değilim.
Fun Fact: Orijinal Resident Evil 4'de ana karakter Leon ile merchantı seslendiren kişi aynı.

12. ANA ve YAN KARAKTERLER
Ana karakter olarak Leon, Ashley ve Ada Wong var. Leon bir ana karakter olarak fena olmasa da dediğim RE serisi ana hikâye ile çok ön plana çıkmadığından özel şeyler besleyemiyorsunuz bu karakterlere. Leon ile oynamak keyifli. Tepkileri ve yorumları iyi fakat bu kadar. Öyle özel ve önemseyebileceğiniz bir karakter değil. Yani en azından benim gibi hikâye ile ön plana çıkan oyunları oynadıysanız değil. Ashley ise orijinal oyunda herkesin nefret ettiği ve kendine bakamayan bir karakterdi. 35 farklı şekilde o kızı öldürmenin yolunu bulup paylaşanlar var Youtube'da. Mesela bir kapana yakalandığında kurtarmazsanız kendi de çıkamayıp ölüyordu. Senaryo da ise ana amaç bu kızı kurtarmak olduğundan daha da kötü oluyordu. Remake'te ise hem görünüş hem de seslendirme olarak zaten 1- 0 önde başlıyor. O iğrenç "Leooooon" bağırışı olmadığı gibi doğru komutu verdiğinizde düşmanlardan kaçıp kendi başının çağresine bakabiliyor. Senaryoda ise az daha iyi resmedildiği için bu sefer önemseyebiliyorsunuz. Ada Wong ise benim için bir çocuğun tasarladığı karakter gibi kalıyor hep. Sürekli ana karakteri kullanan, gizemli ve kendini havalı sanan bir yapısı olan ve sürekli finalde ihanet etmeyi amaçlayan bir karakter. Pek bir esprisi olmadığı gibi başına bir şey gelir mi diye de düşündürtmüyor. Zaten çok görmüyorsunuz da. Hazır Ada demişken aklıma gelen bir şey var. Orijinal oyunda Leon Ada'ya karşı "Women." diyordu. Bu laf meme hâline gelmişken Remake'te oyundan çıkarmaları kötü olmuş.

Yan karakterlere gelirsek orijinal oyunda 10 dakika gözüküp giden Luis bu oyunda oldukça iyi bir yere sahip. Çok daha fazla gözükmesi bir yana sizle birlikte bir bölüm boyu takılması gibi durumlarda var. Ayrıca karakterin arkaplanı ve bize yardım etme sebebi bu oyunda çok daha iyi olmuş. Geçmişinde kötü şeyler yapıp Umbrella için çalışan fakat pişman olmuş ve vicdanını rahatlatmak için bize yardım eden iyi bir karakter olmuş. Ayrıca tüm lore olayı da Luis'in labaratuvarında açıklanıyor.

Fun Fact: Luis'in Umbrella'da çalıştığı yerde 3. oyundan tanıdığımız Nemesis yapıldı. Yani Luis, Nemesis'i yapmış olabilir.
Onun dışındaki yan karakterler ise kötü karakterler. Kötü karakterlerden baş kötü ise orijinal oyunda oyunun köy yani ilk bölgesinde bile gözükürken burada finalde gözüküyor ve kötü karakterler ile oyun içinde diyaloğumuz neredeyse hiç olmuyor. Orijinal oyuna göre daha kötü resmedilmilmişler ve sadece bizim tarafımızdan öldürülmeyi bekleyen ruhsuz karakterler olmuşlar.

13. ZORLUK
Oyunda 4 farklı zorluk var. Assisted, Standard, Hardcore ve Professionel. Yeni başlayan birine klavye ve mouse ile oynayacaksa Standard öneririm. En ideal zorluk. Eğer oyun kolu ile oynayacaksanız ve nişan almakta o kadar iyi değilseniz otomatik nişanı açmanıza izin veren tek zorluk olduğu için Assisted'ı öneririm. Oyun Standard'ın üzerine çıkmazsanız herkesin bitirebileceği kadar kolay. Zaten öldürdüğünüz düşmanlar hangi ekipman az ise onu düşürüyor.

14. SİSTEM GEREKSİNİMLERİ ve FİYAT
Sistem gereksinimlerinde önerilen olarak 1070 diyor. Şahsen ben önce GTX 1650 ile oynadım ve performans gayet hoşuma gitti. FSR 2 açık orta ayarlarda 40- 60 FPS alarak oynamıştım. Son yarısını ise RX 6600 ile FSR 2 kapalı her şey ultrada oynadım. VRAM göstergesinde 13GB VRAM tüketiyor gibi yazsa da herhangi bir drop olmadan rahatça oynadım oyunu. Sistem gereksinimleri bu oyundan 4 gün sonra çıkan Last of Us ile kıyaslandığında oldukça iyi. Optimizasyon ise şahane. Fiyata gelirsek ben oyunu zamlanmadan önce 650TL'ye Deluxe Edition olarak almıştım. Standart Edition şu an zamlı olarak PC'de 900 TL civarı, PS4 ve 5'de ise 700TL. Bence her iki fiyatı da hak etmiyor. Ben ilk oynayışımda 15 saatte bitirdim. Tüm başarıları almam ise 50 saat sürdü. İndirimle 400-500 TL'ye düşerse parası olanlar yavaştan almaya başlayabilir bence. Çok parası olmayanlar ise indirim bekleyip 200- 300 civarına alabilir bence.

GENEL PUAN
Genel puan verme işini pek sevmediğim ve beceremediğim için es geçiyorum. Dost Kayaoğlu'nun madalya sistemini kullanmak daha mantıklı geliyor. Benim için bu oyun altın madalya değerinde. Özel bir değeri yok fakat harika bir oyun. Zelda ve Starfield olmasa yılın oyunu olabilir derdim. Fakat şu anlık en fazla GOTY adayı olur.

EKLER
Orijinal oyun ve Remake'i oynadığıma dair görsel:

Steam 4_20_2023 12_47_10 AM.png
Steam 4_20_2023 12_47_38 AM.png
Ekran Görüntüsü 4_20_2023 12_47_43 AM.png

Leon, Ada Wong "Women" sahnesi:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
O zaman bir Baldur's Gate 3 incelemesi gelir mi?
Oynamadım hocam. Hem çok zaman istiyor hem de tür olarak çok sevdiğim bir tür var. Daha geçen yıl alıp oynayamadığım Elden Ring ve Hogwarts Legacy falan da var. Yani Baldur's Gate 3 incelesem bile çok sonra olur.
 

Geri
Yukarı