Rezalet bir ArcoLinux deneyimi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Linux'ü kötülemedim karışık olduğunu söyledim. Ama kitlesinin tek yapabildiği çarpraz görüşleri kötülemekten ve haha emojisi atmaktan ileri gidemiyor.

Disk biçimlendirme kısımlarına git bak Mint ve High Sierra farklarına.

Çamur mu atmışım yoksa sen mi körsün? Bence tekrar oku.

Hayır açılan konulardan bakarak devam etmiştim. Disklerimi "/" ile gösterince kafam karıştı. Silmem normal hatama göre. Bak ben ne diyorum Linux'u kötülemedim sadece tercih etmiyorum dedim. Gene saçma şekilde linçlemeye devam ediyorsunuz? Herkes annesinden Linux, macOS kurmayı bilerek çıkmıyor sonuçta.

Yapman gereken 2 şey vardi:

1. Linux icin ayirdigin bölümü ext4 olarak bicimlendirip / dizinine baglamak.
  2. Windows'un oluşturduğu 100 MB boyutundaki bölümü bicimlendirmeden /boot/efi dizinine baglamak.
Bunlari yapamiyorsan kusura bakma da karisik demen camur atmaktan başka bir şey degil.

@357971 bir konuda da hak vermek lazım. Diğer işletim sistemleri next next ile her şeyi halledebiliyorken Linux tarafında otomasyondan manuele geçince otomatik vitesten at arabasına dönmesi gibi sorunlar var.
Açık kaynak diye herkes sıcak kanlı davranılmasını bekliyor da neden? Açık kaynak geliştiricilerin çoğu açık kaynak projesini CV'sine eklemek ve kapalı kaynak bir yere kapak atmak için yapıyor.

Neyse söylemek istediğim, kullanışsızlık konusundaki eleştirileri "eeeeee sen cahilsin eeeee" diye cevaplamadan önce çözüm ve feda edilecek (maliyet) şeyler hesaplanmalı ve geliştiren kişi ben gönüllü yapıyorum diye kendini koruyacağına yapamıyorum diye itiraf etmeli.

@357971 bir konuda da hak vermek lazım. Diğer işletim sistemleri Next Next ile her şeyi halledebiliyorken Linux tarafında otomasyondan manuele geçince otomatik vitesten at arabasına dönmesi gibi sorunlar var.
Açık kaynak diye herkes sıcak kanlı davranılmasını bekliyor da neden? Açık kaynak geliştiricilerin çoğu açık kaynak projesini CV'sine eklemek ve kapalı kaynak bir yere kapak atmak için yapıyor.

Neyse söylemek istediğim, kullanışsızlık konusundaki eleştirileri "eeeeee sen cahilsin eeeee" diye cevaplamadan önce çözüm ve feda edilecek (maliyet) şeyler hesaplanmalı ve geliştiren kişi ben gönüllü yapıyorum diye kendini koruyacağına yapamıyorum diye itiraf etmeli.

Dual-boot zordur bunu kabul etmek lazim. Gerek Windows ile macOS gerek Linux ile Windows 2 türlu de Dual boot zordur. Fakat macOS Dual-boot cok daha zor olmasina ragmen sadece birkac ayarla Dual-boot yapilabilen Linux neden bu kadar "zor" olarak elestiriliyor anlamak guc. Ek olarak acik kaynak kod gelistiricileri para kazanmak icin illa kapali kaynak sirketlere girmek zorunda degil. Element Riot, redhat vb bircok acik kaynak kar amacli sirket var.

Asamların
@357971 bir konuda da hak vermek lazım. Diğer işletim sistemleri next next ile her şeyi halledebiliyorken Linux tarafında otomasyondan manuele geçince otomatik vitesten at arabasına dönmesi gibi sorunlar var.

Yok. Öyle bir yapay zekaya sahipler ki Linux yerine macOS "tercih ederim" diyen birini görünce saldırmaya kalkıyolar. Keşke senden 20-30 tane olsa şu forumda.

1657559709038.png

1657559728238.png

1657559757149.png

Aralarında en az kafa karıştırıcı olan macOS. Zaten şu an kullanımıyorum baştan söyleyeyim. İkicisi neden Windows dersen hem HDD hem SSD olan sistemde Drive 0 ve 1 belirtmeleri çok işe yarıyor. Linux de ise durum belli.

Windows dersen hem HDD hem SSD olan sistemde Drive 0 ve 1 belirtmeleri çok işe yarıyor. Linux de ise durum belli.

Linux'ta /dev/sdX olarak belirtiyor.

Yok adamların kafası çalışmıyor buna. Öyle bir yapay zekaya sahipler ki Linux yerine macOS "tercih ederim" diyen birini görünce saldırmaya kalkıyorlar. Keşke senden 20-30 tane olsa şu forumda.

Kafamiz fazlasiyla calisiyor, calistigi icin de zaten Windows, macOS gibi sistemlerle ugrasmayip Linux kurup keyfimize bakiyoruz. Windows'un hiçbir kisisellestirme olağanina sahip olmayan islevsiz kurulumunu ovuyorsan bize "kafasi calismiyor" deme bir zahmet.

Dual-boot zordur bunu kabul etmek lazim. Gerek Windows ile macOS gerek Linux ile Windows 2 türlu de Dual boot zordur. Fakat macOS Dual-boot cok daha zor olmasina ragmen sadece birkac ayarla Dual-boot yapilabilen Linux neden bu kadar "zor" olarak elestiriliyor anlamak guc. Ek olarak acik kaynak kod gelistiricileri para kazanmak icin illa kapali kaynak sirketlere girmek zorunda degil. Element Riot, redhat vb bircok acik kaynak kar amacli sirket var.
Redhat, IBM'in; Element ise Vector diye bir şirketin gözüküyor ki ne Forbes'te görebildim ne de başka yerde. Redhat'in asıl kazancı verdiği destekten dolayı, verdiği desteği de halka açık mı yapıyorlar? Aşamaları veriyorlar mı? Sorun çözüm mekanizması markasal mı yoksa sadece güzel olduğu için mi?

Bu tarz sorular kazancın açık kaynaktan mı yoksa kapalıdan mı geldiğini açıklar diye umuyorum.

Linux'un çok fazla ayarla uğraştıran yapısı oluyor eğer meraklı bir kullanıcıysan ve geri dönüşsüz kaybın çok fazla olabilir; çözüm isteyip de söke söke alabileceğin birisi yok. Diğerlerinde de ayar yapabilirsin ama bozmaman için önlemler alınmıştır, kırdığında bu senin sorunun olur diye açıklıyorlar. Sırf trollüğüne sudo rm -rf / --no-preserve-root gibi bir komut yazdırtıp bilgisayarı adamın eline verebiliyorlar. Açıkçası Linux şu an eğer gizlilik konusunda takıntın ya da lisansa para verememek gibi sorunlar yaşamıyorsan kullanılması normal kullanıcı için gereksiz sayılabilecek düzeyde bir işletim sistemi.

Yıllardır anlatılıyor dünyada bilgisayar pazarını ele geçirecek diye de destek sunmayan hiçbir şey var olamaz. Deterjandan binlerce çocuk öldü bu ülkede, tek yanlış koda bilgisayarı eline almış-alacak-alan yüz binler var. En basitinden dünyada en çok kullanılan, hadi sizce Distrowatch farklı söylüyor ya en bilineni diyeyim. Ubuntu. Neden? Destek var, community var, şirket olarak işliyorlar. Anlaması basit.

Bir de bu talep çok gereksiz.
-Windows'u bırak Linux'a gel, neden?
+E o şirket, verini satıyor. Hangi verimi, kime satıyor?
-Reklam şirketlerine, don bakmışsın internetten onu söylüyorlar.
+Yani?
-Kötü yani.

Çoğu kullanıcı için veriler kıymetsiz, şirketler de senin özelini gerçek anlamda "satılmıyorsa" umursamıyor.
Gereksiz kısmına devam edelim.

Uygulama kuracak adam, oyun oynayacak mesela. Lutris, DXVK, Wine, komut dosyaları, Nvidia ise sürücü kurulumu, Shader compiler, Fsync-Esync ve kernel kurulumu ile uğraşmak zorunda. Linux'un buradaki avantajı ne? Hiç. Sürücü demeyin bana, Radeon Software kullanamıyorum iGPU için. Realtek desen tool indirip ayar çekmem gerekiyor, DNS için Arch'ta acı çekenler var.
Hem şu olay da bitti. Windows 10-11 kurunca 1 2 harici aygıt dışında sürücü kurmam gerekmiyor. Evet en günceli değil ve uygulama kurmuyor ancak Linux da aynı, o da uygulama kurmuyor ve en günceli değil hatta bana opsiyonel sürücü bile sunmuyor yahu.

Linux'un avantajı var mı? Var.
Sunucu mu işletiyorsun ve sanal makinede kiralayacaksam ne yapmalıyım? Kuracaksın, en iyisi bunda.
Bilgisayarda macera arıyor, yazılım yazıyor (herkes için değil), testler yapıyor ve detaylı donanıma erişmen mi gerek? En rahat bu.
Bilgisayar değil her cihazda çalışabilecek ya da başka bir şeye çekirdek olarak mı kullanacaksın? Bundan iyisi belki vardır ancak bilinen başka yok.

Linux'un başkalarının kullanmasına ihtiyacı var mı? Yok.
Birisini Linux camiasına çekince başın göğe mi erecek? Hayır.
Linux'u çoğunluk kullanınca daha hızlı mı gelişecek? Hayır.
Linux son kullanıcıya erişme ve kolaylık konusunda MacOS ya da Windows kadar iyi mi? Hayır.
Linux spesifik konularda avantaj sağlıyor mu? Evet.
Linux kullanılmalı mı? Senin kararın.

Bırakın isteyen istediğini kullansın. Sudo dnf/apt, yay -s cart curt yazabilen Linux tayfa da boşuna övünmesin artık.

Disk biçimlendirme kısımlarına git bak Mint ve High Sierra farklarına.
Disk Utility ile Gparted arasinda cok bir fark yok.

@357971 bir konuda da hak vermek lazım. Diğer işletim sistemleri Next Next ile her şeyi halledebiliyorken Linux tarafında otomasyondan manuele geçince otomatik vitesten at arabasına dönmesi gibi sorunlar var.
Linux Mint'de otomatik Partition ayarlama var. Windows'u algilarsa yanina kur secenegi de mevcut. Hatta GRUB'da bile gosterebilirsin Windows boot Manager'i ki varsayilan olarak gosteriyor diye biliyorum.

Disk Utility ile Gparted arasinda cok bir fark yok.

Linux Mint'de otomatik Partition ayarlama var. Windows'u algilarsa yanina kur secenegi de mevcut. Hatta GRUB'da bile gosterebilirsin Windows boot Manager'i ki varsayilan olarak gosteriyor diye biliyorum.
Orası otomasyon kısmı, ona bir şey demiyorum. Swap miktarı seçmeye girersem işler değişiyor. Bana kolay da daha Windows kurmamış dünyanın %90'ına da bunu söylemek ister misin?

Orası otomasyon kısmı, ona bir şey demiyorum. Swap miktarı seçmeye girersem işler değişiyor. Bana kolay da daha Windows kurmamış dünyanın %90'ına da bunu söylemek ister misin?
Swap miktarinin ne oldugunu bilen adam muhtemelen kendi partitioning yapabiliyordur ki swap miktarini kurulumdan sonra ayarlayabilirsin.

Windows kurmus olsa ne olur, kurmasa ne olur? Soyledigim seceneklerle Windows kurmamis birkac insana Linux Mint kurdurtmustum. Sorun da yasanmadi.
Okuman yetiyor zaten. Kurulum Türkçe destekliyor olmasi lazim.

Tek diskte dualboot rahat bir islem degil zaten fakat Linux Mint'in secenekleri bunu kolay hale getiriyor enazindan.

"Soyledigim seceneklerle Windows kurmamis birkac insana Linux Mint kurdurtmustum. Sorun da yasanmadi."
E sen otomasyon dışına çıkartmamış ve diğer işletim sistemleri ile aynı performansı vermesi için ayar yaptırmamışsın ki? Hatta Mint kurdurtarak adama çakma Windows deneyimi vermeye çalışmışsın.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı