Rezalet bir ArcoLinux deneyimi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hatta Mint kurdurtarak adama çakma Windows deneyimi vermeye çalışmışsın.
Mint ile Windows'un alakasi yok :D. Baslat menusu olan her şey Windows deneyimi anlamina gelmiyor.

E sen otomasyon dışına çıkartmamış ve diğer işletim sistemleri ile aynı performansı vermesi için ayar yaptırmamışsın ki?
Varsayilan olarak Linux Mint, Windows ve MacOS'den daha iyi performans sagliyor. Ayara gerek yok.

Mint ile Windows'un alakasi yok :D. Baslat menusu olan her şey Windows deneyimi anlamina gelmiyor.

Varsayilan olarak Linux Mint, Windows ve MacOS'den daha iyi performans sagliyor.
Ne konuda daha iyi performans veriyor? Ek olarak Mint uygulama dolu, Linux için facia bir işletim sistemidir gözümde. En azından Fedora deseydin de mantıklı deseydim.

Ne konuda daha iyi performans veriyor?
Genel olarak sistem performansi.

Ek olarak Mint uygulama dolu, Linux için facia bir işletim sistemidir gözümde. En azından Fedora deseydin de mantıklı deseydim.
Fedora'nin kurucusu ile iskence yapayim adama, mantikli. Daha benim onda hata yaptığım oluyor, adama mi kurduracagim :D?
Ayrica Fedora'da da GNOME uygulamasi dolu. Fark yok gozumde.

Genel olarak sistem performansi.

Fedora'nin kurucusu ile iskence yapayim adama, mantikli. Daha benim onda hata yaptığım oluyor, adama mi kurduracagim :D?
Ayrica Fedora'da da GNOME uygulamasi dolu. Fark yok gozumde.
Fedora ile ne hata yaptın ki yahu? Bence en rahatı oydu.

Genel sistem akıcılığında ne yazık ki MacOS'un rakibi yok, Linux adamlar için test sahası gibi oradan görüp daha iyisini ekliyorlar. Windows ise sürümden sürüme ve distroya göre değişmekle beraber Linux ile eşitler.

Fedora'da oyun gibi yazılımlar yok, full install çekince Pidgin gelen distrolardan daha hiç verim alamadım. RAM kullanımı Windows gibi değil Linux'ta. Eğer doluysa direkt kötüdür diyebilirsin.

Fedora ile ne hata yaptın ki yahu? Bence en rahatı oydu.
Kullanici deneyimi olarak rezalet bir installer anaconda.
Az sorun yasamadim ama gelismis oldugundan laf da edemiyorum.

Genel sistem akıcılığında ne yazık ki MacOS'un rakibi yok, Linux adamlar için test sahası gibi oradan görüp daha iyisini ekliyorlar. Windows ise sürümden sürüme ve distroya göre değişmekle beraber Linux ile eşitler.
MacOS'de denedim, Linux'ta ki akiciligi bulamadim. Hackintosh'da da direkt MacBook'da da.
Ayrica macOS daha fazla RAM harciyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanici deneyimi olarak rezalet bir installer anaconda.
Az sorun yasamadim ama gelismis oldugundan laf da edemiyorum.

MacOS'de denedim, Linux'ta ki akiciligi bulamadim. Hackintosh'da da direkt MacBook'da da.
Ayrica macOS daha fazla RAM harciyor.
RAM kullanımı MacOS için de farklı. Linux düz mantık. Belli bir seviyeyi geçerse swap kullanıyor (bunu ayarlıyorum genelde) ama Mac ve Linux için öyle değil. O yüzden onlarda RAM kullanımının sistem dışı hizmetler harici düşüşü genelde akıcılığa zarar veriyor.

Linux'ta /dev/sdX olarak belirtiyor.

Kafamiz fazlasiyla calisiyor, calistigi icin de zaten Windows, macOS gibi sistemlerle ugrasmayip Linux kurup keyfimize bakiyoruz. Windows'un hiçbir kisisellestirme olağanina sahip olmayan islevsiz kurulumunu ovuyorsan bize "kafasi calismiyor" deme bir zahmet.
Windows'u ne zaman övdüm??

Önemli NOT: Burada yaşadığım deneyimler bana ait de olabilir. Sizde sorunsuz da çalışabilir. Ben burada sadece yaşadığım sorunları anlatacağım.

Öncelikle ben bu dağıtımı daha önce kullandım aynı şekilde buglarından dolayı terk ettim.

Web Site Düzeni
Öncelikle web site tasarımı gayet güzel ve beğendim fakat arkadaş bu nasıl bir anlatım orda ArcoLinuxB bilmem ne diye bir sürü dağıtım var. Arasındaki farkları haliyle hatırlamıyorum. Bakın burada benim de bir sorunum olabilir. Görmemiş olabilirim ama düzenleme aşırı karışık yapılmış. ArcoLinux editions diye bir sayfa var tamam ama net değil. Daha detaylı anlatılan bir sayfa daha var ama o sayfayı açıkçası ben kendi sitesinden net olarak bulamadım. Technopat üzerinde bir konuda link buldum. Oradan girip anlayıp sonra gidip indirebildim. Sonrasında lts olan ve xfce arayüzü olan minimal versiyonu kurdum.

"sudo su" komutu hatası.
Bu hata ilk kurduğumda da vardı ve hala mevcut. Yani sanırım bu hata 1 veya 2 yıldır mevcut ve hala bir düzeltme yok. Hata nedir açıklayalım.
"sudo su" yazınca sizi root olarak atıyor ve sudo gerektiren işlemlerde zaten root olduğunuz için "sudo" yazmanıza gerek kalmıyor fakat şöyle bir problem var. Bu arayüze girdiğinizde yazıları aşırı şekilde gecikmeli ve laglı yazıyorsunuz. Harfe basılı tuttuğunuz da örnek olarak mesela bir harf seçelim. "A" olsun. A'ya basılı tuttuğunuz da
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA diye bir yazı çıkar de mi böyle ekran da akar. Fakat takılıyor AAAAA.. dondu. AAA.. gene dondu. Mesela sadece normal bir komut yazalım.
git clone yazmak istedim. "g" harfine basıyorum algılamıyor iki defa falan basmam gerekiyor. Bu sorun benim klavyemle alakalı değil eski emektara da kursam arkadaşın bilgisayara da kursam oluyor. Normal root modundan çıkın normal olarak yazın. Bu hata yok. Ya ama ben illa bunla uğraşmak zorunda mıyım? Bunun çözümünü de söyleyeyim "sudo su" yazmak yerine sadece "su" yazın. Bu sefer şifrenizi girdikten sonra gecikme olmadan yazabilirsiniz ama gene de cidden saçma bir hata hiçbir developer sudo su komutunu kullanmadı mı acaba.

Batarya simgesi panelde yok.
Bugün kuracağınız en basit dağıtım bile genelde bunu köşeye koyar. Ama bu ArcoLinux da yok. Kendiniz elle koyuyorsunuz. Panelden ekle diyorsunuz güç.. adı olan bir şey vardı. Onu ekleyip sorunu çözüyorsunuz ama bu da eklenmez mi ya en basit dağıtımlarda mevcut.

Terminal fontu aşırı derecede büyük.
Normal Xfce terminalinde bu sorun yok. Fakat sağ tık yapıldığında bu klasörü terminal ile açılınca başka bir terminal açılıyor ve bu terminal fontu devasa şekilde büyük, adını hatırlamıyorum kusura bakmayın. Bunun çözümü ise bir config dosyası mevcut bunu açıp içindeki font kısmından "size" yazan yerden değiştirebilirsiniz. Zaten iki Google araması ile çıkıyor. Yani bunu ekleyen developerlar 4k ekran mı kullanıyor. Bu yüzden mi dikkatlerini çekmemiş anlamadım.(Ekran çözünürlüğüm 1920x1080)

Bilgisayarı Başkası Kontrol Ediyor:
Bu sorunun öncelikle Arco Linux ile alakalı mı emin değilim fakat ben chromium dışında başka hiçbir paket kurmamıştım ve sadece güncellemeleri yapmıştım.Sorun şuydu yukarda bahsettiğim tüm sorunları çözdükten sonra wifi driver'ı bende kurulu gelmedi başka bir wifi adaptörü ile kurdum. Kendi wifi adaptörümün (rtl8821ce) kurmak için chromium üzerinden GitHub sayfasına girmekdi amacım fakat tam arama yapacakken fare kontrolü benden gitti biri bilgisayarı kontrol etmeye başladı. Uygulamaları kapatıyor açıyor. Fareyi sallıyor bildiğin benle afedersiniz ama ****** geçiyor. Bilgisayarı tuşundan kapattım ve bunun çözümü ise arcolinux'u silmek oldu :)

Kısacası ben böyle bir dağıtım hayatımda görmedim ilk daha linux'a başlayacak birisi olsam bu dağıtım sayesinde linux'u gömen Windows fanlarından olurdum. Bu deneyim için sağol ArcoLinux.
Merhaba saf Arch'tan şaşmamak lazım bence Manjaro bile Arch hissi vermiyor ;) . Web site düzeni konusunda zaten saf Arch'tan şaşmak saçmalık Arch'ın kendi sitesi çok anlaşılır bir arayüze sahip. Sudo su hakkında diyebileceğim, 10 yıllık bilgisayara bile Arch kurdum dediğiniz şeye hiç rastlamadım sizinde rastlayacağınızı düşünmüyorum. batarya simgesi bir eklenti ile çözülebilir. Linux'un zaten olayı bu kendin yapmak, istemediğin şeylerin zorla eklenmemesi. Malum OS mesela herşeyi verir sana çoğu şeyi kaldıramazsın ve çok kaynak harcar ama Linux'ta böyle bir şey yok. Terminal fontuda ayarlanabiliyor dediğiniz gibi. Bilgisayarı başkası kontrol ediyor kısmı Linux'la alakalı değil büyük ihtimalle virüs falan yediniz, Arco Linux'un böyle bir şey yapacağını düşünmüyorum.

Dual-boot zordur bunu kabul etmek lazim. Gerek Windows ile macOS gerek Linux ile Windows 2 türlu de Dual boot zordur. Fakat macOS Dual-boot cok daha zor olmasina ragmen sadece birkac ayarla Dual-boot yapilabilen Linux neden bu kadar "zor" olarak elestiriliyor anlamak guc. Ek olarak acik kaynak kod gelistiricileri para kazanmak icin illa kapali kaynak sirketlere girmek zorunda degil. Element Riot, redhat vb bircok acik kaynak kar amacli sirket var.
Dual boot zor değildir. Hackintosh'a bile dual boot yaptım gayet basitti.

Bir de başlık aşırı iddalı olmuş gören Linux'tan kaçacak :)

Son düzenleme:
Redhat, IBM'in; Element ise Vector diye bir şirketin gözüküyor ki ne Forbes'te görebildim ne de başka yerde. Redhat'in asıl kazancı verdiği destekten dolayı, verdiği desteği de halka açık mı yapıyorlar? Aşamaları veriyorlar mı? Sorun çözüm mekanizması markasal mı yoksa sadece güzel olduğu için mi?

Bu tarz sorular kazancın açık kaynaktan mı yoksa kapalıdan mı geldiğini açıklar diye umuyorum.

Linux'un çok fazla ayarla uğraştıran yapısı oluyor eğer meraklı bir kullanıcıysan ve geri dönüşsüz kaybın çok fazla olabilir; çözüm isteyip de söke söke alabileceğin birisi yok. Diğerlerinde de ayar yapabilirsin ama bozmaman için önlemler alınmıştır, kırdığında bu senin sorunun olur diye açıklıyorlar. Sırf trollüğüne sudo rm -rf / --no-preserve-root gibi bir komut yazdırtıp bilgisayarı adamın eline verebiliyorlar. Açıkçası Linux şu an eğer gizlilik konusunda takıntın ya da lisansa para verememek gibi sorunlar yaşamıyorsan kullanılması normal kullanıcı için gereksiz sayılabilecek düzeyde bir işletim sistemi.

Yıllardır anlatılıyor dünyada bilgisayar pazarını ele geçirecek diye de destek sunmayan hiçbir şey var olamaz. Deterjandan binlerce çocuk öldü bu ülkede, tek yanlış koda bilgisayarı eline almış-alacak-alan yüz binler var. En basitinden dünyada en çok kullanılan, hadi sizce Distrowatch farklı söylüyor ya en bilineni diyeyim. Ubuntu. Neden? Destek var, community var, şirket olarak işliyorlar. Anlaması basit.

Bir de bu talep çok gereksiz.
-Windows'u bırak Linux'a gel, neden?
+E o şirket, verini satıyor. Hangi verimi, kime satıyor?
-Reklam şirketlerine, don bakmışsın internetten onu söylüyorlar.
+Yani?
-Kötü yani.

Çoğu kullanıcı için veriler kıymetsiz, şirketler de senin özelini gerçek anlamda "satılmıyorsa" umursamıyor.
Gereksiz kısmına devam edelim.

Uygulama kuracak adam, oyun oynayacak mesela. Lutris, DXVK, Wine, komut dosyaları, Nvidia ise sürücü kurulumu, Shader compiler, Fsync-Esync ve kernel kurulumu ile uğraşmak zorunda. Linux'un buradaki avantajı ne? Hiç. Sürücü demeyin bana, Radeon Software kullanamıyorum iGPU için. Realtek desen tool indirip ayar çekmem gerekiyor, DNS için Arch'ta acı çekenler var.
Hem şu olay da bitti. Windows 10-11 kurunca 1 2 harici aygıt dışında sürücü kurmam gerekmiyor. Evet en günceli değil ve uygulama kurmuyor ancak Linux da aynı, o da uygulama kurmuyor ve en günceli değil hatta bana opsiyonel sürücü bile sunmuyor yahu.

Linux'un avantajı var mı? Var.
Sunucu mu işletiyorsun ve sanal makinede kiralayacaksam ne yapmalıyım? Kuracaksın, en iyisi bunda.
Bilgisayarda macera arıyor, yazılım yazıyor (herkes için değil), testler yapıyor ve detaylı donanıma erişmen mi gerek? En rahat bu.
Bilgisayar değil her cihazda çalışabilecek ya da başka bir şeye çekirdek olarak mı kullanacaksın? Bundan iyisi belki vardır ancak bilinen başka yok.

Linux'un başkalarının kullanmasına ihtiyacı var mı? Yok.
Birisini Linux camiasına çekince başın göğe mi erecek? Hayır.
Linux'u çoğunluk kullanınca daha hızlı mı gelişecek? Hayır.
Linux son kullanıcıya erişme ve kolaylık konusunda MacOS ya da Windows kadar iyi mi? Hayır.
Linux spesifik konularda avantaj sağlıyor mu? Evet.
Linux kullanılmalı mı? Senin kararın.

Bırakın isteyen istediğini kullansın. Sudo dnf/apt, yay -s cart curt yazabilen Linux tayfa da boşuna övünmesin artık.
Galiba Linux'u yeteri kadar kullanmadın. Linux'un çok daha fazla üstünlükleri var!
  1. Performans, şu ana kadar kaç makinede Windows çalıştıramazken Linux çalıştırdım. Ana bilgisayarımda ne kadar fazla extra FPS aldım native oyunlarda. Çok daha hızlı bir masaüstü deneyimi, daha hızlı kod derleme. Liste sonsuz!
  2. Gizlilik. Çoğu distro tamamen açık kaynak kodlu bu da sana ne çalıştırdığını görme olasılığını veriyor.
  3. Güvenlik, Linux Kernel'i ve projeleri genellikle açık kaynaklı olduğundan dolayı çok daha fazla atak vektörü var ve hepsi genellikle yayınlanmadan patchleniyor. Windows kısaca "Security through obscurity", bu da göremediğinden dolayı sözde güvenli ama açık kaynak olsa görürüz neler neler oluyor demek kısaca. Zaten bir sürü RAT'lar düzenli privilge elevation açıkları buluyor ve hiçibiri düzeltilmiyor.
  4. Özgürlük ve seçenek. İstediğini seç beğen birleştir dene. Eğer beğendiysen standartı onu kullan. Linux ayarlaması falan filan zor diyorlarda Windows ile karşılaştırınca, bir sürü distro zaten default ayarları ile Windows'tan daha iyi (subjektif olarak).
Ayrıca sudo rm -rfden bahsetmiştin ve bilgisayarı mahvetmenin ne kadar kolay olduğundan bahsetmiştin. Aynısı Windows için de geçerli... Tamam kolay kolay sistem dosyası silemiyor olabilirsin ama bir adminle MBR'yi silebiliyorsun adminsiz kişisel dosyaları uçurabiliyorsun. Sırf bu yüzden anti virsüler fidye yazılımı koruması falan yapıyor bu yüzden kolay değil. Ayrıca bu Linux'un sorunu da değil, rm -rf'i bilmeden çalıştıracak biri gidip Windows'ta kötü amaçlı bir yazılım çalıştırıp sistemini uçurmayacak mı yani?

Ayrıca ne kadar fazla insan daha güvenlik odaklı yaşamaya başlarsa o kadar durum iyileşir ve iş biter. Milletin bilgilerinin satılmasını umursaması cahillik yüzünden, sırf umursamadığından değil. Yani eğitim ve bilginin çözemeyeceği hiç bir sıkıntı değil ki, bu yönde ilerleme var. Yeni jenerasyon umursuyor.

Ayrıca Lutris mutris hikaye artık eskide kaldı, bir oyunu Steam'den satın alıp oyna dediğin anda SteamPlay üzerinden protonla oyun anına açılıyor. Ayrıca Steam Deck sayesinde durum her gün iyileşiyor. Sırf daha yeni yeni başladı diye kötü olmak zorunda değil, yavaş yavaş bebek gibi adım adım ilerliyor ve sonunda bir bebeğin büyüdüğü gibi büyümesi umuduyla.

Ayrıca Microsoft kendi topuğuna sıkıyor sürekli. Yok WebCam zorunlu yok TPM zorunlu, fakir ya da para harcamak istemiyen biri sırf Windows istedi diye yeni PC mi alacak? Adam nasıl TPM baypas işlemlerini falan yapacak (madem ortalama kullanıcdan konuşuyoruz.) Yapamayacak, adam ya alternatif arayacak ki bu ya Linux'ya Mac ya da yeni bilgisayar. O kadar da geleceksiz değişl hiçbiri.

Yeniliğe açık olun, bende Windows kullanıcısıydım Allah'ın bir Arch bağımlısı zorladı geçtim Linux'a bayıla bayıla kullanıyorum. En sevdiğim distrolarıda buldum... iyiyim yani. Sırf gizlilik için değil sadece daha iyi bulduğum için kullanıyorum dostum :).

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı