Rezalet bir ArcoLinux deneyimi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arch tarafında iki adet dağıtım denedim tek; Manjora KDE ve ArchcraftOS. Güzellerdi.
Arco'nun sahip olduğu masaüstü ortamı çok kötüdür. XFCE gibi duruyor ve ben XFCE, LXD gibi kötü görünümlere sahip DE'leri pek sevmiyorum vallahi.

En güzeli bence Pantheon.

Galiba Linux'u yeteri kadar kullanmadın. Linux'un çok daha fazla üstünlükleri var!
  1. Performans, şu ana kadar kaç makinede Windows çalıştıramazken Linux çalıştırdım. Ana bilgisayarımda ne kadar fazla extra FPS aldım native oyunlarda. Çok daha hızlı bir masaüstü deneyimi, daha hızlı kod derleme. Liste sonsuz!
  2. Gizlilik. Çoğu distro tamamen açık kaynak kodlu bu da sana ne çalıştırdığını görme olasılığını veriyor.
  3. Güvenlik, Linux Kernel'i ve projeleri genellikle açık kaynaklı olduğundan dolayı çok daha fazla atak vektörü var ve hepsi genellikle yayınlanmadan patchleniyor. Windows kısaca "Security through obscurity", bu da göremediğinden dolayı sözde güvenli ama açık kaynak olsa görürüz neler neler oluyor demek kısaca. Zaten bir sürü RAT'lar düzenli privilge elevation açıkları buluyor ve hiçibiri düzeltilmiyor.
  4. Özgürlük ve seçenek. İstediğini seç beğen birleştir dene. Eğer beğendiysen standartı onu kullan. Linux ayarlaması falan filan zor diyorlarda Windows ile karşılaştırınca, bir sürü distro zaten default ayarları ile Windows'tan daha iyi (subjektif olarak).
Ayrıca sudo rm -rfden bahsetmiştin ve bilgisayarı mahvetmenin ne kadar kolay olduğundan bahsetmiştin. Aynısı Windows için de geçerli... Tamam kolay kolay sistem dosyası silemiyor olabilirsin ama bir adminle MBR'yi silebiliyorsun adminsiz kişisel dosyaları uçurabiliyorsun. Sırf bu yüzden anti virsüler fidye yazılımı koruması falan yapıyor bu yüzden kolay değil. Ayrıca bu Linux'un sorunu da değil, rm -rf'i bilmeden çalıştıracak biri gidip Windows'ta kötü amaçlı bir yazılım çalıştırıp sistemini uçurmayacak mı yani?

Ayrıca ne kadar fazla insan daha güvenlik odaklı yaşamaya başlarsa o kadar durum iyileşir ve iş biter. Milletin bilgilerinin satılmasını umursaması cahillik yüzünden, sırf umursamadığından değil. Yani eğitim ve bilginin çözemeyeceği hiç bir sıkıntı değil ki, bu yönde ilerleme var. Yeni jenerasyon umursuyor.

Ayrıca Lutris mutris hikaye artık eskide kaldı, bir oyunu Steam'den satın alıp oyna dediğin anda SteamPlay üzerinden protonla oyun anına açılıyor. Ayrıca Steam Deck sayesinde durum her gün iyileşiyor. Sırf daha yeni yeni başladı diye kötü olmak zorunda değil, yavaş yavaş bebek gibi adım adım ilerliyor ve sonunda bir bebeğin büyüdüğü gibi büyümesi umuduyla.

Ayrıca Microsoft kendi topuğuna sıkıyor sürekli. Yok WebCam zorunlu yok TPM zorunlu, fakir ya da para harcamak istemiyen biri sırf Windows istedi diye yeni PC mi alacak? Adam nasıl TPM baypas işlemlerini falan yapacak (madem ortalama kullanıcdan konuşuyoruz.) Yapamayacak, adam ya alternatif arayacak ki bu ya Linux'ya Mac ya da yeni bilgisayar. O kadar da geleceksiz değişl hiçbiri.

Yeniliğe açık olun, bende Windows kullanıcısıydım Allah'ın bir Arch bağımlısı zorladı geçtim Linux'a bayıla bayıla kullanıyorum. En sevdiğim distrolarıda buldum... iyiyim yani. Sırf gizlilik için değil sadece daha iyi bulduğum için kullanıyorum dostum :).
Açıklayayım.

Performans olarak çağ dışı bilgisayara Win 8.1 ile hepsini geçebilirim. 2009 model laptopta Ubuntu-Manjaro-Pop-Mint-Kde Neon denedim. Mint XFCE bu arada. Şu an Windows 10 ile sıradan çalışıyor işte, iş görmese de.
Yeni bilgisayarımda ise konuşmaya gerek duymuyorum, Native oyunda geçmek mi? Şaka mı? Bak çok oyun oynamıyorum. GTA 5, LoL, CS, Forza tarzında takılan biriyim ve CS native olarak Xanmod + ACO ile benzer veriyor ancak akıcı olması için 10 el oynamalısın, sebebini bilmiyorum.

"Ayrıca Lutris mutris hikaye artık eskide kaldı, bir oyunu Steam'den satın alıp oyna dediğin anda SteamPlay üzerinden protonla oyun anına açılıyor. Ayrıca Steam Deck sayesinde durum her gün iyileşiyor. Sırf daha yeni yeni başladı diye kötü olmak zorunda değil, yavaş yavaş bebek gibi adım adım ilerliyor ve sonunda bir bebeğin büyüdüğü gibi büyümesi umuduyla."
Linux_gaming diye Reddit kanalı var, orada yaz da banlasınlar. Şaka gibi. Lutris'siz oyun? Steamplay denen uygulamayı kullandım, her birine en basitinden gamemoderun %command% yazman gerekiyor, hayırlı işler bol amelelikler.

3. madde sizin amacınızla çelişiyor.
4. madde de güzellikten bahsediyorsun da 2 tema kurunca 500 MB RAM kullanımı ekliyor. Windows'ta üçüncü parti kurmak gibi gereksiz bir şey var ve bu konu Linux'a + puan yazar.

TPM zorunlu değil, Windows 10 ve 8.1 desteği de var. Webcam ise güzel uydurma olmuş, tüy dikmişsin.

Dahası kullandığım distrohopping zamanlarında denediğim distro sayısı muhtemelen sitesine girdiğin distrodan fazladır. Linux özgürlük iyi güzel de her yerde fan boyluğuna gerek yok. Windows'un gereksiz runtime için bize indirtmesi, XBOX zorlaması saçmalığı gibi şeyleri de söylerim dert değil de siz Linux'u bu kadar övünce benim ne diğer işletim sistemlerine toz kondurasım geliyor.

Bu arada şu bir saçmalık, umarım iş hayatına başlayınca anlarsın.
"Ayrıca ne kadar fazla insan daha güvenlik odaklı yaşamaya başlarsa o kadar durum iyileşir ve iş biter. Milletin bilgilerinin satılmasını umursaması cahillik yüzünden, sırf umursamadığından değil. Yani eğitim ve bilginin çözemeyeceği hiç bir sıkıntı değil ki, bu yönde ilerleme var. Yeni jenerasyon umursuyor."

Google diyelim veri satmayacak ve reklam yaptırmayacak. Ne ile var olacak ve hizmet sunacak? Duckduckgo, Firefox gibi şeyleri bile Google-Yandex gibi kuruluşlar fonluyor. Linux'un gelişmesi için fonlayanlardan biri de Microsoft.

Zararlı kullanımı konusunda Defender var ve çoğu şeyi önlüyor(setup açmayı bilmeyen biri için). Virüs vektörlerinde Linux öndeydi ama durum eşit. Trollenmek konusunda System32 sil ehe ehe diyenlere karşı evet silebilir ama birinde BIOS'a kadar zarar verebilirsin, diğerinde sistem geri yükleme önüne çıkar.

Yenilik Linux değil bu arada, yıllardır var olan ve şirketlerin işine gelince geliştirip kullandığı arada da bazı ben farklıyım diye davranan kullanıcıların indirdiği ve en büyük argümanı "Android de Linux yav dünyada tüm sunucular Linux kullanıyorsa iyidir yav" olan işletim sistemi. Arada da orta parmak kaldıran Linus'u atarlar.

TL:DR Windows son kullanıcı için daha rahatken spesifik olarak Linux daha iyidir.

İlginç bir inceleme olmuş. Son bahsettiğiniz dışındaki durumların önem arz ettiğini düşünmüyorum. Web site tasarımı elbette çok önemli fakat dağıtımla ilgili bir özellik barındırmıyor. Batarya simgesi ve terminal fontu da kostümizasyona bağlı ögeler. Terminaldeki kasma belki spesifik bir durum olabilir. Yalnız sondaki uzak kontrol mevzusu ilgi çekici, acaba neyden kaynaklanıyor?

Asamların

Yok. Öyle bir yapay zekaya sahipler ki Linux yerine macOS "tercih ederim" diyen birini görünce saldırmaya kalkıyolar. Keşke senden 20-30 tane olsa şu forumda.

Eki Görüntüle 1448124
Eki Görüntüle 1448125
Eki Görüntüle 1448128

Aralarında en az kafa karıştırıcı olan macOS. Zaten şu an kullanımıyorum baştan söyleyeyim. İkicisi neden Windows dersen hem HDD hem SSD olan sistemde Drive 0 ve 1 belirtmeleri çok işe yarıyor. Linux de ise durum belli.
O empatiye sahip kişiler 1,5 yıl önce Linux kategorisine yazmayı bıraktılar.

Linux'ü kötülemedim karışık olduğunu söyledim. Ama kitlesinin tek yapabildiği çarpraz görüşleri kötülemekten ve haha emojisi atmaktan ileri gidemiyor.
Öyle maalesef. Bu tiplerin dolduğunu gördükten sonra burayı bırakıp yabancı forumlarda derdimi aramaya başladım. İlk geldiğim zamanlarda her gün bu bölümde açılan konuları sırayla okurdum şimdi ise yeni mesajlar kısmında görsem bile bakmıyorum.

Merhaba saf Arch'tan şaşmamak lazım bence Manjaro bile Arch hissi vermiyor ;). Web site düzeni konusunda zaten saf Arch'tan şaşmak saçmalık Arch'ın kendi sitesi çok anlaşılır bir arayüze sahip. Sudo su hakkında diyebileceğim, 10 yıllık bilgisayara bile Arch kurdum dediğiniz şeye hiç rastlamadım sizinde rastlayacağınızı düşünmüyorum. Batarya simgesi bir eklenti ile çözülebilir. Linux'un zaten olayı bu kendin yapmak, istemediğin şeylerin zorla eklenmemesi. Malum OS mesela her şeyi verir sana çoğu şeyi kaldıramazsın ve çok kaynak harcar ama Linux'ta böyle bir şey yok. Terminal fontuda ayarlanabiliyor dediğiniz gibi. Bilgisayarı başkası kontrol ediyor kısmı Linux'la alakalı değil büyük ihtimalle virüs falan yediniz, arco Linux'un böyle bir şey yapacağını düşünmüyorum.

Evet hocam zaten ben normalde saf Arch kullanıyordum. Arco Linux'u internette görünce tekrar aha bu benim beğenmediğim sistem deyip merakla kurmuştum ve dediğiniz gibi bu sudo su problemi aşırı değişik ve saçma bir hata sadece arcolinux da oluyor. Hatta açılan konularda var internette bu kadar ilgisiz bir dağıtım görmedim ben. İnternette öyle bir övmüşlerki dedimki zamanında bende sorun vardı o zaman dedim hala sorunlu :D Terminal fontu kısmı da saçmalık bu dağıtım yeni Arch kullanıcılarına uygun diye geliyor. Yani Xfce terminali de kullanmıyor ekstra bir tane yüklemiş. Onu dayatıyor durmadan, aşırı fazla bloatware var. Pil konusu için sadece öylesine takıldım düzeltmek çok basit zaten ama yani bir dağıtım yapsam koyardım köşeye zor değil o kadar 😐 O bilgisayarı başkası kontrol ediyor kısmı biraz tuhaf ama ben daha format attım bilgisayara ve sadece Chromium kurdum ve sistemi güncelledim böyle bir şey oldu. İyi ki hesap bilgilerimi önce girmemişim :D
O developerlar hangi kafayla yapmış bilmiyorum ya kötü bir dağıtım değil fakat üstüne gidilmemiş bence neyse hocam yorumunuz için teşekkür ederim iyi sosyaller.

İlginç bir inceleme olmuş. Son bahsettiğiniz dışındaki durumların önem arz ettiğini düşünmüyorum. Web site tasarımı elbette çok önemli fakat dağıtımla ilgili bir özellik barındırmıyor. Batarya simgesi ve terminal fontu da kostümizasyona bağlı ögeler. Terminaldeki kasma belki spesifik bir durum olabilir. Yalnız sondaki uzak kontrol mevzusu ilgi çekici, acaba neyden kaynaklanıyor?
Bilmiyorum hocam çözemedim onu zaten o şeylerden sonra yeter dedim direk kapattım bilgisayarı saf arch yazdırıp kurdum :D
Ama hocam hatalar aşırı saçma değil mi? Pil sorununu geçtim o zaten düzeltilmesi basit ama terminal işi saçma hocam ya bir dağıtım yapıyorsunuz ve xfce terminali bile olmayan ekstra bir Terminal koyuyorsunuz ve font ayarını devasa bırakıyorsunuz ve bunla ilgili konularda vardı internette bu ne biçim font ayarı gibisinden :D

Son düzenleme:
Evet hocam zaten ben normalde saf Arch kullanıyordum. Arco Linux'u internette görünce tekrar aha bu benim beğenmediğim sistem deyip merakla kurmuştum ve dediğiniz gibi bu sudo su problemi aşırı değişik ve saçma bir hata sadece arcolinux da oluyor. Hatta açılan konularda var internette bu kadar ilgisiz bir dağıtım görmedim ben. İnternette öyle bir övmüşlerki dedimki zamanında bende sorun vardı o zaman dedim hala sorunlu :D Terminal fontu kısmı da saçmalık bu dağıtım yeni Arch kullanıcılarına uygun diye geliyor. Yani Xfce terminali de kullanmıyor ekstra bir tane yüklemiş. Onu dayatıyor durmadan, aşırı fazla bloatware var. Pil konusu için sadece öylesine takıldım düzeltmek çok basit zaten ama yani bir dağıtım yapsam koyardım köşeye zor değil o kadar 😐 O bilgisayarı başkası kontrol ediyor kısmı biraz tuhaf ama ben daha format attım bilgisayara ve sadece Chromium kurdum ve sistemi güncelledim böyle bir şey oldu. İyi ki hesap bilgilerimi önce girmemişim :D
O developerlar hangi kafayla yapmış bilmiyorum ya kötü bir dağıtım değil fakat üstüne gidilmemiş bence neyse hocam yorumunuz için teşekkür ederim iyi sosyaller.

Bilmiyorum hocam çözemedim onu zaten o şeylerden sonra yeter dedim direk kapattım bilgisayarı saf arch yazdırıp kurdum :D
Rica ederim, ben asıl başkasının kontrol etmesine şaşkınım. İyi sosyaller, iyi bayramlar.

Açıklayayım.

Performans olarak çağ dışı bilgisayara Win 8.1 ile hepsini geçebilirim. 2009 model laptopta Ubuntu-Manjaro-Pop-Mint-Kde Neon denedim. Mint XFCE bu arada. Şu an Windows 10 ile sıradan çalışıyor işte, iş görmese de.
Yeni bilgisayarımda ise konuşmaya gerek duymuyorum, Native oyunda geçmek mi? Şaka mı? Bak çok oyun oynamıyorum. GTA 5, LoL, CS, Forza tarzında takılan biriyim ve CS native olarak Xanmod + ACO ile benzer veriyor ancak akıcı olması için 10 el oynamalısın, sebebini bilmiyorum.

"Ayrıca Lutris mutris hikaye artık eskide kaldı, bir oyunu Steam'den satın alıp oyna dediğin anda SteamPlay üzerinden protonla oyun anına açılıyor. Ayrıca Steam Deck sayesinde durum her gün iyileşiyor. Sırf daha yeni yeni başladı diye kötü olmak zorunda değil, yavaş yavaş bebek gibi adım adım ilerliyor ve sonunda bir bebeğin büyüdüğü gibi büyümesi umuduyla."
Linux_gaming diye Reddit kanalı var, orada yaz da banlasınlar. Şaka gibi. Lutris'siz oyun? Steamplay denen uygulamayı kullandım, her birine en basitinden gamemoderun %command% yazman gerekiyor, hayırlı işler bol amelelikler.

4. madde de güzellikten bahsediyorsun da 2 tema kurunca 500 MB RAM kullanımı ekliyor. Windows'ta üçüncü parti kurmak gibi gereksiz bir şey var ve bu konu Linux'a + puan yazar.

TPM zorunlu değil, Windows 10 ve 8.1 desteği de var. Webcam ise güzel uydurma olmuş, tüy dikmişsin.

Dahası kullandığım distrohopping zamanlarında denediğim distro sayısı muhtemelen sitesine girdiğin distrodan fazladır. Linux özgürlük iyi güzel de her yerde fan boyluğuna gerek yok. Windows'un gereksiz runtime için bize indirtmesi, XBOX zorlaması saçmalığı gibi şeyleri de söylerim dert değil de siz Linux'u bu kadar övünce benim ne diğer işletim sistemlerine toz kondurasım geliyor.

"Ayrıca ne kadar fazla insan daha güvenlik odaklı yaşamaya başlarsa o kadar durum iyileşir ve iş biter. Milletin bilgilerinin satılmasını umursaması cahillik yüzünden, sırf umursamadığından değil. Yani eğitim ve bilginin çözemeyeceği hiç bir sıkıntı değil ki, bu yönde ilerleme var. Yeni jenerasyon umursuyor."

Google diyelim veri satmayacak ve reklam yaptırmayacak. Ne ile var olacak ve hizmet sunacak? Duckduckgo, Firefox gibi şeyleri bile Google-Yandex gibi kuruluşlar fonluyor. Linux'un gelişmesi için fonlayanlardan biri de Microsoft.

Zararlı kullanımı konusunda Defender var ve çoğu şeyi önlüyor(setup açmayı bilmeyen biri için). Virüs vektörlerinde Linux öndeydi ama durum eşit. Trollenmek konusunda System32 sil ehe ehe diyenlere karşı evet silebilir ama birinde BIOS'a kadar zarar verebilirsin, diğerinde sistem geri yükleme önüne çıkar.

Yenilik Linux değil bu arada, yıllardır var olan ve şirketlerin işine gelince geliştirip kullandığı arada da bazı ben farklıyım diye davranan kullanıcıların indirdiği ve en büyük argümanı "Android de Linux yav dünyada tüm sunucular Linux kullanıyorsa iyidir yav" olan işletim sistemi. Arada da orta parmak kaldıran Linus'u atarlar.

TL:DR Windows son kullanıcı için daha rahatken spesifik olarak Linux daha iyidir.
Performans olarak çağ dışı bilgisayara Win 8.1 ile hepsini geçebilirim. 2009 model laptopta Ubuntu-Manjaro-Pop-Mint-KDE Neon denedim. Mint Xfce bu arada. Şu an Windows 10 ile sıradan çalışıyor işte, iş görmese de.
Bunu görmek isterim duymak yerine.

Lutris de ayrıca artık scriptlerle Windows kadar kolay oyun yükleniyor zatenve steam bir tıkla açıyor artık hiçbir şey eklemek zorunda değilsin. Ayrıca 2 senedir linux_gaming üyesiyim. Lutris kullanma demedim sadece Lutrissiz de gayet güzel oluyor gerek yok çoğu oyun için.

Ne çelişiyor tekrar okudum ve bir sıkıntı görmüyorum. Açık kaynak kodlu olmayıp daha fazla Zero day yemeyi başarıp çoğu önemli exploitleri düzeltmeyen ya da Amerikalı'ların dediği gibi "bandaid patch"liyen bir OS.

Ben bilgisayarı açınca GNOME + sayısız mod ile 900 MB RAM'i geçmiyorum Idle'da aynı zamanda her tema farklı olmak zorunda illaki senin deneyimin kötü oldu diye herkesinki olmak zorunda değil. Ona bakarsak Windows'ta boşta bende 3 GB RAM kullanıyor, ama bunu çok sağlam bir argümal olarak kullanamam söyleyeyim Windows boş RAM'e caching yapıyor yani adil bir karşılaştırma olmaz. Ayrıca çoğu light weight distro ya da ortalama distrolar Windows'a göre çok daha az Idle RAM kullanımı yapıyor. Yani buna bir şey diyemezsin bu distronun suçu değil kullanıcın suçu, gel Windows'a kadar kolay tema yüklede bir de yükledikten sonra RAM'e bakta göreyim.

TPM 2.0 ya fiziksel ya da yazılımsal olarak bulunması zorunlu. Bypasslanmadığı sürece zorunlu tabii ki. WebCam zorunluğuda 2023'den itibaren bütün laptoplarda zorunlu olacak Windows 11 ile beraber gelen. Bir sürü forumda olay oldu."

Direk microsofttan göstereyim.
"*Starting from January 1, 2023, all Device Types except Desktop PC, are required to have Forward-facing camera which meets the following requirements. A rear-facing camera is optional."

Pozitif düşünmekte bir sıkntı yok ve arkası da sağlam argümanın ne yapmaya çalıştığını anlamıyorum

Google diyelim veri satmayacak ve reklam yaptırmayacak. Ne ile var olacak ve hizmet sunacak?
Verileri toplamasında sıkıntı yok, ne yaptığında sıkıntı var. Gizlilik politikaları zayıf ve bilgileri hizmet dışım kullanımlar için de kullanıyorlar. Adamların işi bu.

Defender zaten şaka gibi bir şey. Gereksiz performans kullanımı ve ortalama altı başarısı çok yardımcı olmuyor. Ayrıca Linux'ta da ClamAC veya Sophos Linux gibi yazılımlarda bulunmakta.

Bu zaten argüman bile değil bir şey demiyorum.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı