Açıklayayım.
Performans olarak çağ dışı bilgisayara Win 8.1 ile hepsini geçebilirim. 2009 model laptopta Ubuntu-Manjaro-Pop-Mint-Kde Neon denedim. Mint XFCE bu arada. Şu an Windows 10 ile sıradan çalışıyor işte, iş görmese de.
Yeni bilgisayarımda ise konuşmaya gerek duymuyorum, Native oyunda geçmek mi? Şaka mı? Bak çok oyun oynamıyorum. GTA 5, LoL, CS, Forza tarzında takılan biriyim ve CS native olarak Xanmod + ACO ile benzer veriyor ancak akıcı olması için 10 el oynamalısın, sebebini bilmiyorum.
"Ayrıca Lutris mutris hikaye artık eskide kaldı, bir oyunu Steam'den satın alıp oyna dediğin anda SteamPlay üzerinden protonla oyun anına açılıyor. Ayrıca Steam Deck sayesinde durum her gün iyileşiyor. Sırf daha yeni yeni başladı diye kötü olmak zorunda değil, yavaş yavaş bebek gibi adım adım ilerliyor ve sonunda bir bebeğin büyüdüğü gibi büyümesi umuduyla."
Linux_gaming diye Reddit kanalı var, orada yaz da banlasınlar. Şaka gibi. Lutris'siz oyun? Steamplay denen uygulamayı kullandım, her birine en basitinden gamemoderun %command% yazman gerekiyor, hayırlı işler bol amelelikler.
3. madde sizin amacınızla çelişiyor.
4. madde de güzellikten bahsediyorsun da 2 tema kurunca 500 MB RAM kullanımı ekliyor. Windows'ta üçüncü parti kurmak gibi gereksiz bir şey var ve bu konu Linux'a + puan yazar.
TPM zorunlu değil, Windows 10 ve 8.1 desteği de var. Webcam ise güzel uydurma olmuş, tüy dikmişsin.
Dahası kullandığım distrohopping zamanlarında denediğim distro sayısı muhtemelen sitesine girdiğin distrodan fazladır. Linux özgürlük iyi güzel de her yerde fan boyluğuna gerek yok. Windows'un gereksiz runtime için bize indirtmesi, XBOX zorlaması saçmalığı gibi şeyleri de söylerim dert değil de siz Linux'u bu kadar övünce benim ne diğer işletim sistemlerine toz kondurasım geliyor.
Bu arada şu bir saçmalık, umarım iş hayatına başlayınca anlarsın.
"Ayrıca ne kadar fazla insan daha güvenlik odaklı yaşamaya başlarsa o kadar durum iyileşir ve iş biter. Milletin bilgilerinin satılmasını umursaması cahillik yüzünden, sırf umursamadığından değil. Yani eğitim ve bilginin çözemeyeceği hiç bir sıkıntı değil ki, bu yönde ilerleme var. Yeni jenerasyon umursuyor."
Google diyelim veri satmayacak ve reklam yaptırmayacak. Ne ile var olacak ve hizmet sunacak? Duckduckgo, Firefox gibi şeyleri bile Google-Yandex gibi kuruluşlar fonluyor. Linux'un gelişmesi için fonlayanlardan biri de Microsoft.
Zararlı kullanımı konusunda Defender var ve çoğu şeyi önlüyor(setup açmayı bilmeyen biri için). Virüs vektörlerinde Linux öndeydi ama durum eşit. Trollenmek konusunda System32 sil ehe ehe diyenlere karşı evet silebilir ama birinde BIOS'a kadar zarar verebilirsin, diğerinde sistem geri yükleme önüne çıkar.
Yenilik Linux değil bu arada, yıllardır var olan ve şirketlerin işine gelince geliştirip kullandığı arada da bazı ben farklıyım diye davranan kullanıcıların indirdiği ve en büyük argümanı "Android de Linux yav dünyada tüm sunucular Linux kullanıyorsa iyidir yav" olan işletim sistemi. Arada da orta parmak kaldıran Linus'u atarlar.
TL

R Windows son kullanıcı için daha rahatken spesifik olarak Linux daha iyidir.