Rızaya dayalı sokak kavgası suç mu?

Aslan Mert

Centipat
Katılım
14 Temmuz 2023
Mesajlar
1.433
Çözümler
12
Merhaba arkadaşlar. Sadece ve sadece hukukçular cevap versin.
Spor müsabakaları için ilginin rızasının hukuka uygunluk sebebi olduğunu biliyorum. (bknz: SPOR MÜSABAKALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞEN FİİLLERDE CEZA HUKUKU ETKİSİ: RIZANIN SINIRSIZLAŞTIĞI SAHALAR). ancak ilgili yazıda da görebileceğiniz üzere, rızanın sınırlarının çizilebilmesi noktasında "...farklı spor dallarının yönetimini üstlenen federasyonların yayınladığı kurallar, disiplin talimatları, disiplin kurulu kararları yol gösterici olarak nitelendirilebilir." bahsedilmiş.
Ayrıca ilginin rızası gerçekleşmesinin şartı olan "rıza, kişinin üzerinde mutlak surette tasarrufta bulunabileceği bir hakka ilişkin olma" hususu da; insan kaçakçılığı suçunda, tck m.80/2 "...mağdurun rızası geçersizdir." ile bazı durumlarda rıza dahi sınırlandırılmış.
Dolayısıyla belli kurallara sahip olmayan, sağlık ekiplerinin bulunmadığı, herhangi bir korunma aparatı veya hakemin dahi olmadığı ancak taraflarca açıkça rıza gösterilen sokak kavgalarının hukuki boyutu nedir?
Rıza gösterildiği için hukuka uygunluk durumumu mu vardır yoksa taraflar kasten yaralama ve ilgili maddelerce şikayette bulunabilir veya gerekli şartlar oluşmuşsa savcılıkça re'sen soruşturma açılabilir mi?

Bu eylem ile başkaca bir suç işlenmiş olur mu?
Mesela bu olaylara ilişkin en çok anılan suç "huzur ve sükûnu bozma" dahi olsa bunun gerçekleşmesi için belli bir kişiye karşı belli hareketlerin sırf mağdurun huzur ve sükununu bozmak maksadıyla, ısrarla yapılması gerekiyor. İlgili suçun oluşması için özel bir maksatla hareket edilmesi şartı var.
Belki toplumda yaşayan herkes bu suçun mağduru olabileceği için "gürültüye neden olma suçu" düşünülebilir ama onda da bilirkişi raporuyla tespit edilmek sureti ile "gürültünün başkalarının sağlığının zarar görmesine elverişli olabilecek şekilde yüksek olması" şartı var.
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Ayrıca bu konuyu gelecekte merak edip okuyan insanlar eğer "savaş cebeci - Kaan kazgan davası/cezası" diye aratırsanız aradığınız birçok soruya cevap bulabileceğinizi düşünüyorum. Teşekkürler, iyi sosyaller. @Hiken @partylikeits1941
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@710860 Hukuk; hasas, geniş ve bolca istisna barındıran uzmanlık gerektiren bir alan. Mezuniyetin dahi yetmediği araştırma ile kişinin kendisini geliştirmesi gerektiren bir çok husus var. Her ne kadar "hukukçu" tanımı; "hukuk fakültesi mezunu" demek olsa da netice de biz de kitapları alıp okuyup öğrendiğimiz için bizimle benzer araştırmayı yapmış, gerekli donanıma haiz, ancak tahminen sayıları az olan, hukuk fakültesi mezunu olmayan kişiler de cevap verebilirler.
Ancak cevap vermesini istemediklerim kendi düşüncesini belirtmek isteyenler ile kendi deneyimini aktaracak olanlar. Her ne kadar bir ülkenin hukuku, doğal hukuku saymazsak, o ülkenin insanlarının ne istediği olduğundan sıradan insanların düşünceleri tabii ki önemli ama burada hukuk sosyolojisi çalışması yapmıyor, mevzuata göre bir cevap arıyoruz. Kişilerin kendi deneyimlerini de aktarmasını istemedim çünkü terminolojiye eksiklik ve yaşadıkları olayın durum ve şartları örneğimizle uyuşmama potansiyelinde yanlış cevap verme ihtimallerinin yüksek olduğunu düşündüm.
 
Artı -2 Eksi
Kardeşim uzatmaya gerek yok hukuki olay falan da yok. Savaş Cebeci paşalar gibi gitti 70 kilo diyerek dalga geçtiği Kaan Kazgan isimli şahıstan dayağını yedi ve egosunun gücünden üstün olduğunu anlayarak özür açıklaması yayınladı. İki tarafın da rızası olduğunu düşünmekle birlikte, Savaş Cebeci'nin hukuki bir süreç başlatacağını da düşünmüyorum. Başlatsa bile pek bir şey olmaz, sebebine gelirsek, MMA'de dövüşen profesyonel bir kişi asla ceza alacağını bilerek herhangi bir kişiye rızası olsa dahi saldırmaz. Sıradan bir boksörden bahsetmiyorum ha, kupaları, 9 saniyede nakavtı olan bir eleman bu. Olay bu kadar basit kısa özet.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@710860 hukuk; hasas, geniş ve bolca istisna barındıran uzmanlık gerektiren bir alan. Mezuniyetin dahi yetmediği araştırma ile kişinin kendisini geliştirmesi gerektiren birçok husus var. Her ne kadar "hukukçu" tanımı; "hukuk fakültesi mezunu" demek olsa da netice de biz de kitapları alıp okuyup öğrendiğimiz bizimle benzer araştırmayı yapmış, gerekli donanıma haiz, ancak tahminen sayıları az olan, hukuk fakültesi mezunu olmayan kişiler de cevap verebilirler.
Ancak cevap vermesini istemediklerim kendi düşüncesini belirtmek isteyenler ile kendi deneyimini aktaracak olanlar. Her ne kadar bir ülkenin hukuku, doğal hukuku saymazsak, o ülkenin insanlarının ne istediği olduğundan sıradan insanların düşünceleri tabii ki önemli ama burada hukuk sosyolojisi çalışması yapmıyor, mevzuata göre bir cevap arıyoruz. Kişilerin kendi deneyimlerini de aktarmasını istemedim çünkü terminolojiye eksiklik ve yaşadıkları olayın durum ve şartları örneğimizle uyuşmama potansiyelinde yanlış cevap verme ihtimallerinin yüksek olduğunu düşündüm.

Düşünmene kimse bir şey demiyor, istediğin kadar düşün ama kelimeleri düzgün kullanmaz isen bu tarz sonuç ile karşılaşırsın.

Emrivaki bir şekilde yazmışsın.
 
@710860 ya sabır ya sabır ben burada size böyle bir olaydaki tavsiyenizi mi sordum, düşüncelerinizi mi sordum? Teknik bir konuda soru sordum. Doğal olarak uzmanın cevap vermesini isteyeceğim. Uzmanlığınız olan konuda forumda bir dolanın da ne kadar yanlış veya eksik bilgi var görün. O zaman anlarsınız neden öncesinde uyarıda bulunduğumu. Oradaki cümlemin başına "lütfen" eklerdim ancak "lütfen, acil, içeri" gibi kelimeleri kullanmak sosyal kurallarına aykırı olduğundan izin vermiyor.
 
Uzmanlığım olmadığı için hem sizin verdiğiniz örnekler hem de başka örnekler üzerinden mantıklı bir netice yakalamaya çalışalım. Bu doğrultuda çıkan sonucu kesin doğru kabul etmeyip sadece bir düşünce olarak değerlendirelim ancak hukuktan sapmamaya gayret edelim.
Taraflarca açıkça rıza gösterilen sokak kavgalarının hukuki boyutu nedir?
Suçtur, alan razı veren razı diye her önüme gelene saldıramam, bunda net olabiliriz ancak siz de biliyorsunuz ki her suç re'sen soruşturulmaz. Somut olaya bakılması gerekir. Olay basit yaralama aşamasında kaldıysa bu şikayete bağlıdır diye hatırlamaktayım. Haliyle her ne kadar suç oluşmuş olsa da soruşturulmayabilir.

Şimdi ilk başka yazdığınız müsabakalar, federasyon kuralları mevzusuna göre bir değerlendirme yapalım.

Bir müsabaka yerine bir antrenman düşünelim, sporcular da profesyonel olmasın,
Her iki taraf da o kursa yazılarak antrenmanlarda alabileceği, o sporun kapsadığı darbelere rıza göstermiştir diyebiliriz. O zaman ben antrenman ringinde birine yumruk attığımda bu suç değil ancak sokakta attığımda bu suç mu? Hayır. Peki antrenman ringinde hoca salonda bulunmazken aynı fiili gerçekleştirsem bu suç mu? Belki de öyledir ancak işte burada da rızanın önem taşıdığını söyleyebiliriz yine de suç değildir diyecek yetkinliğim olmadığını belirtmem lazım. Öyleyse olayın mekanla bir ilgisi olmadığı kanaatindeyim, sokakta yapılması ona direkt olarak suç unsuru kazandırır dememeliyiz. Ben kavgayı spor salonunun ringinde planlasam bu kavga suç olmaktan çıkacak mı? Hayır.

O zaman bizim bakmamız gereken mevzu ceza hukukunda değerlendirme yaparken asla atlanmaması gereken o mevzu "kast".


Ben antrenman yaparken ya da bir müsabaka sırasında karşı tarafa zarar vermeyi hedefliyor muyum? Evet. Bunu yapma sebebim müsabaka kazanmak mı? Evet. Bir sokak kavgasında hedefim müsabaka kazanmak mı? Hayır, sokak kavgasında kastım sadece ve sadece karşımdakine zarar vermek, yaralama suçuna sebebiyet vermek. Bana kalırsa mevzu bu noktada antrenman ve müsabakalardan ayrılıyor.

Rıza gösterildiği için hukuka uygunluk durumumu mu vardır yoksa taraflar kasten yaralama ve ilgili maddelerce şikayette bulunabilir veya gerekli şartlar oluşmuşsa savcılıkça re'sen soruşturma açılabilir mi?
Rızanın sokak kavgası gibi durumlarda ne kadar geçerli olduğu bana epey tartışmalı geliyor. Baskın görüşü bilmemekle beraber benim kanaatim rızanın bu gibi konularda geçersiz olacağı yönünde. Aksi şekilde olsaydı herkes sokak kavgası planlamalarını yapabilir ve kendi adaletini sağlamaya çalışırdı. Sokaklarda sürekli planlanmış sokak kavgaları olurdu. Yukarıdaki makalede bahsi geçen rızanın tek kastın karşı tarafı yaralamak olduğu sokak kavgaları bakımından geçerli olmadığı görüşündeyim.

Rıza olsa da olmasa da basit yaralama aşamasında kalan suçlar bakımından yukarıda da belirttiğim üzere şikayete tabi olma durumu varsa savcılık şikayet gelmediği takdirde soruşturma başlatmayacaktır. Savcı gerekli şartlar yerine geldiyse tabii ki re'sen soruşturma başlatabilir.

Bu eylem ile başkaca bir suç işlenmiş olur mu?
Savcılık tespitini yapabilir ya da başkaca suçları da soruşturabilir ancak kesin olarak başkaca suç işlenmiş olur mu noktasında herhangi bir görüşüm yok.

Savaş Cebeci - Kaan Kazgan kavgası
Bu mevzuya da baktım, olayla ilgili farklı yorumlar var, somut olaya net hakim olmak çok büyük önem arz ediyor. Taraflardan birinin diğerinin önünü kestiği, kavgaya zorladığı belirtiliyor. Anladığım kadarıyla cevap vermek gerekirse bu olayın ağırlıklı olarak suç oluşturabileceği kanaatindeyim, basit yaralamayı aşan bir durum var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı