Çözüldü RTX 2080 Super Windows 11 sistem donma ve kapanma yapıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Hitch

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Goodram (2x8) 3600MHz DDR4
Ekran kartı
MSI Geforce RTX 2080 Super
Anakart
Asus PRIME B550M-K
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600
Merhaba, yaklaşık bir haftadır oyunlarda sürekli olarak aniden donma ve kapanma gibi sorunlar yaşıyorum.

Örneğin, Valorant oynarken bilgisayar bir anda kapanıyor, War Thunder oynarken ise donuyor ve hiçbir işlem yapılamıyor.

NVIDIA sürücülerim güncel, ancak diğer sürücüleri nasıl kontrol edeceğimi bilmiyorum. Isınma ile ilgili bir problemim yok, çünkü sıcaklık değerlerim gayet iyi.

Şu an format atmak istemiyorum, çünkü önemli dosyalarım var ve yedekleyecek yerim yok.

Fikirlerinize açığım, teşekkürler.

Çözüm
Arama kutusuna Hizmetler yazıp çalıştırın. Görseldeki ayarı "Otomatik (Gecikmeli Başlatma) olarak değiştirin. PC'yi yeniden başlatıp test edin.

1741998176143.png
@Hitch AMD Auto-Detect yazılımını çalıştırıp tüm chipset sürücülerini kurun.

Ekran kartı sürücülerini kaldırıp tekrar kurun.

Donuyorsa veya kapanıyorsa eğer donanımda sorun yok ise sorun tamamen sürücü kaynaklı, NVIDIA sürücüsü kaynaklı. Sistem kilitlenme anında NVIDIA sürücüsü çöküyor Windows'ta yanıt vermeyi bırakıp NVIDIA sürücüsünün düzelmesini bekliyor, reset atma sorunu ise NVIDIA sürücüsü tümüyle çökerse zaten NVIDIA sürücüleri işletim sistemi yüksek oranda etkileşim halinde olduğundan işletim sistemi de çökmekte.

Çözüm ise; DDU ile ekran kartı sürücüsünü sil ve NVIDIA App indirip yeniden kur. Eğer sistemde VRR gibi teknolojiler aktif ise bunları kapat(bazı durumlarda VRR sürücüleri bozabiliyor).

DDU ile başlayacağım daha sonrasında haber ederim teşekkürler.

DDU ile NVIDIA sürücülerini kaldırdım ve yenisini yükledim.
AMD Auto-detect yazılımını çalıştırıp tüm chipset sürücülerini kurdum.
HD tune ile "error scan" yaptım sorun çıkmadı.
HD tune programında health status ok yazıyor. (kullanmasını bilmiyorum.)
Sorun devam ediyor.
@Hitch AMD Auto-detect yazılımını çalıştırıp tüm chipset sürücülerini kurun.

Ekran kartı sürücülerini kaldırıp tekrar kurun.

Yazılımla disklere error scan taraması yapın. Health ile de sağlık durumuna bakın.

OCCT ile 10 dakika Power testi yapın (PSU için).

OCCT testine şu an başladım.

Donuyorsa veya kapanıyorsa eğer donanımda sorun yok ise sorun tamamen sürücü kaynaklı, NVIDIA sürücüsü kaynaklı. Sistem kilitlenme anında NVIDIA sürücüsü çöküyor Windows'ta yanıt vermeyi bırakıp NVIDIA sürücüsünün düzelmesini bekliyor, reset atma sorunu ise NVIDIA sürücüsü tümüyle çökerse zaten NVIDIA sürücüleri işletim sistemi yüksek oranda etkileşim halinde olduğundan işletim sistemi de çökmekte.

Çözüm ise; DDU ile ekran kartı sürücüsünü sil ve NVIDIA App indirip yeniden kur. Eğer sistemde VRR gibi teknolojiler aktif ise bunları kapat(bazı durumlarda VRR sürücüleri bozabiliyor).

VRR nereden kapatabilirim bilmiyorum.

OCCT ile yaklaşık 5 dakika Power seçeneği ile test yaptım. Herhangi bir sorun olmadı.
Test esnasında;
CPU 71 derece.
GPU 83 derece.
Motherboard 52 dereceye ulaştı. OCCT kullanımını bilmiyorum yapmam gereken bir şey varsa belirtirseniz sevinirim.

Son düzenleme:
@Hitch Hocam Olay Görüntüleyicisi raporu oluşturup paylaşın.

@Hitch hocam olay görüntüleyicisi raporu oluşturup paylaşın.

Ayrıca OCCT ile combined bölümünde 3D standard VE3 D adaptive seçeneklerini 5 dakika boyunca çalıştırdığımda aynı şekil donuyor.

Malwarebytes ile virüs taraması yaptım ve 11 adet çıktı onları da Malwarebytes ile temizledim.

VRR devre dışı bırakma seçeneğini bulamıyorum bu arada haberiniz olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı