Çözüldü RTX 3080 Ti sistem çöküyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Volkan Yıldız

Kilopat
Katılım
14 Ağustos 2017
Mesajlar
197
Çözümler
1
Selamlar. Bir süre önce bir bilgisayar topladım, gerek sıvı soğutucu olması nedeniyle, gerek temiz ve güzel görünen bir kasam olmasını istediğimden dolayı kasa toplama hizmeti satın aldım ve kasayı kurmak üzere bir firmayla çalıştım.

Bilgisayarı aldığımdan beri hiç mutlu değilim. Daha önce bir sürü bilgisayar kullandım ama hiçbir zaman bu kadar sorun yaşamamıştım. Yaşadığım sorunları hatırladığım kadarıyla aşağıya yazıyorum siz de neler çektiğimi görün.

1- Sistem defalarca durduk yere çöktü, mavi ekran almadım hiçbir çökmede. Kendi kendini kapatıyor ve yeniden başlatıyor.
2- Sistem durduk yere donuyor, hiçbir yanıt vermiyor. O anda şarkı dinlesem bile her şey duruyor ve bilgisayarı yeniden başlatana kadar düzelmiyor. Bunda da hiçbir hata kodu almıyorum.
3- Chrome'da durduk yere "STATUS_BREAKPOINT" ve "ACCESS_VIOLATION" hatası alıyorum ve tarayıcıdaki sekmelerim durduk yere çöküyor. (Bu sanırım RAM'lerle alakalı ama bu en ufak sorunlarımdan bir tanesi)
4- Renklerin bir anda değişmesi. Mesela YouTube'da bir şey izliyorum 32" monitör kullandığım için bazen tam ekran izlemek yerine normal boyutta izliyorum. Videoyu izlerken bir anda video hariç renkler değişiyor, tüm sayfanın rengi saçma sapan renklere bürünüyor. Fare imlecini hareket ettirmediğim sürece kendi kendine düzelmiyor. YouTube'da olmuyor sadece bu sorun. YouTube'un bildiğimiz rengi siyah oluyor direkt.

Şu ana kadar aklıma gelen sorunlar bunlar, daha da var ama hatırlayamadım konuyu açarken.

Windows USB'sini kurulum yapan firmadan gelen arkadaş getirmişti, normalde ben kendim hazırlayacaktım ama onda var diye uğraşmadım. Kurulan Windows'ta mı bir sorun var bilmiyorum, güncelleme yaptım üstüne bu arada.



Bıktım bu sorunlardan, kaç kere oyundayken çöktü bilgisayar. Oynadığım oyunlar da öyle AAA oyunlar falan değil bu arada, arada kafa dağıtmak için basit oyunlara giriyorum.

Ne tür rapor eklemem gerekiyorsa, nasıl ekleyeceğimi anlatarak yazarsanız ekleyeyim lütfen. Teşekkür ederim şimdiden.

Sistem:
Kasa: NZXT H710i - Bey
İşlemci: Intel Core i9-1190
SSD: Samsung NVMe 980 Pro 1 TB + Samsung NVMe 980 Pro 2
Sıvı soğutucu: NZXT Kraken Z
Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 3080 Ti Suprim X 12
Anakart: MSI MPG Z590 Gaming Carbon Wi
Bellek: G.Skill 64 GB (4x16 GB) Trident Z Neo
Güç kaynağı: CORSAIR HX1000 1000W 80+ Platinum
 
Son düzenleme:
Bu tip hatalar genelde RAM kaynaklı oluyor. Bir ihtimalle disk de olabilir. Fakat ilk önce RAM'e bakmak gerekir.
 
XMP kapalı şekilde tek tek takıp test etmeniz gerekiyor. Bozuk RAM(ler)'i bulmanız gerekiyor.

Sorunlu belleği bulduktan sonra o belleği takmadan kullanmayı deneyin bakalım. @Volkan Yıldız

Tamamdır, bir deneyip paylaşacağım yorumlarımı. Çok teşekkür ederim herkese tekrardan.
Şu ana kadar bozuk olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşündüğüm 2 adet RAM'i test ettim XMP kapalı bir şekilde. Her seferinde RAM yuvalarında 1 adet ram oldu test boyunca.

Testlerde "Hammer test"i devre dışı bıraktım, doğru mu yaptım bilmiyorum ama bozuk RAM'i veya RAM'leri bulabilirsem Hammer testi de açıp denerim diye düşünmüştüm fakat şu ana kadar bozuk olabileceğini düşündüklerim sağlam çıktı. Belki de Hammer testi yapılmadığı içindir ama normalde de hata veriyordu.

Test sonuçları şimdilik böyle:

1638737198589.png
1638737207125.png
 
Son düzenleme:
2 adet test anca bitti, diğer RAM'leri de gece teste bırakacağım. Yaklaşık 3 buçuk saat sürüyor çünkü test.

Bu 2 RAM sağlam gibi. Diğer 2 RAM'i tek tek test edin. Sabah bir durum değerlendirmesi yaparız. Eğer hata veren olursa o hata verenler dışındaki RAM'leri takıp sistemi kullanın. Sonra buradan yazın durumu.
 
Bu 2 RAM sağlam gibi. Diğer 2 RAM'i tek tek test edin. Sabah bir durum değerlendirmesi yaparız. Eğer hata veren olursa o hata verenler dışındaki RAM'leri takıp sistemi kullanın. Sonra buradan yazın durumu.

Diğer 2 RAM'i test ettim, bir tanesi sorunsuz tamamladı testi. Geriye kalan ise sorunlu olanmış. Daha testin ilk birkaç dakikasında bir sürü hata vermeye başladı.

Sorunlu olduğunu görünce testin bitmesini beklemeden kendim bitirdim testi, zaten 10 binden fazla hata olunca kendi durduracaktı ve 10 bini de rahatça görüyordu diğer testlerde.

Emin olmak için 3 kere test ettim, hepsinde de başlarda hata verdi yüzlerce defa.

1638791312195.png
1638791323212.png

Bu RAM'leri İtopya'dan almıştım, şimdi bundan sonraki adımlarım ne olmalı? Garantiye göndereceğim ama kendileri mi test edecek RAM'i yoksa benden bir belge vs. bekleyecekler mi?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı