RTX 4070 Super sistemde Linux performansı nasıl olur?

Yer
İstanbul
Son birkaç yıldır Linux, KDE ve Hyprland kullanıyorum. Yaklaşık bir buçuk yıldır ise hiç Windows kullanmadım, tamamen Linux kullandım. Ayrıca yakın zamanda da X11'dan Wayland'a kesin geçiş yaptım. Önceki kullandığım bilgisayar standart bir laptoptu ve RTX gibi yüksek özellikleri olmayan ortalama bir cihazdı. Geçen günlerde ise yeni, yüksek bütçeli bir bilgisayar topladım. Bu bilgisayarı alınca oyunlarla alakam olmasa da Minecraft RTX gibi şeyleri denedim ve cidden hoşuma gitti. Bugün bu cihaza da Linux kuracağım fakat aklımda soru işaretleri kaldı. Wayland'ın özellikle son nesil ekran kartlarında sorunlar yaşattığını duydum. Zaten vrr gibi şeyler de Linux piyasasına nispeten daha yeni giriyor. Bu ve benzeri birkaç sebep, Linux'ta sistemin tam potansiyelini göremeyeceğimi düşündürdü.

Sizce performans kaybı olmayacağını düşünerek alışık olduğum düzene geri mi döneyim yoksa Windows'a bir süre şans mı vereyim?
Bu sistemin Linux kullanırken performansı nasıl olur?
Sistemin yanında bir de 180Hz monitör aldım ve bunu bahsettiğim laptopa bağladığımda 120'nin üzerine çıkaramadım, bu sorun o cihazdan dolayı mı yoksa bu sistemde de 120'de kalır mıyım?

Bu konu hakkında görüşleriniz nedir?

CPU: i5 13400F.
RAM: 32 GB.
GPU: RTX 4070 Super.

Bence performansı farkı da olur kararlılık da, stabilite de. Windows daha kararlı ve stabil bir işletim sistemi. Performans olarak da Windows'un bir sürü güzel optimzasyonu vardır. Ayrıca bence modlayarak kullandığım için herhangi bir Linux'da dağıtımından daha az kaynak kullanımı elde ediyor ve performanslı da oluyor.

Oyun konusunda da tartışmaya gerek var mı bilmiyorum. Öncelikle DLSS 3 için mod yapman gerek Linux'ta, Ray Tracing için komut eklemen gerek. Steam'den oynuyorsan her oyun için wineprefix klasörü oluşturuyor. Alan kaplıyor. Yine diyelim bir Proton sürümü ile uyumsuz başka Proton sürümü deneyeceksin falan.

Eğer 3D modelleme ile uğraşıyorsan Blender3D performansı Linux'ta iyidir.

DLSS Frame Gen çalışmıyor. FSR Frame Gen ekleyen modları da bilmiyorum hiç denemedim.
En azından bir şey yapmadan kullanılamıyor aradığımda ise bir şey bulamıyorum.
Onun haricinde FurMark ile yaptığım testlerde FPS düşüyor.
Ama unigine ile yaptığımda ise artıyor.
Oyunlarda ise en çok Witcher 3 ve CS2 oynuyorum.
Witcher'da Frame Gen kullanamıyorum teknik olarak Windows daha iyi oluyor o yüzden ama eşit koşullarda ise Linux'ta daha iyi bir performans var.
CS2 için bir fark göremedim, dikkat etmedim daha doğrusu, iyi bir performans var her türlü.

Ray Tracing için komut eklemen gerek.

Steam özelinde konuşçam Ray Tracing için hiç komut eklemedim.

Dosya Ekleri

• photo_2024-08-31_19-51-39.jpg
    photo_2024-08-31_19-51-39.jpg
    101,2 KB · Görüntüleme: 33
  • photo_2024-08-31_19-51-20.jpg
    photo_2024-08-31_19-51-20.jpg
    110,1 KB · Görüntüleme: 36
Bence performansı farkı da olur kararlılık da, stabilite de. Windows daha kararlı ve stabil bir işletim sistemi. Performans olarak da Windows'un bir sürü güzel optimzasyonu vardır. Ayrıca bence modlayarak kullandığım için herhangi bir Linux'da dağıtımından daha az kaynak kullanımı elde ediyor ve performanslı da oluyor.
Şahsen ben şu ana kadar Windows'ta stabilite konusunda hiç iyi deneyimler yaşamadım. Temkinli davranmamın sebebi bu aslında.

DLSS Frame Gen çalışmıyor. FSR Frame Gen ekleyen modları da bilmiyorum hiç denemedim.
En azından bir şey yapmadan kullanılamıyor aradığımda ise bir şey bulamıyorum.
Onun haricinde FurMark ile yaptığım testlerde FPS düşüyor.
Ama unigine ile yaptığımda ise artıyor.
Oyunlarda ise en çok Witcher 3 ve CS2 oynuyorum.
Witcher'da Frame Gen kullanamıyorum teknik olarak Windows daha iyi oluyor o yüzden ama eşit koşullarda ise Linux'ta daha iyi bir performans var.
CS2 için bir fark göremedim, dikkat etmedim daha doğrusu, iyi bir performans var her türlü.
Peki genel olarak nasıl durum? Oyun haricinde normal kullanımda sorun yaşattı mı peki?

Şahsen ben şu ana kadar Windows'ta stabilite konusunda hiç iyi deneyimler yaşamadım. Temkinli davranmamın sebebi bu aslında.
Vallahi hocam öncelik bazen Linux kapanmıyor, diski kapatmak için uğraşıyor bayağı. Bazen de donuyor yani direkt disk ile bağlantısını kesiyor ve Ram'de kalanlar çalışıyor.

Birde pili çok çabuk tüketiyor. Çoklu uygulama performansı da çok kötü. Özellikle oyun oynarken mesela arkada video falan açarken oyun kasmaya başlıyor. Yada alt tab ile başka uygulamaya geçince o uygulamanın performansı düşüyor yada tepki vermiyor. Windows, GNU/Linux dağıtımlarından çok ama çok daha iyi bence.

Ayrıca uyku modu, ekran kararması, oturum değiştirme gibi oturum kontrol özelliklerinde de sorunları var. Bazen açılmıyor yani o taraflarda.

Laptop için çok önemli özellikler bunlar. Haftalardır kapatmıyor ve kaldığım yerden devam ediyorum bir nevi.

Vallahi hocam öncelik bazen Linux kapanmıyor, diski kapatmak için uğraşıyor bayağı. Bazen de donuyor yani direkt disk ile bağlantısını kesiyor ve Ram'de kalanlar çalışıyor.

Birde pili çok çabuk tüketiyor. Çoklu uygulama performansı da çok kötü. Özellikle oyun oynarken mesela arkada video falan açarken oyun kasmaya başlıyor. Yada alt tab ile başka uygulamaya geçince o uygulamanın performansı düşüyor yada tepki vermiyor. Windows, GNU/Linux dağıtımlarından çok ama çok daha iyi bence.

Ayrıca uyku modu, ekran kararması, oturum değiştirme gibi oturum kontrol özelliklerinde de sorunları var. Bazen açılmıyor yani o taraflarda.

Laptop için çok önemli özellikler bunlar. Haftalardır kapatmıyor ve kaldığım yerden devam ediyorum bir nevi.
O kullandigin dagitimlka alakali Linux ile degil, ben mesela bu bahsettiklerinin hicbirini yasamiyorum Linux kullanirken.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı