RTX Path Tracing Teknolojisi Oyunlara Geliyor: İlk Durak Cyberpunk 2077

RT optimize değil oyunlar optimize değil oyunlar daha optimize çıksa RT daha ulaşılabilir bir şey olacak 2020 de 2070s kullanıcısı arkadaşım DLSS ile o zaman da RT de iyi bir performans alamıyordu DLSS iyi hoş da keşke optimizasyon da yapsalar öyle olsa birçok kart daha çok verim alacak oyunlardan.
Optimize edilse dahi gidebileceği yer belli. Bu teknolojnin kullanılabilir olması için oyunların optimize edilmesi değil, donanımın RT kaldırabilecek düzeyde olması gerekiyor. Bundan bilmem kaç yıl sonra çok sıradan, açtığınızda max 6-7 FPS kaybettirecek bir teknoloji olacak belki. O da donanım gücüyle alakalı olacak tabii ki. RT'nin kötü optimize edildiği oyunlar da var ama genel olarak zaten çok sistem yoran bir teknoloji. En optimize dediğiniz oyunda bile FPS'i yarıya indirmiyorsa bile baya indiriyor.
Mesela 3000 serisine yeni nesil RT çekirdeği eklediler performans kaybının daha az olması gerekirdi
Turing mimarisine göre daha az performans kaybı var zaten. Turing'den sonra Ampere ikinci mimari oluyor RTX serisinde. İki nesilde hemen rahatça kullanılabilir olması beklenemez bu teknolojinin.

Optimize edilse dahi gidebileceği yer belli. Bu teknolojnin kullanılabilir olması için oyunların optimize edilmesi değil, donanımın RT kaldırabilecek düzeyde olması gerekiyor. Bundan bilmem kaç yıl sonra çok sıradan, açtığınızda Max 6-7 FPS kaybettirecek bir teknoloji olacak belki. O da donanım gücüyle alakalı olacak tabii ki. RT'nin kötü optimize edildiği oyunlar da var ama genel olarak zaten çok sistem yoran bir teknoloji. En optimize dediğiniz oyunda bile FPS'i yarıya indirmiyorsa bile bayağı indiriyor.

Turing mimarisine göre daha az performans kaybı var zaten. Turing'den sonra Ampere ikinci mimari oluyor RTX serisinde. İki nesilde hemen rahatça kullanılabilir olması beklenemez bu teknolojinin.

Optimize edilmesi şöyle lazım ben Minecraft RTX de 60FPS alıyorum fakat FPS gecikmesi fazla olduğu için akıcı değil böyle bir optimizasyon gerek.

Optimize edilmesi şöyle lazım ben Minecraft RTX de 60FPS alıyorum fakat FPS gecikmesi fazla olduğu için akıcı değil böyle bir optimizasyon gerek.
Gerçek zamanlı ışın izlediği için FPS dropların olması, ya da yüzde 1, 0.1 değerinin düşük olması normal ama. Kart o anda zibilyon tane hesap yapıyor, ışının geliş yönü, nereye sekeceği, sektiği alandaki objenin gölgesi vs. derken. Normalde bunu RT olmadığı zaman yapımcılar ayarlıyor, o yüzden GPU sadece hazır shaderları, renderlıyor. Sen GPU'ya diyorsun ki her girdiğim ortamda bu hesabı yap. Aşırı bir yük altına giriyor kart da.

Bunu da takdir edersin ki optimizasyonla çözemezsin, bunun hesaplamasını çat çat çok rahat yapabilen donanım lazım. O da kolay iş değil zaten. Minecraft RTX de path tracing kullanıyor, yani optimizelik bir durum yok. Sistemi dehşet yoran bir teknoloji kullanıyorsun sadece.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı