Rusya yaşamak için nasıl bir yer?

nameleswarior

Picopat
Katılım
4 Aralık 2022
Mesajlar
116
Arkadaşlar şu sıralar Rusya da yaşamanın nasıl olduğunu merak ediyorum, yaşanır mı? Fikirlerinizi veyahut tecrübeleriniz var ise paylaşırsanız sevinirim.
Şöyle bir video da bırakayım;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ekonomisi pek iyi değil iyi gözükse de. Türkiye orta ekonomide sayılıyor ve Rusya da aynı kategoride, düşünün artık ekonomisini, Türkiye'den daha iyi olsa da Almanya gibi yerlerde yaşamak çok daha iyidir. Almanya'da yaşasan zaten tatile gidersin Rusya'ya.
 
Savaş yüzünden ülke yaptırım ve kısıtlamalarla dolu. Pek de yaşanılacak yer gibi görmüyorum. Avrupa'da yaşayın daha iyi.

O yaptırımlar kalktı galiba bir ara Google Spotify ünlü markalardan Apple'dan falan çoğ marka desteğini kesmişti.
 
2 Yıl kaldım (2021-2023) artıları ve eksilerini aşağıya sıralıyorum. Öncelikle savaş dönemine denk geldiğim için orada yaşayan Türk arkadaşlar bana Rusya'nın savaş döneminde çok değiştiğini ve ülke hakkında yanlış bir izlenim oluşturmamasını dilediler, ama ben zaten bunu az çok anlayabiliyordum. Derecelendirmeler özneldir, katılmak zorunda değilsiniz ama çoğunun nesnel olduğunu düşünüyorum.

+Alım gücü: Aslında alım gücü çok şaibeli bir konu çünkü Rusya'da gelir adaletsizliği hat safhada. Ben Moskova'da yaşadığım için olabilecek en iyi hayatı yaşamış olabileceğimi düşünüyorum. Şöyle düşünün ki ülkenin her yerinde aynı süpermarket zincirleri, aynı kafeler ve zincir restoranlar var ve fiyatları da zincir oldukları için aynı. Moskova'da otobüs şöförlerinin maaşları 100K'den başlarken, daha kırsal ve küçük bir yerleşim alanında aynı mesleği 60K'ya yapanlar ve bunun için sıraya girenler olabiliyor. Ama genel olarak yaşayacaksanız ya Moskova ya da St. Petersburg gibi refah ve gelişmiş yerlerde yaşamaya özen gösterin.

+Yemekler (yemek kültürü değil, genel anlamda çeşitlilik): Ne alaka diyebilirsiniz şöyle açıklayayım; evet meyve sebzeler daha pahalı olsa da çok daha çeşitli aynı şekilde et ve balık çeşitlerini gördüğümde de ağzım açık kalmıştı. Her türlü balık ve deniz ürünü ülkenin her bir yanındaki süpermarketlerde satılıyor. Onun dışında Moskova'da Türk mutfağından tut Hint mutfağına ve bilimum orta asya ülkelerinin mutfaklarına kadar her çeşit restoran bulunuyor. Üstelik alım gücünde de belirttiğim gibi fiyatlar İstanbul'a göre dehşet ucuz.

+Sıfırdan hayat kurma (nasıl adlandırabileceğimi bilmiyorum): Şöyle ki ben 2 yıl abimin yanında kaldım (Abim Türk bir turizm şirketinin Moskova ofisinde kalıyordu ben de o alanda staj yapmak için aile vizesi + çalışma izni kapsamında oraya gittim ve 2 sene staj yaptım.) Abim de oraya 2018'de taşındı ve taşındığında yanında 1000 Dolar gibi cüzi bir miktar parayla gitmişti. Öncelikle tabii ki aylığı 35 bin rubleye 1+1 bir ev tuttu ve ev sahibi onun halinden anlamış olacak ki depozito bedelini ilk 3 ay almadı sadece aylık 35K'ya orada oturmasına izin verdi, biraz daha para biriktirdiğinde depozito ücretini aldı. Ondan sonra tabii eve mobilya lazım, ona kaç para ayıracağım diye düşünürken internette dairenin ilanında ev nasıl gözüküyorsa öyle satılıyor/kiraya veriliyormuş. Yani çoğu dairede olduğu gibi abimin baktığında da mobilyalar vardı biz de herhalde şu an ev sahibi yaşıyor ondan böyle diye düşündük fakat evler bildiğiniz mobilyalı kiraya veriliyormuş ve boş daireler ile aralarında pek bir fiyat farkı da yok (Türkiye'dekinin aksine). 5 sene geçti aradan, ben bu yıl Türkiye'ye geri döndüm. Abim de kendine 1 milyon küsüre BMW almış, şu anda da daire satın almak için
peşinat parası biriktiriyormış (Ev kredileri 30 yıla kadar veriliyor).

+Ulaşım: İster şehir içi ister şehir dışı olsun ulaşım sistemi modern ve kolay. Bizdeki gibi salak saçma çalışan otobüs hatları ve ulaşım uygulamalarının aksine Google Pay, Apple Bay kredi ve banka kartları hemen hemen her toplu ulaşım aracında geçiyor. Takibini Yandex'in Haritalar uygulamasından yapabiliyorsunuz ve otobüsler çok sık geçiyor o yüzden de aşırı kalabalık olma gibi bir durumları da olmuyor, kaldı ki Moskova'da yaşıyorsanız çoğunlukla metro kullanırsınız ama bizim oturduğumuz yer biraz sakat olduğu için en yakın metro istasyonuna otobüsle 10 dakikada ulaşıyorduk.

Eksileri:
-İnsan ilişkileri: İnsanları çok soğuk ve güvensiz geldiği için genel anlamda bir güvensizlik oluşuyor. Daha doğrusu olması gerekeni bu ama benim gibi bir Akdeniz insanına oldukça zor gelmişti bu duruma alışmak. Ama biriyle arkadaşlık kurarsanız da o insanın aslında ne kadar iyi olduğunu da anlayabiliyorsunuz sadece dıştan öyle bir imaj yaratmıyorlar.
-Güvenlik: Şimdi buraya İstanbul daha mı güvenli diyenler toplanmasın açıklamasını yapıyorum; Rusya'da kaldığım süre boyunca 3-4 kez intihar ve sayısız gasp, soygun olayına canlı şahit olmuştum. Türkiye'de Antalya/Muratpaşa'da yaşarken bunların hiçbirini görmüyordum.

Şu anlık aklıma dahası gelmedi ama aklıma geldikçe yazarım herhalde.
 
Herkes ekonomik açıdan bakmış fakat benim merakım ekonomiden dolayı değil, ayrıca savaşta olan bir ülkenin ekonomisinin bizden çok daha iyi olması gerçeği var, dediğim gibi sadece ekonomik sebepler etkili değil bu merakım da, kültürel ve sosyal sebepler den dolayı da bu ülkeyi merak ettim.
@Timur Özcan Hocam cevaplarınız için çok teşekkür ederim, metro da, otobüste falan bizden daha modern şehirlere ve daha gelişmiş bankacılık sistemine sahip olduklarını duydum ve neredeyse her rusun bir spor alanında veyahutta sanat alanında küçüklükten beri eğitim aldığını söylüyorlar sizin gözlemleriniz de bu şekilde miydi ? toplumsal baskının ve tabuların da neredeyse hiç olmadığını duydum özellikle dini konularda, bazı avrupa ülkelerin de müslümanlara önyargılı bir bakış açısı olabiliyor fakat rusya da bu tarz şeylerin olmadığını söylüyorlar, bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir ? bir de hocam ülkenin savaştan sonra çok değiştiğini söylemişsiniz ne anlamda değişti acaba ?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı