RWD vs AWD vs FWD

Sportif bir sürüş için bana kalırsa AWD. Fakat günlük kullanım için bence FWD. Apaçilik yapacaksam RWD çünkü arkadan itişli araçlarda driftin tadı çok başka. Öte yandan 4 çekerin verdiği o güven, ivmelenme ve çekiş gücü bayağı hoşuma gidiyor. Önden çekişli aracı da FD6 kasa Civic sahibi olduğum için seviyorum denebilir :).
 
Arabasına göre değişir. B, C segmentinde FWD en iyisi. Ayrıca aktarma organlarında güç kaybı yok. Bu sayede Vectra B gibi ağır arabalar BMW E36 gibi arabaları çok rahat geçiyor (tabi başka sebepler de var.) Ama Premium D, E, F gibi segmentlerde AWD her zaman en iyisi. Zaten standart öyle geliyor çoğu.
 
Bence güçlü FWD arabalar çok keyifliler örneğin, Honda Civic Type R'lar veya VAC grubunun
GTI, R gibi modelleri örnek verilebilir. Özellikle dış görünüşü sleeper bırakılan araçlara bayılıyorum. Onun haricinde AWD en iyisi denebilir (Bazı durumlar hariç)
 
A-B-C gibi araçlarda FWD iyidir lakin Japon'larda gördüğümüz AWD-4WD ve Fransız'larda gördüğümüz RWD versiyonlarda süperdir. Hothatch dedin mi FWD derim, ek olarak D segmentinde FWD-RWD-4WD bence değişken. Aracın ağırlık merkezi ve süspansiyonun nasıl sürüşe izin verdiği önemli. Misal Renault gibi bir marka ön süspansiyona kafa yorar ve arkaya torsiyon koyar, neden mi çünkü araba kafadan açmaz ve cidden aracı iyi tanıyan ve bileği olan biri arkadan kaymayı kontrol edebilir ya da ağırlık aktarımı ile bunu avantaja çevirebilir. Lakin kafadan kayan FWD araçlar (genellikle VAG grubu 4WD ve AWD'leri dahil öyledir.(2010 ve sonrasında bu durum çoğunlukla yaşanır, 90'lar ve 2000 başında hisli ve ciddi iyi otomobilleri vardır.)) E segmenti de bence değişken ama genel olarak 4WD tercih ederim. Mekanik olması daha hızlı tepki ve sürekli aynı hissiyatı vermesinden daha iyi bence. F segmenti ise W140-W126 gibi kilitlenebilir difransiyel varsa RWD olması daha iyidir. Bunların hepsi benim kendi şahsi fikrim. Günlük bir otomobilde FWD veya RWD tercih etmek bakım ve yakıt masrafları açısından 4WD ve AWD'ye göre uygun olacaktır.
 
Her durumda AWD sürüşü tercih ederim. Patinajla çekişin olduğu lastikleri erken eskitme sorunu yok, yer ıslakken dik yokuşta kalkış yapmak çok kolay oluyor, lastikler uygunsa karda/buzda yola çıkmaktan korkmuyorsun, toprak/çakıl zeminlerde yokuşta kalmıyorsun hatta işin suyunu çıkarıp derin kum havuzuna dalmazsan kuma saplanma derdi de yok. Bir de yüksek araç ve diferansiyel kilidi de oldu mu yemeyip yanında yatılır. :D

Diğer iyi tarafı ise üreticinin bu sistemi istediği gibi optimize edebilmesi. Önden ya da arkadan kaymaya meyilli yapıya sahip olmaları sağlanabiliyor ama diğer tekerleklerde de çekiş olduğu için kontrol çok daha iyi oluyor. Bence 4 tekerlekten çekiş sisteminin güvenlikle de direkt ilgisi var.

Firmaların maliyet kaygısıyla insanlara attığı bir kazıktır FWD. 😛
 
Son düzenleme:
AWD ile 4WD farklı şeylerdir arkadaşlar. Bambaşka sistemlere sahipler. Hangi amaçla olursa olsun FWD her türlü sınıfta kalır. Günümüzde her türlü aracın her türlü versiyonunu sürdüm. 4WD kesinlikle bir otomobil için yapılabilecek en güzel şeylerden biri.
 
Bence güçlü FWD arabalar çok keyifliler örneğin, Honda Civic Type R'lar veya VAC grubunun
GTI, R gibi modelleri örnek verilebilir. Özellikle dış görünüşü sleeper bırakılan araçlara bayılıyorum. Onun haricinde AWD en iyisi denebilir (Bazı durumlar hariç)
VAC diye bir grup yok kanka.
 

Geri
Yukarı