RX 580 sistemde hangi Linux dağıtımını kullanmalı?

mamiyy

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
I3-4160 Rx 580 8GB 8gb ddr3
Merhaba. Windows 10 destegi bitmeden hemen önce başka bir işletim sistemine geçmeyi düşünüyorum. Windows 11 benim sistemi zorlar ve tmp 2.0 da yok benim anakartta önceden Linux Mint ve Kali Linux deneyimim var fakat driver sıkıntıları yaşamıştım onceki sistemimde o yüzden geri dönmüştüm Windows 10'a şimdi benim icin en uygun Linux dağıtımı nedir sizce. Genellikle oyun oynayıp internette gezinirim.

Sistemim i3 4160, 8 GB RAM, RX 580 8 GB.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle Kali son kullanıcıya yönelik bir dağıtım değil, ondan ötürü asla tekrar kurmanızı önermem.
Oyun için rolling release olması avantaj getirir, bu konuda Arch tabanlı dağıtımları önerebilirim.
Eğer Linux Mint gibi kolay kurulsun ve birkaç temel program ile gelsin diyorsanız EndeavourOS ve (eğer test edebilirsem) CachyOS önerebilirim.
Eğer tüm programları ben kuracağım ve kurulumunu internetten rehber okuyarak yapacağım diyorsanız direkt saf Arch kurabilirsiniz.
Ama eğer rolling release olmasının çökme gibi dezavantajlarını istemiyorsanız tekrardan Linux Mint kurabilirsiniz.

Öncelikle Kali son kullanıcıya yönelik bir dağıtım değil, ondan ötürü asla tekrar kurmanızı önermem.
Oyun için rolling release olması avantaj getirir, bu konuda Arch tabanlı dağıtımları önerebilirim.
Eğer Linux Mint gibi kolay kurulsun ve birkaç temel program ile gelsin diyorsanız EndeavourOS ve (eğer test edebilirsem) CachyOS önerebilirim.
Eğer tüm programları ben kuracağım ve kurulumunu internetten rehber okuyarak yapacağım diyorsanız direkt saf Arch kurabilirsiniz.
Ama eğer rolling release olmasının çökme gibi dezavantajlarını istemiyorsanız tekrardan Linux Mint kurabilirsiniz.

Teşekkürler dedikleriniz kafama yattı. Arch ve Arch tabanlı dağıtımların AMD driver sorunu falan var mıdır? Çünkü driver sorunu hiç yaşamak istemem.

Son düzenleyen: Moderatör:
Teşekkürler dedikleriniz kafama yattı. Arch ve Arch tabanlı dağıtımların AMD driver sorunu falan var mıdır? Çünkü driver sorunu hiç yaşamak istemem.
AMD en rahatı, sorun oluyorsa genelde NVIDA'da oluyor Linux için.

Ubuntu ya da Kubuntu kur rahatına bak.
Moderndir ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.
Destek bulmak kolaydır.

Kullanıcı klasörü şifreleme araçları ise gayet iyi şekilde ayarlanmış. 2 yöntem ile yapılabiliyor, ikisini de denedim hem kurması kolay hem de pratik bir çözüm.

Bu önerdiğim dağıtımlar olmasa bile Ubuntu flavor'dan şaşma. Ubuntu tabanlı dağıtımlar genellikle temalamak veya özellik çıkarmak haricinde bir şey yapmıyorlar.

Ubuntu ya da Kubuntu kur rahatına bak.
Moderndir ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.
Destek bulmak kolaydır.

Kullanıcı klasörü şifreleme araçları ise gayet iyi şekilde ayarlanmış. 2 yöntem ile yapılabiliyor, ikisini de denedim hem kurması kolay hem de pratik bir çözüm.

Bu önerdiğim dağıtımlar olmasa bile Ubuntu flavor'dan şaşma. Ubuntu tabanlı dağıtımlar genellikle temalamak veya özellik çıkarmak haricinde bir şey yapmıyorlar.
hocam kullanıcı dostu olup olmaması pek umumda değil oyunlarda driver sıkıntısı vermesin world of tanks blitz, war thunder hoi4 gibi oyunlarda sıkıntı çıkarmasın yeter

hocam kullanıcı dostu olup olmaması pek umumda değil oyunlarda driver sıkıntısı vermesin world of tanks blitz, war thunder hoi4 gibi oyunlarda sıkıntı çıkarmasın yeter
Sorun yaşatan bir şey olsa kullanıcı dostu demem.
Linux'ta sürücü ile ilgili bir şey yaşaman için ya NVIDIA kullanman yada hiç kimsenin bilmediği çok nadir kullanılan bir donanımı kullanman gerek.

Ubuntu'yu USB belleğe yazdırdıktan sonra başlattığın zaman test ortamı ile karşılaşırsın orada Wifi, bluetooth gibi cihazlarını ve aklında olan diğer donanımlarını rahatlık ile test edersin.

Oyunlar ile ilgili aklındaki soruları şu iki site ile gidermelisin:
Platin, Altın ve Native oyunu Linux'ta oynayabileceğini gösterir.
Ama çok nadir de olsa bir oyun senin müdahale edip dotnet gibi bir yazılımı kurman gerekebilir. Mesela ben Assetto Corsa oynamak için kurmuştum.
Yinede büyük sorun değil paylaştığım protondb sitesinde insanlar zaten deneyimlerinden bahsettiği için çözmek kolay oluyor.

Ayrıca flathub adlı yazılım mağazasını kurman fazlaca kolaylık sağlar.

Yok.
Başlangıç için uygun olup olmaması önemli değil önemli olan senin onu ne kadar sürede öğrenebileceğin.
Başlangıç dağıtımları sana öğrenmen için daha kolay bir ortam sunar sadece.
Arch tabanlı dağıtım kuracaksan sen bilirsin.

Yok.
Başlangıç için uygun olup olmaması önemli değil önemli olan senin onu ne kadar sürede öğrenebileceğin.
Başlangıç dağıtımları sana öğrenmen için daha kolay bir ortam sunar sadece.
Arch tabanlı dağıtım kuracaksan sen bilirsin.

Dediğim gibi önceden Mint kullanmıştım hatta 8 ay boyunca falan fakat eski sistemimde sıkıntı oluştu o yüzden geri Windows 10 yaptım Linux'larin ana mantığını cogunlukla kavradım çok yabancılık çekmem buyuk ihtimalle. Sizin dediklerinizi bir kenara yazıyorum yavas yavas karar vermek istiyorum sonuçta kim bilir kac yıl kullanacağım bir dağıtım olacak.

Sorun yaşatan bir şey olsa kullanıcı dostu demem.
Linux'ta sürücü ile ilgili bir şey yaşaman için ya NVIDIA kullanman ya da hiç kimsenin bilmediği çok nadir kullanılan bir donanımı kullanman gerek.

Ubuntu'yu USB belleğe yazdırdıktan sonra başlattığın zaman test ortamı ile karşılaşırsın orada Wi-Fi, Bluetooth gibi cihazlarını ve aklında olan diğer donanımlarını rahatlık ile test edersin.

Oyunlar ile ilgili aklındaki soruları şu iki site ile gidermelisin:
Platin, altın ve native oyunu Linux'ta oynayabileceğini gösterir.
Ama çok nadir de olsa bir oyun senin müdahale edip dotnet gibi bir yazılımı kurman gerekebilir. Mesela ben Assetto Corsa oynamak için kurmuştum.
Yine de büyük sorun değil paylaştığım ProtonDB sitesinde insanlar zaten deneyimlerinden bahsettiği için çözmek kolay oluyor.

Ayrıca flathub adlı yazılım mağazasını kurman fazlaca kolaylık sağlar.

Şimdi anladım hocam yazdıklarınız benim icin bayağı yararlı oldu galiba Steam oyunlarının neredeyse hepsi açılıyor galiba baktigima göre ama ben yine de yavas yavas karar vermek istiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı