RX 590 sistem kapanıyor

Thekmahass

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen™ 5 5600, XPG Spectrix D35G RGB 8 GB DDR4 3600 MHz RAM, AMD 6800XT ASROCK PHANTOM, GİGABYTE B450M S2H ANAKART, 1TB WAVE PRO M2 SSD, 500GB SU630 SSD, 360MM SIVI SOĞUTUCU, SHARKON KASA, POWER BOOST 750W MODÜLER PSU, Asus TUF Gaming VG247Q1A 23.8" 1 ms EKRAN.
Meslek
KALİTE KONTROL
Merhaba, benim aslında bir problemim var ama basitçe bir çözüm buldum. Fakat neden olduğunu neyin sebep olduğunu anlayamadım. Bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirebilir mi?

Sorun aslen bilgisayarın kendi kendine kapanması ile başladı. Çözüm sunamadım ama bir sebepten kapanıyordu. Bilgisayarın içinden garip bir küçük cızırtı geliyordu ve sonrasında tık diye gidiyordu. Hatta açma tuşuna bastığımda ne yazık ki açılmıyordu ta ki PSU arkasından kapat aç yapana kadar sonra açılınca hiçbir hata vermiyordu devam ediyordum fakat kart %100 yüke çıktığında derece 75-85 arasına geldiğin de o ses bir daha geliyordu ve yine kapanıyor du. Bende birkaç araştırma sonucu GPU frekansını %5 kıstım ve Memory frekansını 2000'den 2100'e aldım. FPS kaybım olmadı ve kapanma sorununu çözdüm. Şimdi sorun şu buna sebep olan şey nedir? Ve nasıl bir çözüm önerisi sunarsınız?

Sistem özellikleri;
Ekran kartı = Sapphire Nitro 590 8 GB.
RAM =XPG 16 GB.
Anakart = Gigabyte B450M.
PSU= Frisby 450W.
Şimdiden söyleyeyim muhtemelen güç kaynağının kalitesiz olmasından kaynaklanan bir sorun güç kaynağım 5 yıllık eski bir güç kaynağıdır.

5 yıllık olması değil, Frisby olmasından kaynaklı tehlike. Rica ediyorum almayın şu güç kaynaklarını. Kurtardığınız 300-400 lira kötü bir durumda diğer sistemlere verebileceği binlerce liralık zararı hatta belki fiziksel bir zararı karşılamayacak.

5-6 yıllık eski bir PSU muhtemelen önce ki PC'mden kalan bir parça para verip almadım bunu tabii ki de.

Afterburner vb. uygulama ile ekran kartına verilen psu gücünü %100 ise 75 e daha düşük ise benzer seviyede azaltmak şimdilik bu sorunu ve bir şeyleri yakma riskini ortadan kaldırır ancak PSU değişimi şart.

Afterburner vb. uygulama ile ekran kartına verilen PSU gücünü %100 ise 75'e daha düşük ise benzer seviyede azaltmak şimdilik bu sorunu ve bir şeyleri yakma riskini ortadan kaldırır ancak PSU değişimi şart.

Undervoltaj mı yapın diyorsunuz? Şu an sadece GPU saat hızın 1500'e manuel olarak ayarladım düzeldi. Ben diyorum ki muhtemelen kalitesiz bir PSU sorun olabilir ama ya o değilse farklı bir önerisi olan var mı? Çünkü sanırım RX 590'lar da bu kronik olarak rastlanıyor gibi duruyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Undervoltage işe yarayabilir. Sorun GPU kaynaklı olup olmadığını anlamanın tek yolu farklı bir sistemde denemek.

Arkadaşımın FSP marka 600W PSU ile tüm gün denedi bir sorun çıkmadı.

Undervoltage işe yarayabilir. Sorun GPU kaynaklı olup olmadığını anlamanın tek yolu farklı bir sistemde denemek.

Sorun çıkmadı değil pardon sorun çıktı fakat siyah ekrana düştü o da overclock yaptığı için.

Karta voltaj vermeden overclock yapınca oluyor genelde, chipset ve vramler zarar görebilir. Voltaj verilmişse kartın overclock yapamayacak kadar yıprandığını gösterir. Overclock yapmanızı tavsiye etmem.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı