Arkadaşlar son testler için güncellememi yapıyorum.
- Windows 10 sıfırdan yükledim.
- Bios sıfırladım.
- Cpu + Gpu + Ram ayarları tamamen stock şekilde testler yaptım. Sadece Precision Boost Overdrive kapattım cpu çok ısınmasın diye. Bu ayarlarla Cpu 4650 mhz, Gpu 2340 mhz civarında takılıyor. Ram'ler 3600 CL16 modunda dual channel çalışıyor, UCLK 1:1 modunda. Ram ns değeri 62ns civarında.
- Yapılan tüm oyun testleri ISLC ile boşta 13GB Ram varken yapıldı.
- Son sürüm chipset ve son sürüm adrenaline denedim.
- Windows üzerinden Gamebar'ı kapattım, yine windows güç ayarları yüksek performans modundaydı.
- Garanti olsun diye psu kablolarını tek tek söküp tekrar taktım.
- Oyunları farklı farklı ssd'lerde test ettim. Herhangi bir fark mevcut değil.
Toplam test edilen oyun sayımız 9, hepsinin yanına mevcut durumu yazacağım.
- Cyberpunk 2077 > Ultra ve medium test ettim. Fps değerleri ve akıcılık çok iyi. Herhangi bir problem yok. Smart Access Memory açık ve kapalı test ettim sorun yok.
- Halo Infinite > Bir maçta ortalama 1 tane stutter 3 4 tane micro stutter yiyorum. Ayarlar low, medium, ultra fark etmiyor. Smart Access Memory açık ve kapalı test ettim değişiklik yok.
- Borderlands 3 > Çok sorunlu çalışıyor. Oyun içi kapalı mekanlarda daha stabil, açık alan ve çatışmalarda micro makro her türlü stutter yiyor. SAM açık kapalı fark etmiyor. Medium ve High ayarlarda test ettim.
- Prey > Sam kapalıyken daha düzgün çalıştı, hala micro stutter var ama rahatsız edecek seviyede değildi.
- Forza Horizon 5 > Sam açıkken performans %10 15 civarı daha iyi seviyeye geliyor. Çok nadiren stutter yiyorum, mesela 10 dakikada bir. Sadece ultra'da test ettim.
- God of War > Original, high ve ultra ayarlarda genel anlamda akıcı çalışıyor. Sadece mekan değişmelerinde ve sahne geçişlerinde stutter yiyorum. %0.1 fps değeri genelde düşük, stutter girince 1 oluyor.
- Elden Ring > Her türlü denemeyi yaptım sorunlu ve ağır çalışıyor. Stutter sık giriyor, girmese bile oyun ıkınarak çalışıyor resmen.
- Red Dead Redemption 2 > Genel anlamda akıcı çalışıyor. Çok nadiren micro stutter ile karşılaşıyorum. Sam açık ve kapalı fark etmiyor.
- Doom Eternal> Oyunun fps değeri Ultra Nightmare ayarında 180 civarıydı. Oyun içi etkinleştirilen performans metriklerindeki grafiğe baktığımda cpu çok fazla yukarı hareket sergiliyor (micro stutter), gpu daha nadiren. Gayet oynanabilir seviyede ama %1 ve %0.1 fps değerleri 40 civarına kadar geriliyor. Micro stutter mevcut ama çok hissedilmiyor.
En totalde yukarıdaki oyunların hepsi AAA oyunlar ve genel kitlenin oynadığı ana akım oyunlar. Ben 1660 Super kartımla yukarıdaki oyunların hepsini akıcı oynuyorken kas gücü daha yüksek olan Rx 6600'de öyle ya da böyle sorun yaşıyorum. Bu yüzden iade etmeye karar verdim. Eğer iadede bir problem çıkmazsa 8 bin tl bütçe ile Rtx 3060 almayı kovalayacağım.
@Emma Stone
@claretredblack
@Süleyman Yusuf