RX 6600'de çok fazla slutter oluyor

Moon7Shine

Megapat
Makaleler
3
Daha fazla  
Herkese merhaba.

Geçtiğimiz hafta Sapphire Pulse RX 6600 modelini satın aldım. Performans değerleri yerli yerinde fakat yoğun şekilde stutter sorunu mevcut. Özellikle GPU %100 kullanmayan oyunlarda çok daha fazla gösteriyor kendini.

• AMD Ryzen 5 5600X.
  • MSI B450M Mortar Max.
  • 2x8 Crucial Ballistix 3600 MHz CL16.
  • High Power performance gd 600W.
  • 2 adet M.2 SSD, 2 adet SATA SSD mevcut, HDD yok.

Test ettiğim oyunlar;
Elden Ring (çok sık stutter mevcut)
Borderlands 3 (çok sık stutter mevcut)
Prey (çok sık stutter mevcut)
Halo Infinite (ortalama sıklıkta stutter mevcut)
Forza Horizon 5 (nadir sıklıkta stutter mevcut)
Red Dead Redemption 2 (nadir sıklıkta stutter mevcut)

Daha önce 1660 Super kullanıyordum, şu an test etmek için tekrar taktım ve %1 - %0.1 FPS değerleri çok iyi durumda ve stutter hiç yok diyebilirim. Ayrıca FPS olarak RX 6600'den daha kötü performans vermesine rağmen daha akıcı hissettiriyor, özellikle Elden Ring'de.

Çözüm için yaptıklarım;
  • Anakart BIOS'unu güncelledim.
  • BIOS üzerinden Smart Access Memory aktif ettim, sürücü üzerinden etkinleştirdim. (daha fazla FPS, daha fazla stutter!)
  • DDU ile NVIDIA ve AMD'ye ait sürücülerin sildim, eski ve yeni sürücülerle testler yaptım. (her Driver'den önce DDU ile sildim.)
  • RAM'leri XMP açık ve kapalı hallerde test ettim.
  • AMD chipset sürücülerini yeniden yükledim.
  • AMD FreeSync Premium açık ve kapalı şekilde denedim.
  • Radeon yazılımındaki tüm ekstra özellikleri kapattım, tek tek açarak test ettim.
  • Ekran kartı frekansını sabitledim.
  • CPU frekansını sabitledim.
  • Klasik Windows performans ayarlarını kurcaladım.
  • En güncel Windows 10 ve sürücüler yüklü.

RX 6600 modeli PCI-e 4.0 X8 hattını desteklediği için ve B450 chipsetli anakartlarda PCI-e 4.0 bulunmadığı için ekran kartı mecburen PCI-e 3.0 modunda çalışıyor. Böyle bir durumda bir miktar performans kaybı olabileceğini belirtmişler fakat bu şekilde sürekli stutter yiyerek sorun yaşayan görmedim. Kartın fiziksel olarak bir sıkıntısı yok, WattMan gibi hatalar da vermedi. Ayrıca %50 fan devir hızı + stok performans ayarları 62 63 derecelerde gayet serin çalışıyor.

Önerisi olan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba.

Geçtiğimiz hafta Sapphire Pulse RX 6600 modelini satın aldım. Performans değerleri yerli yerinde fakat yoğun şekilde stutter sorunu mevcut. Özellikle GPU %100 kullanmayan oyunlarda çok daha fazla gösteriyor kendini.

• AMD Ryzen 5 5600X.
  • MSI B450M Mortar Max.
  • 2x8 Crucial Ballistix 3600 MHz CL16.
  • High Power performance gd 600W.
  • 2 adet M.2 SSD, 2 adet SATA SSD mevcut, HDD yok.

Test ettiğim oyunlar;
Elden Ring (çok sık stutter mevcut)
Borderlands 3 (çok sık stutter mevcut)
Prey (çok sık stutter mevcut)
Halo Infinite (ortalama sıklıkta stutter mevcut)
Forza Horizon 5 (nadir sıklıkta stutter mevcut)
Red Dead Redemption 2 (nadir sıklıkta stutter mevcut)

Daha önce 1660 Super kullanıyordum, şu an test etmek için tekrar taktım ve %1 - %0.1 FPS değerleri çok iyi durumda ve stutter hiç yok diyebilirim. Ayrıca FPS olarak RX 6600'den daha kötü performans vermesine rağmen daha akıcı hissettiriyor, özellikle Elden Ring'de.

Çözüm için yaptıklarım;
  • Anakart BIOS'unu güncelledim.
  • BIOS üzerinden Smart Access Memory aktif ettim, sürücü üzerinden etkinleştirdim. (daha fazla FPS, daha fazla stutter!)
  • DDU ile NVIDIA ve AMD'ye ait sürücülerin sildim, eski ve yeni sürücülerle testler yaptım. (her Driver'den önce DDU ile sildim.)
  • RAM'leri XMP açık ve kapalı hallerde test ettim.
  • AMD chipset sürücülerini yeniden yükledim.
  • AMD FreeSync Premium açık ve kapalı şekilde denedim.
  • Radeon yazılımındaki tüm ekstra özellikleri kapattım, tek tek açarak test ettim.
  • Ekran kartı frekansını sabitledim.
  • CPU frekansını sabitledim.
  • Klasik Windows performans ayarlarını kurcaladım.
  • En güncel Windows 10 ve sürücüler yüklü.

RX 6600 modeli PCI-e 4.0 X8 hattını desteklediği için ve B450 chipsetli anakartlarda PCI-e 4.0 bulunmadığı için ekran kartı mecburen PCI-e 3.0 modunda çalışıyor. Böyle bir durumda bir miktar performans kaybı olabileceğini belirtmişler fakat bu şekilde sürekli stutter yiyerek sorun yaşayan görmedim. Kartın fiziksel olarak bir sıkıntısı yok, WattMan gibi hatalar da vermedi. Ayrıca %50 fan devir hızı + stok performans ayarları 62 63 derecelerde gayet serin çalışıyor.

Önerisi olan var mı?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ne yaptınız?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ne yaptınız?

Ürünü iade için kargoladım hocam. Şuanlık beklemedeyim. Geçen gün Asus Dual 6600 XT 6400 liraya düştü, kaçırdık. Eğer tekrar denk gelirse bir de XT ile denemeyi düşünüyorum.

Sistemde sorun olup olmadığını görmek için gtx 1060 ve rx 590 ile denemeler yaptım herhangi bir stutter yok. Yani sorun muhtemelen bana gelen kartla ilgiliydi veya rx serisiyle, bilemiyorum.

@Moon7Shine PCIe 3.0 yolu da olabilir. Geçen burada 2K'da oynayan bir arkadaş da sorun yaşıyordu mesela. Ona da ne yaptıysan çare bulamadık. Bazı oyunlarda bu veri yolunun darboğaz yapması olası.
Hocam baya bir araştırdım b450 chipseti ile rx 6600 testlerinde yüzde 5 6 performans farkı olsa da stutter vs. olmuyor ama benim farklı bir teorim var.

Benim makinede bir tane pci-e 3.0 bir tane de pci-e 2.0 m2 ssd takılı. Cpu-z'de falan sorun görünmüyordu ama belki iki tane m2 ekran kartının pcie hattını zorluyordur.

Türkçe karşılığı "takılma" oluyor.

Oyunlarda anlık FPS düşüşlerinde yaşanan takılmalara "stutter" deniyor.
Bir normal "stutter" var bir de "micro stutter" dediğimiz problem var. Benim attığım videoda Frametime grafiğine bakarsanız video boyunca dümdüz devam ediyor. Eğer o grafikte uzun çizgiler olursa yukarıya doğru "stutter" yaşanmış demektir. Eğer minik hallerde yukarı çıkıp iniyorsa "micro stuttering" yaşanıyordur.
anlık fps düşüşümü stutter dediginiz şey ?
Sapphire Pulse modelini öneririm. Asus Dual'de iyi bir tercih tabii. Sorun yaşamayacağının garantisini kimse veremez. Aynı şekilde 3060'da da veremez. Onda da sorun yaşayabilirsin.
aus dual ile sophhie nin farkı nedir hocam ?
Sapphire Pulse modelini öneririm. Asus Dual'de iyi bir tercih tabii. Sorun yaşamayacağının garantisini kimse veremez. Aynı şekilde 3060'da da veremez. Onda da sorun yaşayabilirsin.

@Moon7Shine PCIe 2.0 M2'yi de ilk kez duydum var mı öyleleri?
Hocam bendeki m2'lerden bir tanesi PCI-E 4.0 diğeri PCI-E 3.0 fakat anakarttaki yuvalar 3.0 ve 2.0 destekliyor. Bu sebepten m2'lerin biri 3.0 hızında diğeri 2.0 hızında çalışıyor ama sadece okuma yazma değerlerini etkiliyor iops ve erişim süresi hemen hemen aynı olduğu için performans kaybı yaşanmıyor.

anlık fps düşüşümü stutter dediginiz şey ?

Evet hocam bir etkenden ötürü sürekli anlık fps düşüşü veya fps değişmese bile minik minik takılmalar, kekelemeler stutter oluyor.

Asus Dual ile Sapphire'in soğutma sistemi ve firmaların eklediği minik overclock dokunuşları dışında mimarı olarak bir farkı yok diye biliyorum. Yine de bazen kapasitörlere vs. müdahale edebiliyorlar. Bir de garanti farkı var, Asus 3 sene garanti verirken Sapphire 2 sene veriyor.
Hocam şöyle bir şey buldum araştırınca:Radeon RX 6000 Series seems to have have issues with certain high FPS intensive games

Tavsiyem bir de fps limiterla deneyin, ayarları en yüksekte oynayın ve gerekirse ölçeklendirmeyi arttırın. Şimdilik aklıma bunlar geliyor. Ayriyetten biosdan manuel olarak pci-e modunu üçe alıp bir de öyle deneyebilirsiniz.
Hocam tam 3 gün kartla uğraştım ve arkadaşlar da sağolsun bir sürü öneride bulundular fakat biz çözüm bulamadık, ben de ürünü iade ettim. Bios'da pci-e 3.0 modu seçiliydi ve ölçeklendirme yüksekken native 1080p'ye göre daha az stutter olsa da soruna çözüm olmadı.

CPU-Z'de pci-e 3.0 x8 arabiriminde çalıştığını söylüyordu yani teoride bir problem yoktu.

Hocam bendeki m2'lerden bir tanesi PCI-E 4.0 diğeri PCI-E 3.0 fakat anakarttaki yuvalar 3.0 ve 2.0 destekliyor. Bu sebepten m2'lerin biri 3.0 hızında diğeri 2.0 hızında çalışıyor ama sadece okuma yazma değerlerini etkiliyor iops ve erişim süresi hemen hemen aynı olduğu için performans kaybı yaşanmıyor.

Evet hocam bir etkenden ötürü sürekli anlık fps düşüşü veya fps değişmese bile minik minik takılmalar, kekelemeler stutter oluyor.

Asus Dual ile Sapphire'in soğutma sistemi ve firmaların eklediği minik overclock dokunuşları dışında mimarı olarak bir farkı yok diye biliyorum. Yine de bazen kapasitörlere vs. müdahale edebiliyorlar. Bir de garanti farkı var, Asus 3 sene garanti verirken Sapphire 2 sene veriyor.

Hocam tam 3 gün kartla uğraştım ve arkadaşlar da sağolsun bir sürü öneride bulundular fakat biz çözüm bulamadık, ben de ürünü iade ettim. Bios'da pci-e 3.0 modu seçiliydi ve ölçeklendirme yüksekken native 1080p'ye göre daha az stutter olsa da soruna çözüm olmadı.

CPU-Z'de pci-e 3.0 x8 arabiriminde çalıştığını söylüyordu yani teoride bir problem yoktu.
Anladım hocam. Yine de ben aynı sorunları yaşayanlar için buraya
Buraya bi göz gezdirmelerini tavsiye ediyorum. Sorun sanırım bir driver problemi ve amd güncellemesiyle kesin çözüme kavuşur gibi fakat o zamana kadar beklemek istemiyenler için bu forumda bazı çözüm önerileri var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı