RX570 Sistem Önerisi

Videoda darboğaz işlemciden kaynaklı değil. İşlemci kullanımı %70 civarlarında ise darboğaz denmez ona. GPU yeterince verimli değil bunu sebebini illa işlemciye bağlamamak lazım. Başka bir sorun da olabilir.

Ayrıca GPU kullanımı her zaman %99 olacak diye de bir unsur yok zaten. Bu kavram da hep yanlış anlaşılıyor.

Ayrıca GPU kullanımı her zaman %99 olacak diye de bir unsur yok zaten. Bu kavram da hep yanlış anlaşılıyor.
GPU kullanımı azıcık değişsin, hemen darboğaz etiketi koyuyorlar. Sürekli %99 çalışması gerektiğine dair ortak bir kanı var sanırım ve hepsi de buna uyuyor.

@BilgisayarKurdu bu konuda güzel bir açıklama yapmıştı biraz uzun ama okumakta fayda var bence. Konuya yorum yazıp aksini savunan arkadaşlar bir göz atabilir.

Arkadaşlar CPU ve GPU kullanımı değerlerinin ne şekilde olması gerektiği çok defa anlattık ancak senin için detaylı bir şekilde tekrar yazacağım, soruna güzel bir karşılık bulasın. Bu konuda çok yanlış bilgilendirmeler yapılıyor çünkü. Ben bu kadar detay okuyamam dersen de kalın puntolu yerleri okuman yeterli olacaktır :) Öyle bir hizmetimiz de var hani.
Bu konuyu açıp yalnızca benim yazdıklarımı okursan, ilk ve son sayfadaki yorumlarıma göz atarsan en kestirme yoldan doğru bilgiye ulaşmış olursun :[Çözüldü] Oyunlarda GPU kullanımı sürekli %100 mü olmalı?

Birincisi GPU kullanımı %100 olmak zorunda değildir. Kartın frekansını düşürmesine sebep olan veya sabit olarak düşük FPS almasına sebep olan bir ayar olsa dahi GPU kullanımı %100 olmak zorunda değildir. Düz mantık ile %100 olmak zorunda gibi düşünebilirsiniz, %100 performansta çalışması gerek diye düşünebilirsiniz ancak kavramları karıştırdığınız için böyle düşünüyorsunuzdur.
Performans ve kartın veriyolu kullanımı aynı şeyler değildir. Sizin ekran kartınızın bellek ve GPU frekans değerleri vardır. Eğer stok frekans değerlerinizi karşılıyorsanız, veya custom olarak ayarladığınız frekans değerlerine sabit olarak ulaşıyorsanız siz karttan zaten %100 performans alıyorsunuz demektir.

Geldik asıl meseleye, "KAYNAK KULLANIMI"
. Kasıtlı olarak büyük yazıyorum ki meselenin aslı anlaşılsın. Kartın bir limiti vardır arkadaşlar. Bir fabrika nasıl ki günde 1000 bisiklet kapasite hedefi koyuyorsa bu da aynen öyle. Senin fabrikana bisiklet parçaları gelmezse bisiklet falan üretemezsin. GPU kartın hiçbir işlem yapmadığında da %100 kaynak kullanımı gösteriyor mu? Hayır %1'dir maksimum GPU kullanımı yani kaynak kullanımı.

Senin fabrikana 5 tane bisiklet parçası gelirse sen o gün 5 tane bisiklet üretirsin. Ancak tam performans çalışırsan o 5 bisiklet 5 dakikada hazır olur. Sen yine tam performans çalışırsın ama elindeki iş azdır.

Dolayısıyla bazı oyunların grafik kartımızın veri yolundaki kaynak kullanımı kartın grafik kapasitesini aşacak kadar yüksek değildir. Zaten dikkat ederseniz kartlardaki görüntü işleme kapasitesi - DDR5 bellek kapasitesi ve veriyolu kapasitesi hep birbiri ile orantılıdır. Birini fazla tutmanın anlamı yoktur, kamyon 5 kepçe alıyorsa 5 kepçe alıyordur. Sen 6 kepçe koysan da bir yararı olmaz sana.

Bak bu sayfada çok net bir açıklama yazım var : İspatlarıyla birlikte durumu anlamana yardımcı olur : [Çözüldü] Oyunlarda GPU kullanımı sürekli %100 mü olmalı?

Son olarak GPU kaynak kullanımının %100 olması darboğaza neden olmaz. Kart yalnızca tüm kapasitesini kullanıyor demektir hepsi bu. Darboğaz dediğimiz şey ise herhangi bir nedenden ötürü herhangi bir donanımın tam performans sergileyememesi durumudur.
CPU'nun %100 çalışması ise darboğaza neden olabilir, ne kadar yetersiz olduğuna bağlı olarak kayıp da bir o kadar artar.
GPU kaynağının tamamen kullanılıyor olması başka herhangi bir donanımı zora sokmaz, aksine %100 verim alırsın. Ancak CPU güç yetiremediği zaman GPU fabrikasına bisikler parçaları az gelmeye başlar.
Fabrika da o gün az üretim yapar. O günü 1 saniye gibi düşün şimdi. İşte o zaman da daha az bisiklet üretir daha az FPS verirsin o saniye içerisinde.

GPU kullanımı %100 olmak zorunda değil, bir zararı veya götürüsü yoktur. Sadece FPS sabitleme gibi bazı ayarlar karttan alacağın verimin kasıtlı olarak düşmesine sebep olur. Bunun karşılığında daha kusursuz bir görüntü sunar orası ayrı.
CPU kullanımının ise %100'e ulaşması darboğazın başladığı anlamına gelebilir.

Senin durum oyun esnasında gerçekten bu şekilde ise, pencereyi aşağıya alaraktan değerleri kontrol etmeye çalışmıyorsan, anlık gördüğün değerler ise bir problem yok demektir.
Merak ettiğin bir şey olursa sormaktan çekinme :)

Arkadaşlar Recep Baltaş abimizin dilinde tüğ kalmadı, bende biraz olduğu için ben döküyorum onun yerine :) Her şeyin çözümü format değildir, önce bir sorunu bulalım isterseniz he?
Mahalle bakkalları gibi her soruna format ile çözüm aramayın, belki adamın 1 ton programları - dosyaları var sistemde. Ne diye bunca zahmete sokalım ki insanları?

Merhaba Arkadaşlar Ben gigabyte ın RX570 4GB OC OLANINDAN ALMAK İSTİYORUM PEKİ ANAKARTIM VE İŞLEMCİM UYARMI CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM

ANAKART BU RESİM
İŞLEMCİM İ7 4790 3.60 GHZ

Dosya Ekleri

• 1.png
    1.png
    53,3 KB · Görüntüleme: 75
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı