Ryzen 3 3200G sistemde Linux kullanmak

Lolipop3535

Decipat
Makaleler
3
Öncelikle sistemimi belirteyim.
Ryzen 3 3200G.
16 GB RAM.
240GB SSD.
Vega 8 ekran kartı (ekran kartı yok APU işlemci kullanıyorum)

Oyun oynamaktan sıkılmış ve sadece birkaç oyun dışında bilgisayarı artık sadece YouTube ve haberlere bakmak için kullanan biri olarak yeni lezzetler arıyorum. 240GB SSD'nin getirdiği yokluk ile de zaten doğru düzgün oyun yükleyip oynayamıyorum, sadece boş boş PC'yi açıp kapadığım bile oluyor, bu durumdan ötürü Linux'un oyun yükleyememe gibi eksilerinin benim için pek bir sorun olacağını düşünmüyorum ve bu sebeple Linux'a geçmek istiyorum ve size soracağım birkaç sorum var.

1-Sistemim Linux'u destekliyor mu?
2-Direkt olarak Linux'a geçmeden önce deneyimleme imkanım var mı? Var ise nasıl?

Ve tabii ki siz değerli arkadaşlarımın tavsiyelerini de bekliyorum.

Ryzen 3 3200G.
16 GB RAM.
240GB SSD.

Oyun oynamaktan sıkılmış ve sadece birkaç oyun dışında bilgisayarı artık sadece YouTube ve haberlere bakmak için kullanan biri olarak yeni lezzetler arıyorum. 240GB SSD'nin getirdiği yokluk ile de zaten doğru düzgün oyun yükleyip oynayamıyorum, sadece boş boş PC'yi açıp kapadığım bile oluyor, bu durumdan ötürü Linux'un oyun yükleyememe gibi eksilerinin benim için pek bir sorun olacağını düşünmüyorum ve bu sebeple Linux'a geçmek istiyorum ve size soracağım birkaç sorum var.

2-Direkt olarak Linux'a geçmeden önce deneyimleme imkanım var mı? Var ise nasıl?

Hocam sizin adınıza üzüldüm. Sorun çıkartacağını zannetmem.
Denemek için sanal makine kullanabilir veya USB üzerinden çalıştırabilirsiniz.
Bu arada Linux işletim sistemi değildir ve dağıtım olarak Linux Mint kullanabilirsiniz. 🙂

Ryzen 3 3200G.
16 GB RAM.
240GB SSD.

AMD Linuxta sorun çıkarmaz. Kubuntu kullanabilirsin.

Ryzen'nin bazı serilerinde C6 C-state kaynaklı donma sorunları oluyordu. Bunun da etrafından dolaşılarak çözüme ulaşabiliyordun. Ama bu sorun güncel çekirdekler ile çözüldü. Şunu USB belleğe yazdırarak deneme yapabilirsin, Ryzen ile ilgili sorunun olmadığı görece güncel bir çekirdekle geliyor. Linux Mint 20.2 "Uma" - Linux Mint

Bunu USB belleğe nasıl yazdıracağın ya da beğenirsen nasıl kuracağın ile ilgili bilgilere şuradan ulaşabilirsin. Linux Mint Kurulum Rehberi — Linux Mint Installation Guide belgelendirme çalışması

Bunun için herhangi bir sürücü kurmana gerek yok Linux dağıtımlarında, genel kullanım ve oyun için yeterli seviyede performans sunan açık kaynak sürücüler mevcut.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı