Ryzen 5 1600X sisteme upgrade için işlemci önerisi

Whea logger hatasını sistem kapandığı zaman mı aldınız peki? Kernel Power'dan sonra gelmesi lazım 1 dakika içinde hata gözükür orada. Yine oyunu açıp kapanmasını bekleyin. Kapanınca geldi mi diye bakın hataya. Gelirse tıklayıp ekran görüntüsünü buraya atın aşağıdaki gibi.
Eki Görüntüle 2520690

Video renderlamayla uğraşıyordunuz sanırım? Renderlama işleminde kapanabilir ağırlık işlemciye bineceği için bayağı bir. Onda deneyin kapanmazsa sıkıntı yok.

Whea logger hatasını ne zaman aldım bilmiyorum. Saat kısmı bilgisayar kapandığı andaki kısma yakın. Ama yine de emin değilim. Whea logger hatasından hemen önce service Control Manager hatası var. Ondada AMD Ryzen Master yazıyor.
Video değil de müzik, ses renderi hocam. Bazı durumlarda sadece export alırken işlemciye yük biniyor. Bazen de proje büyüdüğünde anlık yükselmeler oluyor. Ama bu işlemciyle oyundaki kadar yorulacağını sanmıyorum. Çoğunlukla sadece anlık olarak yorulacak.

Şu anda kasanın cam kapağını açtım ve öyle kullanıyorum. Sıcaklıklar gayet güzel. Boşta 40-50 civarı. Oyunda 70'lerde geziyor. RDR'yi de hl Alyx'i de kapanmadan oynayabildim. Ayrıyeten kasanın içinde ön panelin aşağı kısmında bir fan var. Onun çalışmadığını fark ettim. Onu çalıştırmak için bir şeyler deneyeceğim. Ekstra fan kurulumu da yapacağım kasaya. Çünkü yan kapağı kapalı olduğunda kasanın iç sıcaklığı gerçekten çok fazla oluyor. Cama dokunduğumda çok sıcak oluyor. Belki işlemcinin soğumamasının sebebi bu da olabilir. CPU fanı düzgün hava alamıyordur ve içerideki havada sağlıklı şekilde dışarı çıkmıyordur belki de.

Whea Logger hatasını sistem kapandığı zaman mı aldınız peki? Kernel Power`dan sonra gelmesi lazım 1 dakika içinde hata gözükür orada. Yine oyunu açıp kapanmasını bekleyin. Kapanınca geldi mi diye bakın hataya. Gelirse tıklayıp ekran görüntüsünü buraya atın aşağıdaki gibi.
Eki Görüntüle 2520690

Video renderlamayla uğraşıyordunuz sanırım? Renderlama işleminde kapanabilir ağırlık işlemciye bineceği için baya bir. Onda deneyin kapanmazsa sıkıntı yok.
Niye Whea Loggere takıldık onu anlamadım hocam. Whea Loggere tıkladığımda CPU ile alakalı bir şeyler yazıyor. O çekirdek ayarlarından oldu muhtemelen. Ama şuan auto'da kullandığım için bir problem yok gibi. Kasa kapağıda açık olduğu için her hangi bir kapanma hatası almadım. Kasayı soğutma açısından bir elden geçirmek lazım.

Whea Logger hatası işlemciyle alakalı bir hata genellikle o yüzden. Auto`da kullansanız bile genellikle oyundayken ama mesela bana boştayken bile yeniden başlıyordu bilgisayar. O hatalı işlemciyi iade edip yenisini sipariş ettim ben. Öyle bir sorun olmaması adına demiştim Whea Logger hatası mı diye. Whea Logger hatasında APIC ID ya da APIC Kimliği yazıyor mu attığım ekran görüntüsündeki gibi? Eğer öyleyse işlemci sıkıntılı olabilir.

Whea Logger hatası işlemciyle alakalı bir hata genellikle o yüzden. Auto`da kullansanız bile genellikle oyundayken ama mesela bana boştayken bile yeniden başlıyordu bilgisayar. O hatalı işlemciyi iade edip yenisini sipariş ettim ben. Öyle bir sorun olmaması adına demiştim Whea Logger hatası mı diye. Whea Logger hatasında APIC ID ya da APIC Kimliği yazıyor mu attığım ekran görüntüsündeki gibi? Eğer öyleyse işlemci sıkıntılı olabilir.
Ekte 3 görsel yükledim. Üçü de Whea logger hatası. Ve muhtemelen sistem yeniden başladığı zamanlarda oluşan hatalar. APIC kimliği hepsinde farklı yazıyor. İşlemcim sorunlu mu bilmiyorum. Ama bendeki sorunlar kronik bir sorundan ziyade tamamen soğutmayla alakalı. Emin değilim. Orada çok önemli bir donanım hatası oluştu yazısı biraz işkillendirdi. İade için de biraz geç olur mu emin değilim. İşlemcinin bozuk olduğunu tam olarak anlayacağım bir test varsa yapmak isterim. Orada netleşirse belki iade yapmaya çalışabilirim.

Dosya Ekleri

• HATA1.JPG
    HATA1.JPG
    59,3 KB · Görüntüleme: 16
  • hata2.JPG
    hata2.JPG
    49,6 KB · Görüntüleme: 12
  • 3.JPG
    3.JPG
    92,8 KB · Görüntüleme: 16
Prime95 indirip Small FTTs testini yapın sıcaklıkları kontrol ederek. Anında kapanırsa ya da biraz bekleyip yine kapandığı dakikaya bakın olay görüntüleyicisinden. Eğer Whea Logger vermişse kapandığı dakika da o zaman büyük ihtimal işlemci sıkıntılı demektir.

Prime95 indirip Small FTTs testini yapın sıcaklıkları kontrol ederek. Anında kapanırsa ya da biraz bekleyip yine kapandığı dakikaya bakın olay görüntüleyicisinden. Eğer Whea Logger vermişse kapandığı dakika da o zaman büyük ihtimal işlemci sıkıntılı demektir.
Şimdi tam olarak bu testi yapıyordum. Kaç dakika yapmam gerekir ?

Bende oyundayken kapanmıyordu ya da testlerde full yükteyken ama boşta kapanıp duruyordu. İşlemci iade ettim aynı yerden yenisini sipariş ettim bunda sıkıntı çıkmadı. Amazon`dan edin bir daha da pahalı bir şey ederken iadesi kolay oluyor bu arada.

10 dakika içinde kapanmazsa ya da "Torture test failed on worker 2" falan gibi bir şey demezse sıkıntı yoktur.

Prime95 ekranında yazar o hata bu arada "Torture test failed on worker 2" diye. Sıcaklıkları da kontrol edin kaç diye.

Bende oyundayken kapanmıyordu ya da testlerde full yükteyken ama boşta kapanıp duruyordu. İşlemci iade ettim aynı yerden yenisini sipariş ettim bunda sıkıntı çıkmadı. Amazon`dan edin bir daha da pahalı bir şey ederken iadesi kolay oluyor bu arada.

10 dakika içinde kapanmazsa ya da "Torture test failed on worker 2" falan gibi bir şey demezse sıkıntı yoktur.

Prime95 ekranında yazar o hata bu arada "Torture test failed on worker 2" diye. Sıcaklıkları da kontrol edin kaç diye.
sıcaklıkları da kontrol ederek 10 dakika boyunca small ffts testini yaptım. Hiç hata vermedi. Üstelik ilginç bir şekilde CPU sıcaklığı da 69 derecenin üstüne çıkmadı. Şimdi kasa kapağını kapatıp aynı testi tekrar deneyeceğim.

O zaman kasa baya sıcaklığı hapsediyormuş demek ki. İlk defa böyle bir fark gördüm.
CPU Soğutucusuna da pek ihtiyacım yok gibi. Kasanın iç havalandırmasını düzenleyebilsem sorunum çözülecek sanırım. Kasa kapağı kapalıyken GPU da 80 derecelerde çalışıyordu. Şimdi oyun testlerimde 70 75 civarlarında geziniyordu. Kasanın yan kapağı full kapalı yarısı cam. Bu şekilde havayı atması mucize olurdu zaten.

Kapağı kapalıyken testleri yaparım sonucu bildiririm. Yardımlarınız için ve vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

O zaman kasa bayağı sıcaklığı hapsediyormuş demek ki. İlk defa böyle bir fark gördüm.

Hocam an itibarıyla proje üzerinde çalışırken birden ekran gitti. PC kendine restart attı. Olay günlüklerini açtığımda whea logger hatasıyla beraber şöyle yazılar görmekteyim. Aşırı korkmuş ve işkillenmiş vaziyetteyim. Sorun işlemcide mi yoksa B450M-A anakartımla olan uyumsuzluğunda mı bilmiyorum. Bana bir çıkış yolu önerin lütfen. Bu sorunun çözümü yok mudur? Acaba yeni konu açsam mı bu sorun hakkında ?

Bazı arkadaşlar XMP ve PBO ayarlarını kapattığında sorunun çözüldüğünü görmüşler. Yapay zekaya sorduğumda da VRM problemi olabilir diyor. BIOS'tan PBO'yu kapatmamı söylüyor. RAM sorunuyla da alakalı olabileceğini söylüyor. Anakartım eski olduğu için ve sadece yazılımsal olarak güncelleme ile yüksek MHz'li RAM'ları ve 5000 serisini çalıştırdığı için olabileceğini de söylüyor.

Ekstra araştırmalarım sonucu bu soruna GPU'da neden olabileceği söylenmiş. Ama geneli PBO ayarlarında Curve Optimizer miydi neydi oradan negative yerine pozitive vererek sorunu çözdüklerini söyleyenler var. Yani sorunun çözümü BIOS gibi gözüküyor. Ama bilmem gereken şey şu. Sorunu yaratan BIOS mu, anakart mı yoksa işlemci mi? Yani işlemci fiziksel olarak arızalı değilse sorun yok. Ama işlemci fiziksel olarak arızalıysa BIOS'tan çözülse bile problem benim için. Para verip alıyoruz sonuçta.

Dosya Ekleri

• 72.JPG
    72.JPG
    106,5 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı