Bu sorunu yaşadın mı?

  • Bir süre sonra oluştu

    Oy: 0 0,0%

  • Oy verenlerin toplamı
    6

Muhammed Akçay

Centipat
Katılım
7 Haziran 2020
Mesajlar
17
Yer
Balıkesir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Acil tıp teknisyeni
Merhabalar. Technopat'ta yeniyim.
Benim de yaşadığım ve tecrübe kazandığım konu olan Ryzen 5 3600 işlemcinin aşırı ısınması hakkında yardımcı olmak istedim.
Vatan'dan aldığım hazır sistem elime geçeli 2 gün oldu ve gerekli güncellemeleri yaptım(BIOS ve Driver) sonrasında kullanmaya başladım. Hiçbir şekilde overclock yapmadım. Afterburning üzerinden boşta işlemci sıcaklığına baktığımda sistem boştatken 48-55 dereceleri gördüm. Bu kalite ve donanıma sahip ilk sistemim olduğu için normaldir sanırım diye düşündüm. Test için PUBG'ye giriş yaptım ve oyunun 15. Dakikasında CPU sıcaklığına bir baktım dünyam döndü. 86-94 derece arası değişiyordu. Oyundaki arkadaşıma söylediğimde " senin stok fan kötü sanırım yetmiyor olabilir "cevabını aldım. (Kafamda deli sorular. Arkadaşımın işlemcisi Ryzen 5 2600X. Tahminimce aynı stok soğutucu vardır üzerinde. )
Tamam dedim ben bir soğutucu alayım herhalde oyunu Ultra ayarlarda oynadım diye böyle oldu.
Kule tipi soğutucu almak için Vatan'a gidip işlemcinin ısınmasını engellemek amacıyla soğutucu almak istiyorum dedim. Soğutucu araştırmaları yaparken sohbet esnasında " sıvı ve hava arasında çok fazla performans farkı yoksa hava tercihimdir" dedim. Kaç dereceye çıkıyor mesela dediler. Valla 15 dakika oyun oynadım 90 dereceye yükseldi deyince olay koptu. 90 dereceyi duyan geldi yanımıza. Bir anda 5 çalışan aynı anda konuyu anlamaya çalışıyorlardı. Kesinlikle bir problem olduğunu, böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söylediler ve kasayı getir inceleyim belki montaj hatası vardır dediler.
Makinayı aldım geldim. BIOS'a giriş yaptılar ve BIOS'ta sıcaklık değeri 66 olarak sabitti. Bu seferde boşta 66 dereceyi duyan geldi 😄. Kasanın başında 5 çalışan birleşti incelemeye başladı.
Parçalar güzelce incelendi her şey yerli yerinde denildi. 2 ihtimal var. Ya işlemcin ya da Anakartın arızalı dediler.
İşlemcimin yerine Ryzen 3 2200 taktılar ve BIOS'a girildi. Sonuç 47 derece. Benim Ryzen 5 ise 66 derecedeydi.
Böylelikle daha 2 gün önce elime geçen yepyeni işlemcimin arızalı olduğu tespit edildi. Kutusunu getir birebir değişimini ve montajını yapalım kardeşim işlemcin arızalı dendi. Yarından sonra kutu ve kasayla gidip değişimi yaptıracağım.
Uzun lafın kısası her problem kasa içi havalandırmaya ve stok fana bağlanmamalı. Usta ellerde incelenmeli muhakkak. Salı günü değişim tamamlanırsa sonuçları tekrardan paylaşacağım. Sevgilerle☺
Evet arkadaşlar sonucu paylaşıyorum. Gittim işlemci değişimi yapıldı ancak BIOS'ta yine 66 derece çıktı. Anakartim çok mükemmel bir şey değildi. Hazır sistem içerisinde ASUS B450 M-K anakarta sahiptim. Dedim ki bana düzgün bir anakart verin üzerine ne kadar gerekirse vereceğim. MSI B450 Tomahawk Max anakarta karar verdik ve denedik. Sonuç BIOS'ta 37 derece.
 
Son düzenleme:
Bende ilk aldığımda boşta 50 derecelerdeydi sonra bende haliyle rahatsız olup araştırmaya başladım ilk CPB'yi kapatıp denedim ama böyle olunca sistemdeki yavaşlama beni pek tatmin etmeedi sonuçta yüksek güce sahip bir işlemci. Sonra araştırmalara devam ettiğimde sizinde yazdığınız gibi işletme soğutucusunu değiştirin dediler bende haliyle belli bir süre sonra iiyi olduğunu düşündüğüm Cooler Master'in işlemci soğutucusunu aldım ve gerçekten 20 derecelere kadar iniş gösterdi. İlk stok soğutucuyla 90 dereceleri gördüğm PUBG'de saatlerce oynamama rağmen 55 dereceyi geçmiyordu artık. Ama soğutuyucu aldıktan sonra undervolt da yaptım bunuda belirtiyim. Şimdi işlemci soğutucusu mu yoksa undervolt mu etkili oldu bilmiyorum ama şu an boşta 39 derecede yükte 55-56 dereceleri geçmiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı