Ryzen 5 3600 ısınma sorunu

Yeni işlemcini formatlanmış bir sistemde kullandığını varsayarak virüs problemini göz ardı ediyorum. Çünkü çekirdek kullanım oranları biraz fazla saçma. Öncelikle sol üstten uygulamanın kayıtlarını sıfırlayıp, 5 dakika bilgisayarı boşta bırakıp, sonra tekrar bir SS atmanı rica edeceğim. Daha sonra tekrar sıfırlayıp kasa kapağı açık şekilde 5 dakikalık kayıtları atmanı isteyeceğim. Şu noktaya kadar virüs, ve kasa kapağıyla halledemezsek, sonraki adımlar; işlemci soğutucunun ayaklarının tam olarak oturmamış olabilceği ve son adım işlemcinin pinlerine takarken zarar vermiş olabilmen.

5dk boşta bıraktım kasa normal kapalı, başlarda 38-36 dereceleri görmesine rağmen içeri su içmeye gittim geldim baktım 66ları görmüş. Stok fan takılı. Bir de merak ediyorum. Windows kaynaklı bir problem oalbilir mi? Çünkü windows açıldığında fan sesleri dengesizleşti biosta ya da windows kurarken usbden herhangi abes fan sesi duymadım hep sabitti.
@babacan96 dostum bir ihtimal daha var. İşlemcinin üst kısmında soğutucu bloğa temas eden bölümün fabrikasyon olarak sorunlu olma ihtimali. Böyle bir durumda işlemci sıcaklığı soğutucu bloğa iletemeyebilir.

Sıvı soğutmayı 2 kez söküp macunladım tekrar sıkarak taktım güzelce. Sonra stok fan taktım güzelce. Dediğim gibi, ısınma dalgalanlanmalarıyavaş yavaş değil, birden oluyor. 43 iken 55 oluyor.

Dosya Ekleri

• Adsız2.png
    Adsız2.png
    15,7 KB · Görüntüleme: 62
Sıcaklık dalgalanmaları normal. Ancak şunu fark ettim. 2 resimde de işlemci kullanım oranı yükselmiş ve 4.2 GHz olmuş. Muhtemelen sıcaklıklar bu sırada yükselmiş. Bu da normal.
Sıcaklıklarda anormal bir şey yok. Sistem boştayken işlemci kullanım oranı niye artmış onu izlemeye almanızı tavsiye ederim. Görev yöneticisi>işlemler bölümüne bakın. İşlemci kullanım oranı arttığı sırada hangi programlar sistem boştayken aktif olmuş izlemeye alın.
Bir de test programı yükleyip işlemciyi tam yüke alın ve 20 dakika sonra kaç derece oluyor ona bakın.
Tam yükte kaç derece oluyor öğrenmekte fayda var.

İşlemci boşta iken 61.5W çekmiş pek sağlıklı bi durum değil, Garantin devam ediyor ise yollamanda fayda var. @kocaefe88 Hocam işlemcinin frekansının yükselmesi dalgalanma yapabilir ancak boşta iken bu kadar uzun süre yüksek frekansta asılı kalıp sıcaklığı 70 lere taşıması bana normal gelmedi. Hatta sadece frekansın yüksek olması bile işlemciyi bu kadar ısıtmamalı diye düşünüyorum.

Isınma dalgalanmaları normal. Ancak şunu fark ettim. 2 resimde de işlemci kullanım oranı yükselmiş ve 4.2 GHz olmuş. Muhtemelen sıcaklıklar bu sırada yükselmiş. Bu da normal.
Sıcaklıklarda anormal bir şey yok. Sistem boştayken işlemci kullanım oranı niye artmış onu izlemeye almanızı tavsiye ederim. Görev yöneticisi>işlemler bölümüne bakın. İşlemci kullanım oranı arttığı sırada hangi programlar sistem boştayken aktif olmuş izlemeye alın.
Bir de test programı yükleyip işlemciyi tam yüke alın ve 20 dakika sonra kaç derece oluyor ona bakın.

Hocam aynı şeyi ben de farkettim. Kasa kapağı açık 35 dereceye indi. Çok stabildi. Dedim heralde kasadanmış. Tam bunu dedim bir anda voltaj 0.9dan 1.4e fırladı ve işlemci sıcaklığı 35ten 45-50ye anında çıktı hızlı hızlı dalgalandı. Sonra hemen geri düştü 38-35lere. Ani ani dalgalanıp geri düşüyor. İşletim sistemi ile alakalı olması muhtemel midir? Ya da bios ayarlarıyla hiç oynamadım bir ayar mı yapmam gerekiyor?
Sizlerden ricam, montaj ya da donanımsal olarak buna neden olabilecek hata ne olabilir, kontrol edeyim. İşletim sistemini tekrar yüklemeyi de düşünüyorum. Eğer bir sorun varsa donanımsal işlemciyi incehesaptan anakartı vatandan aldım. Hangisinde olduğunu sorunun nereden bileceğim?

Dosya Ekleri

• Adsız3.png
    Adsız3.png
    16 KB · Görüntüleme: 48
İşlemciyi 8320'nin sıcaklıklarıyla karşılaştırma. Çünkü bu daha güçlü ve ısınan bir işlemci.
Sen dediğim gibi işlemciyi tam yüke al ve 20 dakika geçtikten sonra sıvı soğutma ile sıcaklık kaç derece oluyor?
Ayrıca görev yöneticisi ile kontrol etmelisin. Sistem boştayken işlemciyi hangi programlar tam yüke taşıyor diye. Bunu yapmadan sorununu çözmek zor olur.
Benim işlemci tam yükte sıvı soğutma ile 80 dereceyi aşmıyor. 60 dereceyle başlayıp, 10 dakikalık test sırasında 70 dereceyi anca görüyor. 20 dakikayı bulunca 80 derece oluyor. 1 saat test ettim ve hiç aşmadı 80 dereceyi.
Kesin yargıya varmak için sıcaklık sistem boşta olması gerekirken niye artmış onu öğrenmek lazım. Yani sistem boşta olması gerekirken niye boşta değil. İşlemci ilk resimde %98 lere 4 çekirdeği çıkarmış. İkinci resimde daha çok çekirdek kullanılmış ama sonuçta sistem boştayken işlemci kullanımı o kadar yükseklere uçmaması gerek.

Sorunun kaynağını farklı bir malzeme ve tek tek test ederek anlayabiliriz. PSU'dan kaynaklı da olabilir. Elinde sisteme uyumlu farklı bir işlemci varsa test et. Ya da çevrende test edebileceğin başka bir pc varsa, senin işlemciyi götürüp test et. Soğutucuların tamamen oturduğundan emin miyiz?

Kaç mm sıvı soğutma? 120mm ise çok performanslı olmuyorlar ama.

Kasa modeliniz nedir? Eğer hava alamayan bir kasa ise fan sayısının pek de önemi yok açıkçası.

Bir de BIOS'tan CPB ayarını kapatmayı denediniz mi?
120MM ile 240MM arasında 6-7 derece fark oluyor ortalama, fazla bir fark yok.

Montajı yanlış yapıyor olabilirsiniz, soğutucu blok tam oturmamış olabilir. Düşük yükte bu sıcaklık aşırı fazla. 40 derece altı olması lazım normal şartlarda.

İşlemciyi 8320'nin sıcaklıklarıyla karşılaştırma. Çünkü bu daha güçlü ve ısınan bir işlemci.
Sen dediğim gibi işlemciyi tam yüke al ve 20 dakika geçtikten sonra sıvı soğutma ile sıcaklık kaç derece oluyor?
Ayrıca görev yöneticisi ile kontrol etmelisin. Sistem boştayken işlemciyi hangi programlar tam yüke taşıyor diye. Bunu yapmadan sorununu çözmek zor olur.
Benim işlemci tam yükte sıvı soğutma ile 80 dereceyi aşmıyor. 60 dereceyle başlayıp, 10 dakikalık test sırasında 70 dereceyi anca görüyor. 20 dakikayı bulunca 80 derece oluyor. 1 saat test ettim ve hiç aşmadı 80 dereceyi.
Kesin yargıya varmak için sıcaklık sistem boşta olması gerekirken niye artmış onu öğrenmek lazım. Yani sistem boşta olması gerekirken niye boşta değil. İşlemci ilk resimde %98 lere 4 çekirdeği çıkarmış. İkinci resimde daha çok çekirdek kullanılmış ama sonuçta sistem boştayken işlemci kullanımı o kadar yükseklere uçmaması gerek.
Sorunun kaynağını farklı bir malzeme ve tek tek test ederek anlayabiliriz. PSU'dan kaynaklı da olabilir. Elinde sisteme uyumlu farklı bir işlemci varsa test et. Ya da çevrende test edebileceğin başka bir pc varsa, senin işlemciyi götürüp test et. Soğutucuların tamamen oturduğundan emin miyiz?

Sıvı soğutmadan kaynaklandığını düşünerek onu söktüm. Stok fan kullanabiliyorum şu an. 5dkdır yoğun yükte bilgisayar. Şu an limit olan 95 seviyesine geldi takılı kaldı o yüzden durdurdum testi korkup. Ürünler sıfır daha yeni geldi tüm sistem bileşenleri. Görev yöneticisindeki ani dalgalanma esnasında cpu kullanan uygulama ya da cpu kullanı martışı yok. Hep çok düşük.

Anakartımda test edebileceğim işlemci var ama işlemcimi test edebileceğim sistem yok malesef. Elimde PSU var eski PSU. Soğutucu konusunda da sıvı soğutmayı 2 kez kendi soğutucusunu da emin olarak oturtarak taktım. Tekrar format atacağım.
Bu arada problem tam da sizin söylediğiniz gibi ani sıcaklık ve yük artışı. Buna sebep ne olabilir?

Dosya Ekleri

• Adsız4.png
    Adsız4.png
    15,8 KB · Görüntüleme: 47
Elindeki diğer işlemciyi sisteme takıp, sıcaklık değerlerine bakabilir misin? yani en azından bu sayede, kasa hava sirkülasyonu, volt değerleri, soğutma sistemini test etmiş oluruz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı