Ryzen 5 3600 ve RX 5600 XT sistemde restart sorunu

Merdoglan

Centipat
Katılım
15 Mayıs 2020
Mesajlar
4
Arkadaşlar herkese selamlar. Bir kaç gündür çözemediğim bir sorunla başbaşayım. Elimden geldiği kadar kısa tutarak özet geçeceğim. Geçtiğimiz hafta, önyargı oluşturmamak için ismini vermek istemediğim bir firmadan sistem topladım. 3-4 gün gibi kısa bir sürede geldi. Zaten bu pandemi döneminde evden çalışmaya başlayacağımız için böyle bir sistem toplama gereği duydum. Sistem ise şu şekilde:
  • CPU: AMD Ryzen 5 3600
  • GPU: Sapphire RX 5600 XT 6 GB 192Bit
  • RAM: HP V6 DDR4 3200
  • Anakart: ASRock B450M HDV R4
  • PSU: Areocool cylon 600W 80+
  • SSD: SanDisk 500GB
Sistem geldikten sonra temiz kurulum yapıp Driver'ları yükledim. Her şey normal çalışıyordu. İşler biraz az olduğu için bu süreçte bilgisayara Steam üzerinden oyun da kurdum. Yine sıkıntı yoktu. Fakat 2 gece önce beklenmedik bir şekilde oyun oynadığım esnada bilgisayar yeniden başladı. Zaten işlemcinin stok soğutucu ile biraz fazla sıcak olduğunu almadan önce okumuştum fakat bilgisayarı açtığım gibi tekrar restart oldu. Bir süre dinlendirmeye karar verdim. 2 saat kadar sonra tekrar açtığımda sorunsuz şekilde açıldı fakat Steam'e tıkladığım anda yeniden restart yedim. Şimdi yaptığım araştırmalara geçiyorum.
  1. Steam'e tıkladığımda kapanma yaşadığım için sorunun yazılımsal olacağını düşündüm. Temiz kurulum yaptım. Fakat bu sefer ekran kartı Driver'ını yüklerden restart yemeye başladım.
  2. BIOS'u kontrol ettim en son sürüm zaten yüklüydü. Hiç dokunmamış olmama rağmen BIOS'ta varsayılan ayarlara dönüp çıktım. Hala Driver yüklerken sistem restart alıyordu. Bu noktada sorunun ekran kartında olabileceğini düşündüm.
  3. Başka bir SSD takıp Ubuntu 20.04 kurarak glmark2 üzerinden ekran kartını test ettim. 18bin civarı bir puan aldı. Normal görünüyordu.
  4. Her ihtimale karşı şu an kullanmakta olduğum GTX970'i sisteme takıp denedim, bu sefer de NVIDIA Driver yüklerken restart alıyordum. 5600XT'yi geri taktım.
  5. Tekrar Windows'a dönüp OCCT ve Prime95 ile işlemciyi stres testine soktum. İki testte de işlemci yük altında yarım saatten fazla sorunsuz çalıştı.
  6. Arkasından hem Windows'un RAM testiyle hem de Memtest86 ile RAM'leri test ettim. İki program da sorun bulmadı.
  7. Windows event Viewer'dan sorunu "kernel-Power" event ID 41 task category 63" olarak görüntüledim. Sorun PSU'da olabilir diyerek şu an diğer sistemde kullandığım 750W'lık PSU'yu sisteme bağladım ve yine restart aldım.
  8. Araştırma yaparken zaman zaman SSD'lerde sorun olabileceğini okudum. Başka bir HDD'ye Windows kurup tekrar denedim. Driver yüklerken yine restart aldım.
Buraya yazdıklarımın aynısını sistemi satın aldığım firmaya attığım maile de yazdım fakat onlardan gelen cevap RAM'leri geri göndermemi istemeleri oldu. Elimde DDR4 başka RAM olmadığı için deneyemiyorum fakat sorunun RAM'lerde olduğunu da sanmıyorum. Daha önce başına böyle bir olay gelen varsa tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Herkese iyi akşamlar diliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam sorunun kaynağı RAM'ler. İmza da bulunan sistemi kullanıyorum bende. Sizin yaşadığınız aynı hatayı XMP açtığım zaman alıyordum (Stok ayarları XMP) XMP'yi kapatıp kendim RAM'leri 3266Mhz CL16-18-18-38 yaptım. Bir deneyin isterseniz. Yaptığım günden itibaren hiç restart ve Kernel hatası almıyorum. Yaklaşık 3-4 ay diyebilirim.
 
Hocam sorunun kaynağı RAM'ler. İmza da bulunan sistemi kullanıyorum bende. Sizin yaşadığınız aynı hatayı XMP açtığım zaman alıyordum (stok ayarları XMP) XMP'yi kapatıp kendim RAM'leri 3266MHz CL16-18-18-38 yaptım. Bir deneyin isterseniz. Yaptığım günden itibaren hiç restart ve kernel hatası almıyorum. Yaklaşık 3-4 ay diyebilirim.

Hocam BIOS'tan XMP'yi disable yapamıyorum. Sadece Auto seçeneği var. Auto yapınca da manuel olarak CL ayarlamama izin vermiyor. Ben mi bir şeyi yanlış yapıyorum?
Güncelleme: bugün arkadaşımdan aldığım "Corsair Vengeance LPX 2x8gb DDR4 3000" ramler ile denedim sonuç yine aynı. Sistem program yüklemeye çalıştığım anda restart alıyor
Yok mudur bir babayiğit bu sorunu çözecek?
 
Son düzenleme:
Dostum aynı sorunu yaşıyorum. 1 haftadır kafayı yedim. Benim sorunumda fark ettiğim şey şu oldu sadece steam oyunlarında restart atıyor. İncelemek istersen konu link aşağıda.

 

Geri
Yukarı