Çözüldü Ryzen 5 3600X ısınma sorunu var mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

1mlec

Centipat
Arkadaşlar merhaba, yakın dönemde bir sistem toplamayı planlıyorum ancak internette görüğüme göre Ryzen 5 3600X işlemciler stok fan ile aşırı ısınıyormuş. Sıvı soğutma alabilecek bütçem yok ve stok fan ile kullanma durumundayım. Toplamak istediğim sistemin özellikleri şu şekilde:
  • Ryzen 5 3600X
  • MSI RX5600 XT Gaming X 6 GB
  • MSI B450M PRO M.2 Max anakart
  • 3200MHz (2x8) 16 GB CL16 RAM
  • 480GB SSD
  • Corsair Carbide Spec-Delta 550W 80+ kasa
Özellikle de bu kasa ve anakart üzerinde aşırı ısınma yapar mı, yazılımlarla bu sorun ortadan kaldırıldı mı, eğer sorun hala devam ediyorsa 2600 serisi tercih edilir mi? Performans anlamında ne kadar düşüş yaşarım? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bende 3700x var, core performance boost diye bir ayar var bios'ta. Bu işlemcinin maksimum frekansa çıkıp tekrar düşmesini sağlıyor, bu ayar aktifken ısı aniden 10 derece artık 5 saniyede düşüp tekrar artıyordu. İşlemci frekansı kendisini maksimuma alıp tekrar düşüyor bu yüzden.
Bu ayarı kapatınca maksimum yükse bile 70 dereceyi geçmedi. Stok soğutucuyu kullanıyorum.
Yani merak etme alabilirsin stok soğutucuyla.
Hatta biraz deneyimliysen voltajı ayarlayıp daha serin çalıştırabilirsin işlemciyi ve daha yüksek frekansta.
Üstad 1 ay kadar kullandım oyunlarda stok soğutucusu ile en fazla 70 i ya gördüm ya görmedim.

Stok fanı ile kullandığınızda çok fazla yapmaz ancak normal değerlerin üstünde olabilir.Bence o tarz işlemciye stok fanı ile soğutmayın derim.

Bende 3700x var, core performance boost diye bir ayar var bios'ta. Bu işlemcinin maksimum frekansa çıkıp tekrar düşmesini sağlıyor, bu ayar aktifken ısı aniden 10 derece artık 5 saniyede düşüp tekrar artıyordu. İşlemci frekansı kendisini maksimuma alıp tekrar düşüyor bu yüzden.
Bu ayarı kapatınca maksimum yükse bile 70 dereceyi geçmedi. Stok soğutucuyu kullanıyorum.
Yani merak etme alabilirsin stok soğutucuyla.
Hatta biraz deneyimliysen voltajı ayarlayıp daha serin çalıştırabilirsin işlemciyi ve daha yüksek frekansta.

Çözüm
Eğer bütçe yok ise Stok soğutucuda iyi ferah kasada iş görür ama sıvı soğutma ile hiç bir sorun olmaz. İşlemci canavar gibi. İleride sıvı soğutucuya geçilerek yüksek frekanslara çıkılabilir.

Stok soğutma kullanmayacaksanız şu modeller bakabilirsiniz.

Ön taraf mesh ızgara olan bir kasa al.

Kasanın önü tamamen Kapalı değil, hava giriş çıkışı var ve hava sirkülasyonu iyi olan bir kasa olduğu söyleniyor, eskiden işlemci hakkında çokça ısınma problemi olduğu söyleniyordu ancak sorun sanırım ortadan kalkmış ^^
Maalesef Stok fan kullanmak durumundayım, sistemi aldıktan sonra ilerleyen dönemlerde sıvı soğutma ile destekleyebilirim

Benim oyunlarda 70-72 derece arası değişiyor.Bazen 75 de oluyor. Sitesinden baktım desteklediği maksimum sıcaklık 95 derece yazıyor. Yani sorun yok. Ama oyunlarda fan sesi kafamı ütülüyor. Onun dışında ses yok zaten

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…