Ryzen 7 3700X 94 Derece ve AIDA64 donma ve takılma

BlackKeyboard

Hectopat
Herkese merhaba geçenlerde İtopya üzerinden özelleştirerek demonte olarak aldığım PC' mi iki gün önce topladım. Sorunsuz bir şekilde çalışıyordu. Tüm Driver'ları kurdum sistem yedeğini aldım Ryzen Master'ı açtığımda "edc(CPU)" değerinin 95'in altına düşmediğini gördüm güç yönetiminden maximum güç kullanımını %95 olarak değiştirince sorun çözüldü. Şimdi buraya kadar halletim ikilemde kaldığım nokta şu AIDA64 ile 10Dk'lık stres testi yaptım (genel olarak tüm sistem bileşenlerine) ekran kartı 77 dereceyi geçmedi 100% yükte işlemci 94 dereceyi gördü, Ryzen Master üzerinde en fazla 86 dereceyi gördü hangisine inansam şaşırdım cidden (95 derecede sistem kapatıyor kendisini zaten). İşlemci genel olarak boşta 40 ile 45 derece arasında, en son BIOS Update beta olduğu için Beta'dan önceki en gelişmiş sürümü kurdum. Stok soğutucu ile gelen termal macunu sıcaklığı daha da arttırıyor diyorlar macun elimde var sürebilirim aslında. AIDA 64 üzerinde işlemci voltajı 1.440'a kadar dayanıyor, sanırım voltaj normalden yüksek. Ayrıca AIDA64 testi yaparken açılan sekmeyi veya sekmeleri ekranda imleç ile tutup hızlıca sürükleyince takılmalar donmalar oluyor. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler...

Sistem özelliklerim:

AMD Ryzen 7 3700X.
RTX 2060 Ventus XS OC 6G.
MSI B450-A PRO Max (B450 serisinin genel olarak bu işlemcilerde sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ileride yükseltme yapacağımdan bunu aldım)
G.Skill Ripjaws 8x2 16 GB 3200MHz RAM.
Cooler Master MB520 kasa.
Cooler Master 80 Plus 650Watt PSU (kasanın içerisinde geliyor)
Samsung 970 Evo 500GB NVMe SSD.

Dosya Ekleri

• Aida64.png
    Aida64.png
    222,6 KB · Görüntüleme: 122
  • Voltaj.png
    Voltaj.png
    81,7 KB · Görüntüleme: 78
Ekran kartının fan ayarlarını programdan yapın, bence o sıcaklığa göre düşük devirde çalışıyor. 76 derecede fanın yüzde 60'larda çalışması lazım bence ses çok önemli değilse. Ayrıca kasa fanları yetersiz geliyor olabilir mi? Kasa içi sıcaklığını kontrol ettiniz mi? 95 derece çok yüksek, ayrıca Ryzen işlemcilerle ilgili çok fazla konu var ısınmaya dair. Seride bir sıkıntı var görünüyor.

Stok soğutucu ile kullanıyorsunuz görünüşe göre ve sıcaklık baya bir yüksek. Soğutucuyu tam oturttuğunuzdan emin olun öncelikle onun dışında kasa içi hava akışı da az da olsa etken olabilir diğer bileşenlerin ısınmasına. Oyun içi sıcaklıklar nasıl onları da söyleme şansınız var mı ?

Stok soğutucu ile kullanıyorsunuz görünüşe göre ve sıcaklık bayağı bir yüksek. Soğutucuyu tam oturttuğunuzdan emin olun öncelikle onun dışında kasa içi hava akışı da az da olsa etken olabilir diğer bileşenlerin ısınmasına. Oyun içi sıcaklıklar nasıl onları da söyleme şansınız var mı?

Programda RAM vs. bileşenlerin sıcaklığı yazmıyor maalesef ya da ben fark etmedim. Soğutucu gayet sağlam. Anakart üzerine taktığımda elimle bile tutup kaldirabiliyorum. Oyunlar kurulu değil şuan, bütün bileşenler %100 yükte test edildi.

O sıcaklık baya bir yüksek işlemci için ama stress testi yaptığınız için stok soğutucuyla kısmen normal diyebilirim. Oyun içinde 65-70 derecelerde seyrediyorsa bence problem yok demektir fakat 75-80 bandını geçiyorsa soğutmanız kötü diyebiliriz. :)

O sıcaklık baya bir yüksek işlemci için ama stress testi yaptığınız için stok soğutucuyla kısmen normal diyebilirim. Oyun içinde 65-70 derecelerde seyrediyorsa bence problem yok demektir fakat 75-80 bandını geçiyorsa soğutmanız kötü diyebiliriz. :)

Sadece CPU testi yapınca 65' i geçmiyor zaten. Fakat FPU dahil edince 75-80 derece arasında. Termal macun değiştirilmeli mi sizce ?. Ayrıca testlerde bu şekilde dediğim gibi hafif donmalar yaşıyorum.

Stok soğutucu ile normal değerler bana sorarsanız. Ekran kartı Venus modeli olduğu için sanırsam biraz ısınıyor az da olsa eğer değerler baktınız yükselir ise zaman içerisinde stok soğutucuyu değiştirirsiniz sizin için daha sağlıklı olur. Ekran kartı ısınma konusunda ise hava içi sirkülasyon önemli faktör oluyor eğer sirkülasyon kötü ise ısınır. :)

Stok soğutucu ile normal değerler bana sorarsanız. Ekran kartı Venus modeli olduğu için sanırsam biraz ısınıyor az da olsa eğer değerler baktınız yükselir ise zaman içerisinde stok soğutucuyu değiştirirsiniz sizin için daha sağlıklı olur. Ekran kartı ısınma konusunda ise hava içi sirkülasyon önemli faktör oluyor eğer sirkülasyon kötü ise ısınır. :)

Ekran kartı sıcaklığı bence iyi eskiden 1660ti gaming x modeli vardı oyun içinde 80 dereceyi vuruyordu. %100 yükte ventus için gayet iyi değerler bence. Kasa sirkülasyonu gayet iyi kasanin heryeri açık fufur fufur esiyor dışarıya :). Donma sorununu anlayamadım açıkçası aida64 testinde olur mu bu tarz takılmalar sizce ?.

Donma derken eğer sistem test esnasında direkt kilitleniyorsa bir anda bu sıkıntı ama siz sistem test yaptığı süre içerisinde ne bileyim bir işlem yapıyorsanız kitlenmesi normal çünkü o anda işlemci kullanımı %100 e fırlıyor.

Donma derken eğer sistem test esnasında direkt kilitleniyorsa bir anda bu sıkıntı ama siz sistem test yaptığı süre içerisinde ne bileyim bir işlem yapıyorsanız kitlenmesi normal çünkü o anda işlemci kullanımı %100 e fırlıyor.

Sekmeler arası donmalar oluyor sürekli donma değil. İşlemleri yaparken arkada visual studio c# formları vs. çalışıyordu. Ayrıca voltaj değeri yüksek geldi bana sizce 1.440v normal mi bios' tan düzenlenmeli mi sizce.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı