Saf Arch vs Linux Mint Xfce

Arch ve Ubuntu-Debian tabanları arasında fark yoktur. Tek farlılık paket yöneticileri farklıdır.
Arch paket yöneticisi daha hızlıdır. Şahsen bana öyle geliyor.

Her şeyi hazır uğraşmadan kullanmak istersen Mint. Yok uğraşırım kurcalarım dersen Arch tercih edebilirsiniz. Bir de Arch'ta AUR var ve aradığın birçok uygulamayı hazır derlenmiş şekilde terminalden zaman harcamadan kurabilirsin.

Bir de Mint daha kararlı. Arch kararlılık bakımından daha düşük çünkü ilk güncellemeleri hızla kullanıcılara verebilir. Bu da bazen sorunlara neden olabilir. Kısacası fark yok. Bu saydıklarım taban farklarıdır. Ayrıca Mint'e de AUR kurabilirsin hatta Mint'e Arch paket yönetimi pacman kurabilir Arch tabanını entegre edebilirsin. Bu yüzden hiçbir fark yok :) bu son yazdığım ileri seviye bir kullanımdır. Ancak hepsini uygulamak basittir. Forumda konu açarsanız Mint'e AUR veya Arch tabanları kurulması konusunda size yardımcı olacaklardır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kaynak bolluğu ve hız açısından Arch Linux der geçerim.

Kaynak bolluğu ve hız açısından Arch Linux der geçerim.

Arch tabanlı olan Endeovour OS kursam olur mu? Yoksa illa saf Arch mı kurmalıyım?

Bence Linux Mint geriden geliyor ve güncel bir Linux dağıtımı değil. Yanılıyor muyum?
Linux Mint daha kararlı hareket ediyor ve bu yüzden Rolling değil. Sürümleri Fixed olarak alıyor LTS kerneli kullanıyor bu açıdan daha stabildir. Güncel bir dağıtımdır Linux Mint. Ancak Arch da tabiki kararlı ancak daha güncel kernel kullanır en güncel olan yazılımlarıda hızla alır. Daha sorunsuz bir işletim için LTS kernel olan bir distro seçebilirsiniz Mint şart değil. hatta Arch Linux da LTS kernelde kullanabilirsiniz. Arch hız bakımından iyi daha ileri bir seviye kullanıcı iseniz veya daha çok kurcalamayı sever veya öğrenmek isterseniz. Arch doğru tercihtir. Arch kullanıcısıyım memnunum. Benim için tabanın bir önemi yok. Yani kısacası aralarında büyük farklar yok distrolar arasında boğulmaya hiç gerek yok. :) Yarın Debian tabanda kullanırım. kendinizin kullanım alışkanlığı ve zevkinize en yakın olanı seçin yola devam edin :)

Ben Debian önermem genelde ama son kullanıcı gözünden bakarsak, eğer Terminal senin için sorunsa ve Linux'ta yeni isen Linux Mint öneririm.
Dediğim gibi Debian tabanı bana çok yenililçi gelmiyor. Ben genel olarak Fedora öneririm.

Aslında işletim sistemi seçiminde distroların bir önemi yok. Ondan ona geçmeye hiç gerek yok. sadece Taban paket yöneticileri anlamında seçilebilir. Kİ, aşırı porfesyonel kullanıcılar Paket yönetim noktalarında takılmaz. Çünkü istenildiğinde tüm tabanlarda kurulabilir. Linux her şekilde özelleştiriliyor. Fazla zihninizi yormanıza gerek yok en sevebilecekleriniz ile başlayın Debian da aynı Arch da Redhat da.

Son düzenleme:
Ki, aşırı porfesyonel kullanıcılar Paket yönetim noktalarında takılmaz.
Ki zaten günümüzde Flatpak ve Appimage gibi yenilikçi çözümler sayesinde yerel paket yöneticilerinin pek bi önemi kalmadı. Ben OpenSuse MicroOS gibi işletim sistemlerinin yaygınlaşmasından yanayım.
Bence tüm dağıtımlar Flatpak'i entergra edip MicroOS gibi Root sınırlaması getirmeli bu sayede son kullanıcı Windows'ta olduğu gibi sistem dosyalarına erişemez ve bu sayede bilgisayarı bozamaz bence Root sınırlaması gibi şeyler olmalı dağıtımlarda.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı