Şah İsmail Kürt müydü?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kendi görüşünle niye karşı tarafı yargılıyorsun? Sana göre bakarsan, sana göre Türkler bile düşman olur. Çünkü eskiden bugünkü anlamda bir kardeşlik, millet bilinci veya ulus-devlet anlayışı yoktu. Türk boyları da kendi aralarında çıkan atışmaları yüzünden sık sık savaşırdı. Bu yüzden düşüncen tarihsel olarak mantıksız kalıyor. O devirde kim bir bölgede güçlüyse, rakip bir gücün ortaya çıkmasına izin vermezdi. Türk tarihini bir Türk olarak tarafsız olarak bilmen lazım bence, özellikle bu yüzden Emir Timur'u savunuyorum. Sırf Osmanlı İmparatorluğunu yenip Fetret Devrine soktuğundan adama neler demiyorlar neler. Örnek vermek gerekirse:

Osmanlı İmparatorluğu - Memlük İmparatorluğu
Osmanlı İmparatorluğu - Timur İmparatorluğu
Timur İmparatorluğu - Memlük İmparatorluğu
Timur İmparatorluğu - Altın Orda Devleti
Gazneli Devleti - Büyük Selçuklu İmparatorluğu
Akkoyunlular - Karakoyunlular
Göktürk Kağanlığı - Ak Hun İmparatorluğu

Daha niceleri de sayılabilir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu büyürken Anadolu’daki Türk beylikleriyle de savaştı (örneğin Karamanoğulları, Dulkadiroğulları gibi).

Ayrıca belirtmek isterim ki konuyu açan kişinin dedeleri belki Alevi/Şii Türkmen olabilir.
O dönemde Türkmen Alevilerin çoğu Şah İsmail’in yanında yer aldı; çünkü 2. Bayezid Sünni bir hükümdardı.
Hatta Yavuz Sultan Selim döneminde 40 bin Alevi’nin öldürüldüğü iddiaları vardır, ancak bu sayının tarihçiler tarafından abartılı olduğu da söylenir.

Ne anlatıyorsun ya? Kim benim karşımdaysa düşmanım odur. Irkından bana ne?

Ne anlatıyorsun? Bana göre, karşındakine düşman olmak ırkla ölçülmez. Irk ve Din tarih boyunca çok önemli faktörler, halk bunlarla ayakta kalıyor. Örneğin Osmanlı çok uluslu imparatorluk olduğundan dolayı İslam altında vatandaşlarını birleştiriyordu. Türkiye'de ise Türklük ile vatandaşlar birleştiriliyor Anayasa Madde 66. O dönemde ırklar çok önemli en kısa örnek askeri gelenekleri kültürleri vs. Osmanlı, Türk İmparatorluğu olarak, karşısında savaşan başka Türk devletleriyle de mücadele etti. Demek ki sen Osmanlı’yı da düşman olarak görüyorsun, çünkü savaştığı Türkleri düşman sayıyorsun. Bu kadar çelişkili bir düşünce olamaz.

Tarihi böyle basit “dost-düşman” kalıplarına sıkıştırarak öğrenemezsin, taraflı tarih öğrenilmemeli,yorumlayamazsın. Her devletin bir öncesi vardır; devletler yıkılır, yenileri kurulur. Türk tarihi de böyle ilerler.

Örneğin, Büyük Selçuklu İmparatorluğu İran topraklarında Gaznelilerle yıllarca savaştı ve büyük çoğunluğunu ele geçirdi. Belki senin deden Gazneli topraklarında yaşayan bir Türk’tü, sonra Selçuklu yönetimine girdi, Anadolu’ya göç etti. O zaman senin bu saçma görüşün ortadan kalkar. Veya dedelerin Anadolu'da başka Türk beyliklerinde yaşarken Osmanlı İmparatorluğu saldırıp o toprakları aldıysa sen bunu bilmiyorsan senin düşüncene göre Osmanlı'da sana göre düşman. Ya da dedelerin Safevi topraklarında yaşıyorken, Osmanlı Safevileri savaşta yendiğinden topraklarından birindeyken Osmanlı'ya geçtiyse? Bir ton örnek verilebilir bu saçma düşüncene.

Aşağıda'ki sözü ben kabul ediyorum ve ekleme yapmayı düşünmüyorum şuanlık.

"Türk milleti, tarihinle övün; çünkü senin ecdadın, medeniyetler kuran, devletler, imparatorluklar yaratan bir mevcudiyettir.
Sen, Anadolu denilen bu yurda, sonradan gelme değil, ilk yerleşip medeniyet kuranların çocuklarısın.
Fakat geleceğine güvenebilmek için, bugün çalışman lazımdır. Çünkü yalnız tarih övüncü bir meziyet sayılmaz."
Mustafa Kemal Atatürk 1934

Son düzenleme:
Türkler tarihi süreçte sizin anlayışınızda yaşasaydı, hiçbir zaman büyük devletler kuramaz her zaman birbirleriyle çatışan kabileler olarak kalırlardı. Eskiden beri var olan Türk hükümdarlarında ya bir cihan hükmü ya da boyları birleştirme anlayışı vardır. Orta asyada kurulan bütün Türk devletleri bu temel üzerine kuruludur. Düşman Türk toplulukları tek devlet altına gelebilir şayet Göktürk devleti en büyük örneğidir. Devletin içinde bulunan Kırgızlar, Türgişler , dokuz oğuzlar Göktürklere bir çok kez saldırma girişiminde girişiminde bulunmuştur ancak buna rağmen birlik sağlanmaya çalışılır.

Son düzenleme:
Türkler tarihi süreçte sizin anlayışınızda yaşasaydı, hiçbir zaman büyük devletler kuramaz her zaman birbirleriyle çatışan kabileler olarak kalırlardı. Eskiden beri var olan Türk hükümdarlarında ya bir cihan hükmü ya da boyları birleştirme anlayışı vardır. Orta asyada kurulan bütün Türk devletleri bu temel üzerine kuruludur. Düşman Türk toplulukları tek devlet altına gelebilir şayet Göktürk devleti en büyük örneğidir. Devletin içinde bulunan Kırgızlar, Türgişler , dokuz oğuzlar Göktürklere bir çok kez saldırma girişiminde girişiminde bulunmuştur ancak buna rağmen birlik sağlanmaya çalışılır.
Eklemeni çok yerinde ve doğru buldum, sağol.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı