Şah İsmail Türk mü?

Ahmylz_7

Hectopat
Yabancılar Pers diyor, Azerbaycan Türkleri ise kendisinin Azeri Türk'ü olduğunu söylüyor ki ben Azerbaycan ve Türkiye Türkleri dışında Şah İsmail'e Türk diyeni görmedim. Sizce Şah İsmail'in milleti ne? Gerçekten merak ettiğim bir konu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam Wikipedia'yı düzgün bir kaynak olarak görmemek gerek. Gelelim şah İsmail'in Türk olup olmadığı mevzû'na, hocam hangi dönem olursa olsun, modern çağ öncesi Türkler yazım konusunda, eser konusunda örnek alınan bir millet olmamıştır. Bir fars Farsça şiir yazmıştır, bir Arap Arapça yazmıştır. Ancak Türkler için bu durum söz konusu değil, Farsça şiir yazan da var Arapça yazan da. Şah İsmail eserlerini, şiirlerini azərbaycan türkçesiyle kaleme almış birisidir. Kendisi için Kürt söylenimi de çok, bunu şeyh safiyüddin ishak erdebilî'ye (şeyh safî) dayanarak söylüyorlar. Onun Kürt olduğu dolayısıyla şah İsmail'e Kürt, fars tarzı yaklaşımlar fazla. Şimdi bu iddia da çok uzak ve güçsüz bir iddia, atası olan sencarlı pîruz için Kürt deniyor, yalnız bu kaynaklarda sencar yerine sencan olarak geçiyor. Bu da birçok târihçi tarafından bilinçli olarak değiştirilmiş bir bilgi, şimdi yer bilgisi için bile bilinçli bir değişiklik söz konusuysa sırf oradaki yazı yüzünden pîruz'a Kürt deyip, onun soyu olan ve yalnızca türkmenlerden destek gören safevi tarikatını kuran şeyh safî'ye nasıl Kürt denilebilir? Üstüne üstlük aynı eserde şeyh safî, Türk pîrî olarak geçmiştir. Eğer soyağaçlarına bakarsanız dıdısının dıdısı tarzı bir ilgiye sâhipler, ortada adamakıllı, değiştirilmemiş ve oynanmamış kaynak yok, bir de gelip Türkçe yazan, âdetâ Türk-İslam sentezi olan kızılbaşlılığın öncülerine Kürt diyorlar. Agresif bir dille konuştuysam bağışlayın lâkin bu durum öyle sinir bozucu ki, şah İsmail'in mahlâsı xətai'dir, Orta Asya'dan bilirsiniz khitai'larla(kara-khitai) ilişkilidir, şah İsmail dehnâme eserini Türkçe kaleme almıştır, şimdi bu doğrudan şah İsmail'e Türk demek için yeterli mi değil mi başta anlatmıştım. Ben görmedim ki bir fars yâhut da Arap, irânî bir kavim de olabilir, kendi dilinden ayrı eser yazsın, özellikle türkçeden yazsın. Bu yüzden Türkçe bir eser görüyorsanız türktür ya da anadili türktür demek daha mantıklı olur. Birçok şiirinde 11'li hece ölçüsü kullanmıştır, o dönem kaç Türk diye bildiğimiz kişi hece ölçüsü kullanmıştır sorarım. Doğrudan ataları Orta Asya'dan gelmedir desem abes kaçar, ki öyle de değildir. Ananesi despina hatun, dedesi uzun Hasan; babaannesi hatice hatun, diğer dedesi ise cüneyd-i safevî'dir. Cüneyd-i safevî de dediğim gibi Türk pîrî olarak anılan şeyh safî'nin soyudur. Şimdi birisi gelip de bunların üstüne Türk değildir diyorsa yanıtım, o zamân Kürt de değildir. Wikipedia'yı eğer İngilizce bir biçimde kullanırsanız bu sıkıntıyı daha çok göreceksiniz. Türk pîrî olarak anılan şeyh sâfi kurdish olarak geçecektir, kaynak olarak verilen safvetü's-safâ'da kendisine Türk pîrî adı verilip insanların onu bu isimle çağırdığı söylenecektir. Burada çok bâriz bir oyun var bence hocam, birçok Türk büyüğü, önderi için böyle bir karalama, lekeleme söz konusu. Benim dediğime de inanmayın bana kalırsa, siz de araştırın, ancak böyle sığ ve abes belge gösteren, cımbızlama târih yapan batı emellerine takılmayın derim. Konuşmamı şu sözle bitirmek istiyorum şah İsmail'in söylediği:
"Biz debiliriz ki dostu kardeşi.
Bulamadım bir kara gün yoldaşı.
Dost geçinüp yüze gülen kallaşı.
Bahâsıdır satmak gerek bir pula."
Kutlu gününüz olsun!

Ağzına sağlık hocam, çok büyük bir târih karalaması var biz Türkler için.

Bu tip karalamalar sadece Türk tarihini aşağıya çekmek için yapılıyor. Şah İsmail ve safeviler Türk tarihinin değerlerindendir.

O bolgeyi dusunursek etnik kokeni muhtemelen Azeri ~ Turk ~ Iran kirmasi olmali ama Safavi Pers devleti.
Safevi ne kadar Fars ise Osmanlı'da o kadar Rum/Yunan'dır.
Yani hiç biri. Şah İsmail Türkoğlu Türk'tür. Yavuz Selim ile konuşmaları Türkçe hep.

Evet, Türk'tür. Annesi (Alemşah Halime Begüm) Türkmen'dir. Babası (Şeyh Safiyüddin Erdebili), Safeviyye Tarikatı'nın kurucusudur ve bu tarikat Türklerin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede faaliyet göstermiştir. Kısacası Türk soyundan gelmektedir. Bazıları İranlı demesine karşı olarak, yönetim yapısı ve politikası Fars kültürüne dayalı olması onun Türk olmamasını ifade etmez.

Evet, Türk'tür. Annesi (alemşah halime begüm) türkmen'dir. Babası (şeyh safiyüddin erdebili), safeviyye tarikatı'nın kurucusudur ve bu tarikat türklerin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede faaliyet göstermiştir. Kısacası Türk soyundan gelmektedir. Bazıları İran'lı demesine karşı olarak, yönetim yapısı ve politikası fars kültürüne dayalı olması onun Türk olmamasını ifade etmez.

Aslında onu Türk gibi göstermemelerinin sebebi tamamen kızılbaş düşmanlığı. Oysaki kızılbaşlar ve şah İsmail Türk tarihinin en güzel simgelerindendir.

Azeri. Azeriler de Türki (Turkic) bir halk. Türkiye Türkleri dışında kimse Türk'üm demez. Kazak'ım, Özbek'im, Azeriyim, Tatar'ım der.
Azerbaycan'da durum böyle değil. Ülke kurulduğunda anayasada resmî dil Türkçe yazıyordu ve Elçibey Türkçülük ile mitingler yapıyor herkes de desyekliyordu. Azerbaycanlı arkadaşlarıma "Türk müsünüz" diyorum evet diyorlar. Ders kitaplarında da Türk olduklarını söylüyorlar, sosyal medya üzerinde gördüğümüz Kuzey ve Güney Azerbaycanlılarım söylemleri de Türk olduklarını bildiklerini gösteriyor. Ayrıca Azerbaycan televizyonunun çoğu ülkemizdeki kanallardan oluşur ve bizim dizilerimizi izlerler. YouTube üzerinden izledikleri kanalların ezici çoğunluğu bizim ülkemizden çıkma Türk kanallarıdır. Yani Azerbaycanlıların çoğu Türk olduklarının farkındalar.

Orta Asya halkaları ise 1930'lu yıllara kadar "Türküm" derdi. Elbette ki Özbek, Tatar, Kazak tâbirleri yeni değil lakin Türk olduklarını bilmeyen bir Kazaklık yok. Bunu da nerede biliyoruz? Rusya'nın Orta Asya'yı işgal ettikten sonra o bölgedeki eyalet halklarına "Türk" dendiği ve halkın da kendine Türk dediği Rus kayıtlarına geçmiş. Bundan dolayı da Ruslar Sovyet Dönemi'ne değin Orta Asya değil, "Türkistan" tâbirini kullanmıştır. 30'lu yıllardan sonra ise kukla devletler kurulmuş ve bunların sınırları ayrılmıştır. Bölgedeki her Türk boyunun birbirini anlamasına rağmen dillerinin farklı olduğunu, onların birbirlerinden alakasız olduklarını onlara öğretmeye başlamışlardır.
"E Ali, 60 senede bir millete özü unutturulur mu?" Unutturulur. Kazakistan'da röportaj yapan kişilere dikkat edin, onlara soruları ana dillerinde sormalarına rağmen gidip Rusça cevap veriyorlar. Sonra lütfen ana dilde cevaplayın dendiğinde biraz zorlanarak ana dilde cevaplıyorlar. Bırakın Türklüklerini neredeyse Kazak olduklarını bile unutacaklar zira bir milletin dilini alırsanız elinde hiçbir şey kalmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı