Samsung SSD 840 Evo | Tanıtım - SypeR

Evet, @Haluk Sekendiz'e vermiş olduğum sözü tutuyorum ve sizlere Samsung SSD 840 Evo'yu tanıtıyorum.

Samsung840EVO.jpg
Samsung_SSD840evo_02.jpg


Öncelikle yapı olarak çok narinmiş gibi duruyor hiçte göründüğü gibi değil. Gayet sağlam bir yapıya sahip. Mekanik diskler gibi dönen parçalar olmadığı için tutarken dikkat etmek zorunda değilsiniz. Ama fiyatı 2TB'lık HDD'ye eşdeğer olduğu için fazla ellememekte fayda var :D

6 Gün önce elimdeki orjinal 8.1'i kurmak için DvD'yi sürücüye taktım boot ettim. Kurulum ayarlarını yaptım başlattım ve 1 dakikalığına başka bir odaya geçip geri döndüğümde ise "Kişiselleştir" ekranı karşıma gelmiş beni bekliyor. Format atarkenki hızı hissedeceksiniz benden söylemesi :) HDD'ye kurmak gibi değil.

Not: Eğer Windows 8/8.1 kullanıyorsanız TRIM komutu girmenize gerek yok. Otomatik olarak TRIM aktifleşiyor ve size SSD'den maksimum performans ve uzun kullanım sağlıyor.

Not 2: Eğer format atmadan HDD'den SSD'ye geçiş yapmak istiyorsanız ve hiçbir veriyi kaybetmek istemiyorsanız "Samsung Data Migration" programını kurmuş olmanız gerekmektedir.

Şimdi gelelim fasülyenin faydalarına... Eğer SSD'nizden en iyi performansı-depolamayı-kullanışlılığı istiyorsanız öncelik elimizde Samsung Magician programı olmalı. Yanındaki sürücü diski içinde geliyor. İsterseniz gene verdiğim linkten indirebilirsiniz.

Samsung Magician ;

Samsung bizlere sunduğu Magician programı ile SSD'nin tüm ayarlarını kullanıcıya devrettiğini söylersek yalan olmaz. Programı ilk başlattığımızda karşımıza bu ekran gelecektir.

p07g.png


Bu ekranda SSD'niz hakkında genel bilgileri görebilirsiniz.
Mesela benim SSD'im de ilk aldığım günden beri 1.13 TB veri yazılmış. Şuanda 35GB kullanılıyor ve geriye kalan 65GB boş. "System Information" bölümünde AHCI Modunun aktif, SSD'nin SATA III (diğer namı SATA 6GB/s) portuna bağlı olduğunu ve OS Optimizasyonunun ise Maksimum Performans 'a ayarlı olduğunu görüyoruz.

s7pd.png


Performans Bechmark menüsü altında SSD'lerinizi, HDD'lerinizi test edebilirsiniz. Eğer Samsung SSD'ye sahip iseniz modeline göre bu SSD'nin ulaşabileceği değerleri ön tanımlı olarak yüklüyor ve sizin SSD'nizin performansına ait karşılaştırma yapmanızı sağlıyor.

Örneğin benim SSD'min formatlanmamış hızı 540MB/s Okuma , 410MB/s Yazma değerlerine sahip. Şuan RAPID Mode aktif olduğu için bu hız 2 - 2.5 Kata kadar çıkabiliyor. Aynı şekilde IOPS değerleri de bu ekran üstünden görülebiliyor.

RAPID Mod'u ilerleyen yerlerde açıklayacağım. Şimdilik ona kafayı takmayın :D

aw0.png


Bu bölüm daha çok Windows XP - Vista için geçerli. Bu bölümde TRIM komutu desteklenmeyen işletim sistemlerinde TRIM komutunu kullanabilmelerini sağlamaktadır. Her ne kadar 8/8.1 TRIM komutunu otomatik olarak yapsalarda sizin manuel olarak NAND Flaş Bellekleri düzenlemenizde fayda var. Özellikle çok fazla video veya arabelleğe bir dosya varsa. Böylece SSD'yi o günkü yoğun kullanımından dinç bir şekilde çıkartmış olursunuz.

f83z.png


Bu bölümde Samsung SSD'nize gelmiş olan Firmwareleri görüp kurabilirsiniz. Şuan için en son ki firmware olan EXT0BB6Q kurulu durumda. Ayrıca bu Firmwareler sonrası "OS Optimization" standart haline dönüyor. Ama bu arada söylemek gerekirse Firmware'ler sizlere ciddi miktarda okuma-yazma hızına katkıya sahipler. Mesela benim SSD'nin 429 olan Yazma hızı 491 MB'ta çıktı. Ki bu durum gerçekten önemli bir artış.

87pw.png


Bu bölüm altında SSD'nizin yazılımının ne türde darvanmasını ayarlayabiliyorsunuz. 3 Adet hazır ayar var. Alt Menü adlarından neler olduğunu görebiliyorsunuz. İsterseniz kendiniz de kendi ayarını yapabilirsiniz. Bunun için Advenced alt menüsü altından kendi ayarlarınızı aktif edebilirsiniz.

38s0.png


Over Provisioning'ın Türkçe anlamı tam olarak yoktur. Ama biz ona "Aşırı Tüketim" diyebiliriz. Bu ayar aktif olduğu anda dosya formatı ne olursa olsun disk boyutunun %10'nunu (firmalar %10'nun yeterli geldiğini belirtmektedir ).

SSD Kontrolcüsüne formatlanmamış şekilde teslim ederek, eğer NAND Flaş Bellek'lerden birinde arıza durumu oluşma riski arttığında bu formatlanmamış ve boşta duran NAND Flaş belleklerden gerektiği kadarı artık o anki kullanılan formata formatlanarak verileri az kullanılmış ve sağlam olan Flaş belleklere aktarır.

Diğer bozulmaya yüz tutmuş bellekler ise formatlanmamış duruma geçirilip pasif hale gelirler. Böylece diskte veri kaybı engellenmiş olup ömrü uzatılmış hale gelir. Ayrıca formatlanmamış alan bırakmak kontrolcü içinde yararlı olur.
Eğer çok gerekli ise formatlanmamış alanı Cache bellek gibi kullanır ve daha fazla performans sağlar.

yzfr.png


Secure Erase hizmeti ise güvenli ve geri kurtarılması zor bir şekilde verilerini yok eder. Ayrıca verileri yok ettikten sonra Boot edilebilinen USB/CD/DVD oluşturur. Özellikle USB'ler veri yok edilmesinden sonra Boot edilebilecek tipte yeniden biçimlendirilirler.

9buy.png


Evet. En önemli bölüme geldik zira RAPID Mode'u açıklamak biraz uzun sürecek.

Öncelikle RAPID Mode nedir ? Ne işe yarar ?

RAPID Mode ayarı adından da görüldüğü gibi "Gerçek Zamanlı I/O Verisi Hızlandırma İşlemi (GZIVHİ)" olarak işlev görür. Bu ne işe yarar sorusuna gelince özellikle Render gibi Workstation tipi işlemler için RAID yapmışçasına hızlanma sağlamaktadır.

Benim en çok sevdiğim yanı ise kendini daha UEFI'dan kendini Boot ederken hizmeti başlatması ve açılışı 2-3 saniyeye düşürüp direk MetroUI'ye ulaşmamız. Bu ayar aktif iken UEFI Boot'tan sonra gelen kullanıcı ekranını hiç görmeden direk MetroUI'ye varmak demek anında tüm kullanıcı ayarları yüklenmiş demektir. Tabi bunu sağlayan birde SSD o ayrı konu.

Neyse ne diyorduk biz ? Heh hatırladım :D Nasıl çalışır ?

RAPID Mod'un çalışma mantığı şöyle. Öncelikle sizin RAM miktarınızın bir kısmına el koyuyor ve bunu cache bellek şeklinde kullanıyor. Bunun boyutu SSD'nin o anki kullanımına bağlı olarak boşta 0.50 GB - 0.75 GB arasında, disk %100 kullanımda iken 1GB ile 1.5GB arasında değişiyor.

Ayrıca Kontrolcü kendini yarı-pasif moda sokarak RAM'de depolanan verileri NAND Flaş Belleklere neredeyse sınır olmadan yazmasını sağlıyor. Biliyoruz ki SSD'ler Ram'ler gibi NAND yongalardan oluşuyor.
Yani bir RAM kadar hızlılar. Ama en önemli etken disk boyutu ve kontrolcünün hızı.

Kısaca böyle açıklanabilir RAPID Mode ( Benim tabirimle GZIVHİ Mode :D ) olayı.

Not: RAPID Mod'u kullanabilmek için öncelikle SSD'nizin 840 Pro/Evo/mSATA Evo sürümlerinden biri olması gereklidir. Aksi takdirde aktifleştiremezsiniz.

klb5.png


Evet... Son şıkka da geldik.

Bu sekmeden tam olarak yararlanmak için Bir Samsung SSD 840 Evo'ya sahip olmanız gerekli. Büyük ağabeyi olan PRO serisi bile bunları destekleyemiyor.

Kısaca bu sekmede SSD'nizi şifreleyebilir, sadece belirli yerleri şifreleyebilir yada direk Kontrolcüyü şifreleyerek NAND Yongalara erişimi engelleyebilirsiniz.



Lütfen ve lütfen alıntı yapacaksanız biraz emeğe saygı gösterip buranın linkini verin. Yoksa tamamen emeğe hakarettir.

Not: Yanlış yazdığım veya açıkladığım bir yer varsa uyarınız. Tekrardan araştırıp araştırmama göre düzenler ve yararlandığım kaynakları belirtirim.
 
Son düzenleme:
Öncelikle ben teşekkür ederim. Ayrıca değerli bilgilerle dolu olan ve bizleri aydınlatan yorumunuz için teşekkürler :) Aslında orada da belirttiğim gibi bu Render veya Workstation tarzı işlemler yapanlar için ama bütçesi olmayıp da Workstation makineleri olmayanlar için güzel bir sistem. Yalnız benim bildiğim Ram Disk HDD üzerinden kullanılmıyor muydu ? Birde diğer test programları ile deneyeceğim. Gerek ATTO Bench gerek CrystalDiskInfo üzerinden. Gerçi diğerlerine göre Magician sonucu daha az çıkıyor ama. Bakalım :D

Bahsettiğin uygulama: sanal bellek. Ana belleğin yetersiz kaldığı durumlarda verilerin sabit sürücü üzerine yazılması ve buradan okunmasıdır. Mekanik sürücünün, sistem belleğinden yaklaşık 10.000 kat daha yavaş çalıştığını düşünürsek, sanal belleğin pek de faydalı bir eser olmadığını görürüz.

Benim söylediğim Ram Disk. Yazılımı kurduğun zaman Windows'da "Bilgisayarıma" tıkladığında SSD ve mekanik sürücü yanında diğer bir sürücü daha görürsün. Bu, istediğin sığada oluşturulmuş gerçek bir bellek sürücüsüdür. Üzerine yazılım kurabilir yada dosya aktarımı yapabilirsin. Geçen gün gösterdiğim "hormonlu" sonuçlar, Turion II işlemcili dizüstüne kurulmuş RAM Disk'in okuma/yazma hızlarıydı:

eaovyz.jpg
 
Bahsettiğin uygulama: sanal bellek. Ana belleğin yetersiz kaldığı durumlarda verilerin sabit sürücü üzerine yazılması ve buradan okunmasıdır. Mekanik sürücünün, sistem belleğinden yaklaşık 10.000 kat daha yavaş çalıştığını düşünürsek, sanal belleğin pek de faydalı bir eser olmadığını görürüz.

Benim söylediğim Ram Disk. Yazılımı kurduğun zaman Windows'da "Bilgisayarıma" tıkladığında SSD ve mekanik sürücü yanında diğer bir sürücü daha görürsün. Bu, istediğin sığada oluşturulmuş gerçek bir bellek sürücüsüdür. Üzerine yazılım kurabilir yada dosya aktarımı yapabilirsin. Geçen gün gösterdiğim "hormonlu" sonuçlar, Turion II işlemcili dizüstüne kurulmuş RAM Disk'İn okuma/yazma hızlarıydı:

eaovyz.jpg

Şimdi anladım. Aydınlattığınız için teşekkürler. O zaman bu RAPID Mode'da onun SSD'ye entegre edilmiş sürümü gibi bir şey. Ama render ve workstation gibi ağır konularda gerçekten yardımcı oluyor. Özellikle aktif render alırken disk hızına çok ihtiyaç duyuluyor.

Ne yalan söyleyim konuyu baştan sona okumadım ama bu detaylı incelemeyi tebrik etmek istedim :)

Teşekkürler. Ne zaman 840 Evo SSD alırsan istediğin zaman bakıp ona göre ayarlamalar yapabilirsin. Tabi bu arada Magician yazılımına güncelleme gelirse, 840 Evo'ya daha fazla özellik gelirse bu rehbere eklerim. :)
 
Son düzenleme:
İnceleme için teşekkürler. Ben de Evo 840 250GB aldım. İkincil disk olarak takıp deneme yaptım ilk önce. Değerleri gerçekten iyi. Sormak istediğim OS Optimization'ı kullanmamak çok birşey kaybettirir mi? Ben deneme amaçlı Maximum performance seçince otomatik olarak işletim sisteminin güç seçenekleriyle oynadı ve kendi güç seçeneğini ekledi.

a4W5Rkv.jpg



Tam olarak hangi ayarları kendisine göre değiştiriyor bilemiyorum. Bir de işlemcimin hızı otomatik moddaydı. Bu ayarı açtıktan sonra hep maksimum kapasitede kullanmaya başladı. Açıkçası bu pek hoşuma gitmedi. Disk ömründe ve data güvenliğinde ne gibi değişiklikler yapıyor bu modlar merak ediyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hayat size güzel. Keyfini çıkartın bakalım. Bizde Corsair GS ile
  • Okuma 465 / Yazma 179
  • 4k okuma 18 / yazma 46
  • 4kq032 okuma 177 / yazma 180
gibi hızlarda sürünelim. Adalet mi şimdi bu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İnceleme için teşekkürler. Ben de Evo 840 250GB aldım. İkincil disk olarak takıp deneme yaptım ilk önce. Değerleri gerçekten iyi. Sormak istediğim OS Optimization'ı kullanmamak çok birşey kaybettirir mi? Ben deneme amaçlı Maximum performance seçince otomatik olarak işletim sisteminin güç seçenekleriyle oynadı ve kendi güç seçeneğini ekledi.

a4W5Rkv.jpg



Tam olarak hangi ayarları kendisine göre değiştiriyor bilemiyorum. Bir de işlemcimin hızı otomatik moddaydı. Bu ayarı açtıktan sonra hep maksimum kapasitede kullanmaya başladı. Açıkçası bu pek hoşuma gitmedi. Disk ömründe ve data güvenliğinde ne gibi değişiklikler yapıyor bu modlar merak ediyorum.
Öncelikle ben teşekkür ederim. :)
Sorunuza gelecek olursak; kendi eklediği güç planı tamamen "Yüksek Performans" ile aynı. Bir tek otomatik disk birleştirme gibi SSD'yi bozan faktörleri kapatıyor. "Samsung High Performance" güç planını diğer planlarda olduğu gibi istediğiniz gibi değiştirme hakkına sahipsiniz. Ayrıca OS Optimization'u bir kerede olsa yaptırın. Zira o SSD'nin o an için hangi faktörlerde olduğuna göre ayar yapmasını sağlıyor ve size onu + olarak çeviriyor. Atıyorum eğer nand bellek yongalarından biri fabrika üretimi sırasında hatalı ve doğru dürüst çalışmıyor/tam randımanlı değilde %80 civarı randımanlı çalışıyor. Bu modülleri tespit edip direk onları OP (Over Provisioning) yani Aşırı Kullanım Tampon Koruma bölümüne alıyor ve o sizin o modülü kullanmanızı engelleyerek size SSD'nin en sağlam ve tabiri caizce TAŞ gibi kısmını veriyor. Böylece SSD'yi en uzun süre yüksek performansta ve ömür ile kullanmanızı sağlıyor.

Hayat size güzel. Keyfini çıkartın bakalım. Bizde Corsair GS ile
  • Okuma 465 / Yazma 179
  • 4k okuma 18 / yazma 46
  • 4kq032 okuma 177 / yazma 180
gibi hızlarda sürünelim. Adalet mi şimdi bu?
Keşke zamanında burada konu açsaydınız. Böylece sizde Samsung SSD'nin keyfini çıkarırdınız. :)
 
Gerçekten çok iyi bir inceleme ve tanıtım olmuş, teşekkürler. Bende Samsung 840EVO 120gb 2 adet kullanıyorum ama açıkçası Samsung SSD programını açıpta bakmadım henüz adam gibi. Akşam eve varınca ilk işim şu RAPID Mode olayını incelemek olacak bilgisayarda.
 
Gerçekten çok iyi bir inceleme ve tanıtım olmuş, teşekkürler. Bende Samsung 840EVO 120gb 2 adet kullanıyorum ama açıkçası Samsung SSD programını açıpta bakmadım henüz adam gibi. Akşam eve varınca ilk işim şu RAPID Mode olayını incelemek olacak bilgisayarda.
Sizin şimdiye kadar Magician yazılımına bakmamanız hata. İlk işiniz OP'yi aktive etmek olsun.
 
Ben bilgisayarı yeni topladım sayılır anca eski oyunları kur yükle eski resim videoları topla derken birde eski hddlere oranla zaten hızlılar, biraz tembellik yaptı. Nede olsa hızlılar diye düşünüp ama tüm ayarları optimize edeceğim akşam.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı