Her şeyi denemişsiniz, birde keşke birde RAM'i arttırıp deneseydiniz.
Pc acemisiyim yıllardır konsolcuyum, ram 8 diye böyle bir hata olma ihtimali var mı?
Farklı ekran kartlarıyla hata vermemiş fakat araştırdığıma göre o kod RAM hatası. Sorunu yaşayanlar bundan dolayı yaşamış. Başka hata kodu var mı?
Şu an başka bir sistemde deneniyor, sonuçları paylaşırım
Hatırladığım başka bir hata kodu yok
Farklı ekran kartlarıyla hata vermemiş fakat araştırdığıma göre o kod RAM hatası. Sorunu yaşayanlar bundan dolayı yaşamış. Başka hata kodu var mı?
Dün yüksek enerji tüketiminden dolayı özellikle psu'yu ve kalan bileşenleri denemek üzere sistemime gtx 770 windforce bir ekran kartı taktım
Sorunsuz 8 saat oyun oynadım
Başka bir ihtimal kalmadı sıkıntı yazılımsal veya donanımsal ekran kartımda
Daha önce satıcıya gitti ve test edilip bir sıkıntısı olmadığı belirtilerek bana iade edildi
Fatura kesileli 7 hafta olmuş
Başka bir marka ekran kartıyla takas isteyebilirmiyim???
Haklı olabilirsiniz. Ancak GTX 1050Ti ile Rx590 arasında ciddi performans farkı var. Ramin burada bir kısıtlama oluşturabileceğini düşünmüştüm. Ancak bu büyük bir ihtimal değil.

Konuyu takipteyim. Gelişmelerden bizleri haberdar ederseniz memnum olurum.
Sistemi son bir kez deneyip kartı İstanbula servise göndermeden önce Furmark stres testine soktum
30 dakika kadar testte kaldı ve herhangi bir sıkıntı yaşatmadı
GPU sıcaklığı 75-80 derece arası gitti geldi

Daha sonra aida64 ile stres testine soktum , bir denememde GPU 75 CPU 85-90 ve Anakart 70-71 dereceleri buldu ve wattman hatası aldım ( 8 dk sonunda )
Yine aida64 de GPU 75 CPU 94 Anakart 70 oldu ve wattman hatası aldım ( 6 dk sonunda )
Bir süre sonra tekrar test yaptım CPU 62 GPU 75 Anakart 62 dereceydi ve 15 dakika sonunda hatasız testi kapattım

Bu veriler benim sıkıntımın ekran kartında değil başka bir bileşenimde sıkıntı olduğunu gösterirmi ?
@Qrtizon @burakmetehan @Spotter

Son düzenleme:
İlk olarak CPU sıcaklığı 85-90 derece normal değil, kasanın hava sirkülasyonuna dikkat edin.
PSU'nuzun 12V kanalından verdiği değer GPU'ya yetersiz geliyor olabilir.
Tüm driverları silin ve temiz kurulum ile tekrar kurun daha sonra radeon ayarlarından kartı fabrika ayarlarına geri getir diyin.
Tekrar aynı sorun olursa kesinlikle kartı değiştirip başka bir marka ile deneyin.

O yüzden gelicek zaman ekran kartı aldığınızda pahalı olsa bile Nvidia alın. En çok sorun yaşanılan firma yine göz önünde. Tüm ürünleri sorunlu demiyorum ama sürekli ekran kartları hakkında sorunlar çıkıyor ortaya. Forumdaki konular göz önünde zaten.

Pc acemisiyim yıllardır konsolcuyum, ram 8 diye böyle bir hata olma ihtimali var mı?

Şu an başka bir sistemde deneniyor, sonuçları paylaşırım
Hatırladığım başka bir hata kodu yok

Dün yüksek enerji tüketiminden dolayı özellikle psu'yu ve kalan bileşenleri denemek üzere sistemime gtx 770 windforce bir ekran kartı taktım
Sorunsuz 8 saat oyun oynadım
Başka bir ihtimal kalmadı sıkıntı yazılımsal veya donanımsal ekran kartımda
Daha önce satıcıya gitti ve test edilip bir sıkıntısı olmadığı belirtilerek bana iade edildi
Fatura kesileli 7 hafta olmuş
Başka bir marka ekran kartıyla takas isteyebilirmiyim???

Sistemi son bir kez deneyip kartı İstanbula servise göndermeden önce Furmark stres testine soktum
30 dakika kadar testte kaldı ve herhangi bir sıkıntı yaşatmadı
GPU sıcaklığı 75-80 derece arası gitti geldi

Daha sonra aida64 ile stres testine soktum , bir denememde GPU 75 CPU 85-90 ve Anakart 70-71 dereceleri buldu ve wattman hatası aldım ( 8 dk sonunda )
Yine aida64 de GPU 75 CPU 94 Anakart 70 oldu ve wattman hatası aldım ( 6 dk sonunda )
Bir süre sonra tekrar test yaptım CPU 62 GPU 75 Anakart 62 dereceydi ve 15 dakika sonunda hatasız testi kapattım

Bu veriler benim sıkıntımın ekran kartında değil başka bir bileşenimde sıkıntı olduğunu gösterirmi ?
@Qrtizon @burakmetehan @Spotter
GPU, tüm testlerde 75C'de kalmış, sorunlar sonra başlamış. 75C, bu kartlar için önem arz eden bir sıcaklık. Bir GPU, 75C'ye geldiğinde iki seçenekle karşılaşıyor;

1) ya yavaşlayacak
2) ya da fanlarını, izin verilenden fazla güçle çalıştırıp soğuyacak.

Sorununuz büyük ihtimalle 2. maddeden. Aslında, hemen hemen bütün "Bilinmeyen bir hatadan ötürü Wattman ayarları sıfırlandı" başlıklarındaki hatalar bundan kaynaklı.

AMD kartlar, saf kas gücü olarak Nvidia eşdeğerlerinden biraz daha güçlüler. Bu yüzden PCI Express ile ekstra güç kablolarından tam sınırda güç çekiyorlar. Örneğin 6 pinli kablo ile beslenen bir kart 75 + 75 = 150W'ı geçmemeli. Referans kartlar tam böyle yapılırken, OC'lu kartlar bu sınırı çok küçük miktarlarda da olsa aşıyorlar.
Sorun da burada başlıyor. AIB dediğimiz; Asus, Msi, Gigabyte gibi harici markalar tarafından yapılan ve normalden daha hızlı olan bu kartları alırken, üreticiler bizim güçlü güç kaynaklarına ve yeterli soğutmalara sahip olduğumuzu ve bu konuda bilinçli olduğumuzu var sayıyorlar. Aslında biraz da işgüzarlık yapıyorlar. Sanki her birimizin elinde ölçüm aletleri varmış gibi.

Son zamanlarda AMD bu konuda adım attı ve sürücülerinde, bu kartların da enerji tüketimi, fan hızı gibi davranışlarını kontrol eden ayarlamalar yaptı. Bu durum, bazı 3. parti uygulamalarla sorun yaşanmasına sebep oluyor. Fanlara sürücü farklı bir şey söylüyor, kartı yapan firmanın parametreleri farklı bir şey söylüyor, 3. parti yazılım başka bir şey söylüyor ve bu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

%100 emin olmak için;
1) MSI Afterburner, Sapphire Trixx gibi bütün 3. parti yazılımları kaldırın.
2)Daha sonra AMD Radeon ayarlarından Wattman'ı bulun. Herşeyi sıfırlayın.
3) Power Limit değerini - %50'ye getirin (başında eksi var, yani en sola).
4) bir kaç saat böyle test edin.

Bu şekilde performansınız düşük olacaktır, endişelenmeyin. Çünkü fanlara giden gücün yarısını kestik. Dolayısıyla çabuk ısınan kart zaman zaman yavaşlayarak soğuyacaktır. Bu durumda hem fanlar hem de çekirdek az güç çektiği için kartın güç tüketimi ciddi oranda düşmüş oluyor. Eğer bu halde sorun vermiyorsa "sorunumuz, kartın talep ettiği gücü sistemden alamamasında" diyebiliriz.

GPU, tüm testlerde 75C'de kalmış, sorunlar sonra başlamış. 75C, bu kartlar için önem arz eden bir sıcaklık. Bir GPU, 75C'ye geldiğinde iki seçenekle karşılaşıyor;

1) ya yavaşlayacak
2) ya da fanlarını, izin verilenden fazla güçle çalıştırıp soğuyacak.

Sorununuz büyük ihtimalle 2. maddeden. Aslında, hemen hemen bütün "Bilinmeyen bir hatadan ötürü Wattman ayarları sıfırlandı" başlıklarındaki hatalar bundan kaynaklı.

AMD kartlar, saf kas gücü olarak Nvidia eşdeğerlerinden biraz daha güçlüler. Bu yüzden PCI Express ile ekstra güç kablolarından tam sınırda güç çekiyorlar. Örneğin 6 pinli kablo ile beslenen bir kart 75 + 75 = 150W'ı geçmemeli. Referans kartlar tam böyle yapılırken, OC'lu kartlar bu sınırı çok küçük miktarlarda da olsa aşıyorlar.
Sorun da burada başlıyor. AIB dediğimiz; Asus, Msi, Gigabyte gibi harici markalar tarafından yapılan ve normalden daha hızlı olan bu kartları alırken, üreticiler bizim güçlü güç kaynaklarına ve yeterli soğutmalara sahip olduğumuzu ve bu konuda bilinçli olduğumuzu var sayıyorlar. Aslında biraz da işgüzarlık yapıyorlar. Sanki her birimizin elinde ölçüm aletleri varmış gibi.

Son zamanlarda AMD bu konuda adım attı ve sürücülerinde, bu kartların da enerji tüketimi, fan hızı gibi davranışlarını kontrol eden ayarlamalar yaptı. Bu durum, bazı 3. parti uygulamalarla sorun yaşanmasına sebep oluyor. Fanlara sürücü farklı bir şey söylüyor, kartı yapan firmanın parametreleri farklı bir şey söylüyor, 3. parti yazılım başka bir şey söylüyor ve bu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

%100 emin olmak için;
1) MSI Afterburner, Sapphire Trixx gibi bütün 3. parti yazılımları kaldırın.
2)Daha sonra AMD Radeon ayarlarından Wattman'ı bulun. Herşeyi sıfırlayın.
3) Power Limit değerini - %50'ye getirin (başında eksi var, yani en sola).
4) bir kaç saat böyle test edin.

Bu şekilde performansınız düşük olacaktır, endişelenmeyin. Çünkü fanlara giden gücün yarısını kestik. Dolayısıyla çabuk ısınan kart zaman zaman yavaşlayarak soğuyacaktır. Bu durumda hem fanlar hem de çekirdek az güç çektiği için kartın güç tüketimi ciddi oranda düşmüş oluyor. Eğer bu halde sorun vermiyorsa "sorunumuz, kartın talep ettiği gücü sistemden alamamasında" diyebiliriz.
Doğruluk payı var verdim şukunu.

600w dark marka psu kullanıyorum demişsin,o psu gerçek 600 watt değil alınabilecek en dandik psu.gtx 1050ti ek güç gerektirmez bu yüzden muhtemelen 1050ti ile sorun olmuyor.Senin psu aslında 400w,Sadece rx 590 200w kullanıyor zaten

Dosya Ekleri

• Screenshot_2019-04-18-14-28-13-059_com.pozitron.hepsiburada.png
    Screenshot_2019-04-18-14-28-13-059_com.pozitron.hepsiburada.png
    95,9 KB · Görüntüleme: 130
600w dark marka psu kullanıyorum demişsin,o psu gerçek 600 watt değil alınabilecek en dandik psu.gtx 1050ti ek güç gerektirmez bu yüzden muhtemelen 1050ti ile sorun olmuyor.Senin psu aslında 400w,Sadece rx 590 200w kullanıyor zaten

Farklı psu da getirip taktım 800 w 80+ gold
Farklı ekran kartları da
Güç tüketimi açısından özellikle 770 bulup getirttim
Ne zaman ki başka ekran kartına geçtim sorun kalmadı
Keşke psu olsa hemen alır geçerdim
Şu an aynı psu ile mesela dün gece 1660 ti ile ultra ayarlarda 8 saate yakın metro oynadım , ne 65 derecenin üstüne çıktı ne en ufak frame düşmesi

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı