Şarkı söylerken ses nasıl beate gömülür?

Sahne yerleştirme nasıl? Gömmekten kastınız ambiyans niteliği taşıyan bir vocal bir istiyorsunuz?
Hayır. Elimden geldiğince vokal tonuyla beatin tonunu alakalı yapmaktan bahsediyorum. Bu söyleyiş tarzımla mı alakalı yoksa ? Onu da pek bilmiyorum tabi ama.

@Narzhull anladım. Tonal durumdan bahsediyorsunuz. Autotune kullanabilirsiniz yoksa mecburen kendi sesiniz ile mevcut tondan çıkmamaya çalışacaksınız. Mesela diyelim ki C# minör gamında bir şarkı yaptınız bu durumda o gamdaki notların tınısına aşinalık kazanmanız gerekir. Mesela şunu deneyebilirsiniz; bir pad sesine sırasıyla C# minör gamındaki notaları koyun, ayrıca BPM'i de rahat söyleyebileceğiniz bir değere getirin, ardından pad çalarken kendiniz de o tınıya yakın sesler çıkarmaya çalışın, bakalım ton tutacak mı. Eğer tutmazsa sesinizi eğitmeniz ya da autotune gibi yardımcı yazılımlar kullanmanız gerekecek.

"Audacity ile Cakewalk" bu amaca uygun şeyler değil.
"Mastering" ise bir mühendislik alanıdır. (Bu kelimeyi, yetkin bir topluluk içinde ağızıma alırken bile birkaç kere düşünürüm). Eğitim alanını geçtik, pratikte uzmanlaşmak bile seneler sürer.

Neler yaptığınızı paylaşın, dinleyip değerlendirelim.

bunun gibi bir şey yapmıştım ama yapamayacağımı düşünüp bırakmıştım. Çok profesyönel bir şey beklemedim tabi de.

@Narzhull anladım. Tonal durumdan bahsediyorsunuz. Autotune kullanabilirsiniz yoksa mecburen kendi sesiniz ile mevcut tondan çıkmamaya çalışacaksınız. Mesela diyelim ki C# minör gamında bir şarkı yaptınız bu durumda o gamdaki notların tınısına aşinalık kazanmanız gerekir. Mesela şunu deneyebilirsiniz; bir pad sesine sırasıyla C# minör gamındaki notaları koyun, ayrıca BPM'i de rahat söyleyebileceğiniz bir değere getirin, ardından pad çalarken kendiniz de o tınıya yakın sesler çıkarmaya çalışın, bakalım ton tutacak mı. Eğer tutmazsa sesinizi eğitmeniz ya da autotune gibi yardımcı yazılımlar kullanmanız gerekecek.
denemeXXX.mp3

hocam burada çok " basit " bir örnek var üzerinde çalışmadığım. Bunun gibi bir şey yapabiliyorum en fazla. Autotune ü ücretsiz kullanabilir miyim ?

@Narzhull hocam buraya güzel bir EQ lazım. Clipping oluyor gibi sezdim birde.

1757441643716.png

Bu şekilde bir EQ yapmanız gerek. Sahnelemeyi FL Studio'da yapmak kolay ancak kullandığınız programda nasıl yaparsınız bilemiyorum. Kompresörle yüksek frekansları biraz bastırın.

@Narzhull hocam buraya güzel bir EQ lazım. Clipping oluyor gibi sezdim birde.

Eki Görüntüle 2571768

Bu şekilde bir EQ yapmanız gerek. Sahnelemeyi FL Studio'da yapmak kolay ancak kullandığınız programda nasıl yaparsınız bilemiyorum. Kompresörle yüksek frekansları biraz bastırın.
Kusura bakmayın. Clipping nedir ?

bunun gibi bir şey yapmıştım ama yapamayacağımı düşünüp bırakmıştım. Çok profesyönel bir şey beklemedim tabi de.

denemeXXX.mp3

hocam burada çok " basit " bir örnek var üzerinde çalışmadığım. Bunun gibi bir şey yapabiliyorum en fazla. Autotune ü ücretsiz kullanabilir miyim ?

En başta sesinizi doğru kulanmak için bir solfej eğitimi almalısınız. Sesinizi doğru kullanmayı bilmeden iyi kayıtlar alabilmeniz mümkün olmaz.

Kayıtta ise; Mikrofon kalitesinden, kullanımına. Doğru kayıt alıp, editlemeye / mixlemeye kadar öğrenmeniz gereken temel şeyler; Üniversiteleride "Müzik teknolojileri ve kayıt" bölümünün en az iki yıllık ders programı.

Maalesef size burada anlatabileceğimiz şeyler yok. Ve ya buradan öğrenerek doğru bir şekilde bir şey üretmeniz mümkün değil.

Yapmak istediğinizin her alanı ayrı bir derya deniz. Bir alanı hedefleyin ve orada kendinizi geliştirin. Bir uçakta hem pilot, hem hostes, hem kabin amiri olamazsınız. Ya şarkı söylemede, ya da mixleme alanında iyi olmayı hedefleyin. Yıllar harcayıp, hepsinden biraz bilmek ile elinize hiç bir şey geçmez.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı