Siber saldırılar ciddi bir şey mi?

Tüm şifrelerimi aklımda tutamıyorum. Bunu nasıl hallederim? Kalem kağıt işe yarar mı?
Çok dikkatli ol.
Verileri saçma sapan bulut yazılımlarında taşıma. Gerçek disk kullan. Serverlarına yapılan bir saldırıda verilerin çalınabilir.
Şifrelerini zor yap. Çok güveniyorsan Google hesabına kaydet.
 
Hocam oyunlarda dikkat edin resmi ve sürekli güncellenen oyunlar oynayın oyun oynuyorsanız ve internet sitelerinde de 1 MB GTA 5 oyunu varmış bu 1 MB ile bilgisayarınızdaki tüm verileriniz ele geçirilir kredi kartınız e postalarınız bilgisayarda ne varsa her şeyiniz alınabilir ama bazı saldırılar reklam oluyor bu reklam virüsüne ben yakalandım kaçak Call of Duty yüklerken reklam virüsü indirmiştim bilgisayarda virüs var deyip yüksek miktarda dolar istiyor bilgisayarımı temizlemek için ve bu reklamlar açılırken de bilgisayarın işlemcisi ne olursa olsun son model bile olsa bu reklamlar işlemcinin tamamını kısa bir süre kullanarak reklamı gösteriyorlar performans açısından da sıkıntı yapar dikkat edin siber saldırıya yakalanırsanız o sizin kabusunuz olabilir bilgisayarınıza format atmadan da kurtulamayabilirsiniz ben reklam virüsünün çözümünü biliyorum ama farklı virüsler varsa onları ben halledemem.

Pek derine indim sanırım. Google hesabımı yaklaşık 6 yıldan beri kullanıyorum. Arşivim vardı ve onu da 64 GB USB belleğimi kayıt ettim. Birkaç anım var. Gerisi önemli değil.

Hocam eğer siber saldırıya yakalandıysanız hemen bilgisayarda kayıtlı olan kredi kartlarınızı iptal edin bankanızı arayıp yoksa da bilgisayarınızda kayıtlı olan kişisel bilgilerinizi hackerler dokunmaması için bilgisayarınıza giden interneti kesin ki kimse dokunamasın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Cemal Kaşıkçı´nın telefonuna İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus yazılımını yükleyip izledikleri söyleniyor. Sonunda adamı öldürdüler. Bence sırf bu olay bile durumun ne kadar ciddi olabileceğini gösteriyor.

Daha önce de bir barajın elektronik sistemine siber saldırı düzenlediler. Saldırganlar isteseydi su seviyesini yükseltebilir ya da alçaltabilirlerdi fakat yapmadılar. O kadarı yemedi sanırım.

2015 yılında Türkiye genelinde yaşanan büyük elektrik kesintisinin de bir siber saldırı sonucu yaşandığı iddia edilmişti. Yönetenler bu olay gerçekse bile doğrulamadıkları için kesin diyemiyoruz ama iddialar var.

Daha birkaç gün önce İsveç´te 12 yaşındaki bir çocuk babasından “Minecraft sunucusu kiralamak” amacıyla aldığı 40 $ para ile kendi yaşadığı beldenin belediyesine DDoS saldırı düzenlettirdi. Belediye işlerinin aksaması sonucu 1.5 milyon dolar zarar oluştu.

Zaman zaman hastahanelere vs iş yerlerine dosyaları şifreleyen ve çözmek için fidye isteyen zararlı yazılımlarla saldırılar düzenleniyor. İşler aksıyor, hatta hastahanelerde yapılması gereken ameliyatlar ertelenmek zorunda kalınıyor.

Örnekler uzatılabilir. Dijitalleşme arttıkça siber güvenlik sorunları da artacaktır. Bu nedenle çok ciddiye alınması gerektiğini düşünüyorum.
 
Evet. Günümüzde hem de çok.
Günümüzde nerdeyse her şeyi bilgisayar ve internet üzerinden yapar olduk. Geçenlerde Metaverse diye bir şey duyurdular ya ikinci hayat diye, sanal bir hayat, şu anda da aslında gösterdikleri gibi VR gözlük takıyormuş gibi olmasa da internette ikinci bir hayatımız var. Sosyal medyalar, internet bankacılığı... İnternet karakterimiz var. Siber saldırı da bir nevi hayatımıza saldırı işte. Sanal hayata sanal saldırı. Ama bu hayatlar asıl hayatlarımıza da bağlı olduğu için sanal olarak da kalmıyor, gerçeğe dönüşüyor.

Siber güvenlik ile ilgilenmeye şu aralar ufaktan başladığımdan beri çok daha korkar oldum. Gerçekten bir yerlere saldırmak çoğu durumda yeterli bilgiye sahipseniz çok kolay. Zaten görüyorsunuz çocuklar bile DDoS atıyor oraya buraya bir şeyler yapıyor. Durum aslında bayağı ciddi yani.

Korunmanın yolu ise açık vermemek. Örneğin Windows 10'a doğrudan patlatma saldırısı yapmak Windows'u güncel tuttuğunuz sürece kolay değil. Onun için bilgilerinizi çalmak isteyen adamlar veya şirketler bunu sizin yükleyeceğiniz uygulamalar üzerinden yapıyor. Aynı Truva atı gibi. Siz o uygulamaları yükleyince fark etmeden onlara erişim vermiş oluyorsunuz. Bilinmeyen uygulamaları kullanmamak, bilinmeyen sitelere girmemek, emin olunmayan bir şey yapmamak en önemli korunma yolu.
 
Karışık şifreler oluşturmanıza gerek yok. Herhangi bir şifreye (!, * , #, $) gibi şeyler eklemek hacklenmesini imkansıza yakın hale getirir.
"Hacklenmesi imkansız." diye bir şey yok maalesef. Şifreni öğrenmeye ihtiyaç duymadan bile hesabına girebilirler, birçok farklı yöntem mevcut.
 
Karışık şifreler oluşturmanıza gerek yok. Herhangi bir şifreye (!, * , #, $) gibi şeyler eklemek hacklenmesini imkansıza yakın hale getirir.
Şifreler sadece deneme yoluyla bulunmuyor. İstediğiniz kadar şifrenizi zor koyun, bir açık olduğu sürece istenilen şeye ulaşılır.

Dediğiniz şey daha önceden tespit edilmiş ya da random şekilde oluşturulmuş listelerden test yöntemiyle bulmaya karşı etkili. Bu yöntem şu anda aşırı tercih edilmez. Şifrelerin fazla denemesine ya da bu denemeyi fark ettirmeden yapılmasına karşı geliştirilen şeyleri engelleyen sistemler geliştiriliyor. O yüzden eskiden popüler olan bu yöntem şu adanda belli yerlerde kullanılıyor.
 
"Hacklenmesi imkansız." diye bir şey yok maalesef. Şifreni öğrenmeye ihtiyaç duymadan bile hesabına girebilirler, birçok farklı yöntem mevcut.
İmkansız demedim zaten hocam, "bruteforce" yöntemiyle deneyen birisi için imkansız hale geliyor sadece. İmkansıza yakın dedim.
 

Geri
Yukarı