Gamegaraj'dan yeni hazır sistem aldım. BIOS menüsünden sıcaklık değerine baktığımda İşlemci 66 derece anakart 40 derecede çalışıyor ve İşlemci fanının hızı 2227 RPM, normal mi?
Anakartın (büyük ihtimalle ya VRM'ler ya da yonga seti) sıcaklığı önemli değil sistem zaten boşta. İşlemci sıcaklığının sebebi voltajın çok yüksek olması. UV yapın.
GameGaraj'dan yeni hazır sistem aldım. BIOS menüsünden sıcaklık değerine baktığımda işlemci 66 derece anakart 40 derecede çalışıyor ve işlemci fanının hızı 2227 RPM, normal mi?
66 dereceyi düşünüyorum da, bu sistemler test edilmeden mi gönderiliyor sıcaklıkları vs? İşlemci fanı kargo sürecinde yerinden çıkmış veya es vermiş de olabilir mi acaba?
66 dereceyi düşünüyorum da, bu sistemler test edilmeden mi gönderiliyor sıcaklıkları vs? İşlemci fanı kargo sürecinde yerinden çıkmış veya es vermiş de olabilir mi acaba?
Belki termal macun fazla sürülmüş de olabilir. Bunlar haricinde aklıma bir tek voltajın fazla olması geliyor. 3500 ailesi bildiğim kadarıyla zaten ısınıyor ama bu anormal derecede.
Belki termal macun fazla sürülmüş de olabilir. Bunlar haricinde aklıma bir tek voltajın fazla olması geliyor. 3500 ailesi bildiğim kadarıyla zaten ısınıyor ama bu anormal derecede.
Stok soğutucunun üstüne bir de termal macun sürmüşlerse komik olur açıkçası.
@Unturned işlemciye sürülü halde olan termal macunu kontrol etmenizde fayda var. Bundan önce UV yapın voltaj yüksek. Soğutucuyu düzgün bir şekilde montajlayın, sonrasında tekrar sıcaklıkları kontrol edin.
Eğer ki performansı düşürüyorsa yapamam çünkü sistemde RX6600 var öğrendiğim kadarıyla 3500 RX6600'ı besleyemiyor bu yüzden donanımsal sorun yoksa overclock yapacağım.
Montajlamayı bilmediğimden hazır sistem aldım eğer ki fanı çıkartmak gerekiyorsa Gamegaraj'ı arayayım, yaparlar umarım.
BIOS üzerinden yapılır, işlemcinin çekirdeklerine giden voltajı düşürme işlemidir. Performans düşüklüğüne yol açmaz düzgün yapıldığında. Sıcaklıkları düşürmek konusunda iyi bir çözüm.
ASUS anakartım olduğu için rahat anlatabilirim.
Öncelikle F7 tuşuna basarak Advanced menüsüne girin. Sonrasında yine Advanced sekmesindeki CPU Core Voltage ayarını bulun. Manuel Mode'da değilse Manuel'e alın ve onun altında belirecek sekmeden bir voltaj değeri girin. 1.1v teorik olarak yeterli görünüyor bu frekansta. Belki 1.05v da yetebilir.
Voltaj değerini 1.1v değerine çektikten sonra yine OC yapabilirsiniz. 1.104-1.120 voltaj değerleri arasında işlemcimi 4.2GHz'de çalıştırıyorum (Ryzen 5 3600). Ama tavsiye etmem malum stok soğutucu kullanıyorsunuz. Soğutma konusunda yetersiz kalabilir.