Sizce en kotu Linux distro hangisi?

En kötüsü diyemem ama PCLinuxOS'in ne bir kullanıcısını, ne de hedef aldığı bir kitleyi görebiliyorum. Mageia ve OpenMandriva yine bunun yanında iyidir.
 
Vallahi hafif olup işlevsel olan bir dağıtım yok gibi bir şey. Ubuntu konusu ise ha Ubuntu kullanmışsın ha Windows kullanmışsın. Bir farkı yok. :)
Zaten o dağıtımın hafifliği ondan bekleyeceğin esas işlev değil mi? 🤔 Kaldı ki XFCE gayet işlevi olan bir masaüstü.

Windows 11'e bekleriz :)
*İçine yüklü gelen Copilot var. Arkaplanda nereye ping gönderiyor belli değil.
*Saat garip. Tıklıyorum, takvim çıkmıyor. Sürekli geri kalıyordu, saat ayarlarını Microsoft değil de ntp mi nedir bir sağlayıcıdan almasını söyleyince düzeldi.
*Task bar tıklamaya tepki vermiyor.
*Start menüden program başlatmak için üstüne 3-4 kere tıklaman gerekiyor.
*İçindeki bazı özellikleri abonelik haline getirme niyetleri var. Windows kullanırken "ayda sadece 329.99TL'ye işletim sisteminizin içinde gelen Copilot'u kullanabilirsiniz" tarzı mesajlar görmeye başlayacağız.
*Edge'yi silmek daha yeni yeni bir seçenek haline geliyor ve o da EU sağ olsun. Daha önce de silmek mümkündü ama bu sistemde bir şeylerin bozulmasına sebep veriyordu.
*Sürekli Microsoft'tan mesaj yemek ve kasma ile uğraşmak istemiyorsan Chris Titus'un debloat aracını kullanmak zorunda gibi bir şeysin.
*Boşta 2.6 GB ram yiyor.
*Sistemin içinden faydalı ayar menüleri çıkarılmış ya da gizlenmiş. Ayar menüleri çok karışık ve neyin nerede olduğunu bulmak kolay değil. Bunları bulmak için çaba sarf etmen gerekiyor.
*Dün çalışan bir app Microsoft Store üzerinden gelen güncelleme sonucu sonraki gün çalışmıyor. Diyeceksin ki o zaman exe indir ama sorun da bu. Adamlar sadece Microsoft Store olarak sunmuşlar uygulamayı.

Ubuntu'nun nesi var?
*Snap paket yöneticisini agresif şekilde dayatıyorlar. Flatpak'e olan avantajları var Snap'ın. Eğer snap kötüyse Flatpak de kötü.
*Kullanıcılarını dinlemiyorlar. Kullanıcıdan da para kazanmıyorlar. Batmaktan IOT'ye yatırım yaparak ve sunucuya çalışarak kurtuldular. Ubuntu uzun zaman sonra kar grafiğini artıya götürdü. Bunu kötü göremiyorum.
*12.04 zamanlarında Amazon'dan sponsorluk almışlardı ve kullanıcıya reklam gösterdiler. Kullanıcılar nefret etti. Adamlar önce özelliği opsiyonel yaptılar, sonra bu özelliğin beraberinde geldiği Unity masaüstünü komple bıraktılar. 18.04 Ubuntu'nun masaüstü kullanıcısından yana pes ettiği, bunlardan finansal ya da topluluk anlamında destek alamayacaklarını anladığı sürüm oldu ki bundan önce Ubuntu Canonical için baştan sona zarardı. Projenin geleceği şu an aydınlık görünüyor.
*Bazı kullanıcılarda Canonical deyince PTSD ile OKB karışımı bir tepki görülüyor. Topluluk nefreti diyorum ben buna. Pratik değil. Ekonomik hiç değil.

Benim için önemli olan son kullanıcılar ve kurumlar bu yazılımı nasıl kullanabilir? Bunu en iyi sağlayan dağıtım tabanı Ubuntu. Linux Mint'i göz önüne alalım misal. Edge sürümü yeni donanım için yapılmış. Yani yeni bilgisayar alanları Arch ya da Fedora tabanının dışında bir alternatif vermişler. Adamların sistemi şöyle tak-çalıştır; misal Fedora'da yeni bir yazıcı taktığında belki senin yazıcını tanır ve otomatik ekler. Ama Linux'ta bazı yazıcıların özel sürücüye ihtiyacı var. PPD dosyası. Bunların çoğu Ubuntu tabanlı dağıtımlarda beraber gelirken Arch'ta zaten baştan kurulum gerek. Manjaro hiç ne yaptığını biliyor gibi görünmüyor. Fedora'da ise PPD dosyasını bulman gerekecek muhtemelen.

1701518676213.png

1701518695521.png

Şimdi hadi bana yardım et, bu printer kurulumunu son kullanıcıya anlatalım :) Ya da Ubuntu tabanlı dağıtımlar zaten bunu otomatik olarak yapıyor. Hiç uğraştırmayalım. Rahatı neyse onu kullansın. Printer sadece bir örnek ama vermeyi de çok sevdiğim bir örnek.
 
Forumda her zaman en iyileri en stabilleri en hafifleri vs. konusuyoruz. Merak ediyorum bugune kadar deneyimlediginiz ya da cok kotu oldugunu dusundugunuz Linux Distro'su hangisi?

Bence Ubuntu ve tum Ubuntu-based distrolar.

Bence en kötü ubuntu ve tabanlıları (linuxmint-mxlinux hariç)
 
Bence en kötü ubuntu ve tabanlıları (linuxmint-mxlinux hariç)
MX Linux Ubuntu tabanlı değil. Hadi Ubuntu'yu anlarım. Ama Ubuntu tabanına söz dedirtmem :D Çok kullanıcının Linux ile tanışması Ubuntu olmasaydı asla gerçekleşmeyecekti. LMDE'ye ne oldu harbiden? İyi diyorlardı bir ara.
 
MX Linux Ubuntu tabanlı değil. Hadi Ubuntu'yu anlarım. Ama Ubuntu tabanına söz dedirtmem :D çok kullanıcının Linux ile tanışması Ubuntu olmasaydı asla gerçekleşmeyecekti. LMDE'ye ne oldu harbiden? İyi diyorlardı bir ara.

Pardon Debian tabanlıydı MX Linux karıştırmışım. Ubuntu tabanında çok fazla bug bulunuyor. Bundan dolayı kötü dedim.
 
Pardon Debian tabanlıydı MX Linux karıştırmışım. Ubuntu tabanında çok fazla bug bulunuyor. Bundan dolayı kötü dedim.
Ubuntu tabanının buglu olarak görülmesinin sebebi en azından bundan bir kaç yıl önce flatpak ve snap'in o kadar yaygınlaşmaması ve topluluk depolarındaki paketlerin güncelleme almamasıydı. Bazen GNOME ya da KDE'den kaynaklı sorunlar yaşıyorduk. Unity gidince zaten GNOME ile alakalı bugların çoğu kendiliğinden çözüldü çünkü Unity çok bağımlılık karmaşası yaratıyordu. 2018 yılına gidiyorum, apt install kdenlive deyince bana verilen Kdenlive genelde eski bir sürüm oluyordu. Bugluydu ve çöküyordu. Bugün ister snap, ister flatpak install kdenlive yazabilirim ve Arch ile aynı sürüm gelir. Bunu 2020 öncesinde deseydin anlardım ama bugün Ubuntu çok sağlam. Tek sıkıntısı Firefox snap olayı. Onu da deb paketi olarak yükleyip snap'ı silebilirsin. Microsoft'un aksine Ubuntu update snap'ı zorla geri yüklemeyecek. Hatta snap'ı doğrudan engellemek için programlar var eğer bu konuda Canonical'a çok gücenmiş vaziyetteysen. Şahsen ben snap paketleri seviyorum ve kullanırken bana diğer paketlerden pek farklı görünmüyorlar. Belki de snaplı ve debli versiyonları yan yana koyup benchmark yapmadığım ve kullanırken de yavaşlık hissetmediğim için garip olan benim 🤔

1701541168146.png


App Image olarak da varmış :) Uzun lafın kısası, 2020 öncesi iyi bir dağıtım kullanmanın tek yolu Arch veya Fedora idi. Bu yüzden herkes Ubuntu'yu özellikle 2016 sonrası terk etti ve bu tabanlara geçti. Sonra Manjaro fiyaskoları oldu. Arch'ın zayıf yanları ortaya çıktı. Flatpakler falan yaygınlaşınca son versiyonu Debian'da da kurabilecekhale geldik. Artık tabanın da bir espirisi kalmadı bu yüzden. Bugün arayüz düzgün çalışıyor mu? Akıcı çalışıyor mu? Eğer iki soruya da evet diyorsan herhangi bir dağıtım iyi.

I use Fedora BTW
 
Son düzenleme:
Ubuntu tabanının buglu olarak görülmesinin sebebi en azından bundan birkaç yıl önce flatpak ve Snap'in o kadar yaygınlaşmaması ve topluluk depolarındaki paketlerin güncelleme almamasıydı. Bazen GNOME'ya da KDE'den kaynaklı sorunlar yaşıyorduk. Unity gidince zaten GNOME ile alakalı bugların çoğu kendiliğinden çözüldü çünkü Unity çok bağımlılık karmaşası yaratıyordu. 2018 yılına gidiyorum, apt install Kdenlive deyince bana verilen Kdenlive genelde eski bir sürüm oluyordu. Bugluydu ve çöküyordu. Bugün ister snap, ister flatpak install Kdenlive yazabilirim ve Arch ile aynı sürüm gelir. Bunu 2020 öncesinde deseydin anlardım ama bugün Ubuntu çok sağlam. Tek sıkıntısı Firefox snap olayı. Onu da deb paketi olarak yükleyip Snap'ı silebilirsin. Microsoft'un aksine Ubuntu Update Snap'ı zorla geri yüklemeyecek. Hatta Snap'ı doğrudan engellemek için programlar var eğer bu konuda Canonical'a çok gücenmiş vaziyetteysen. Şahsen ben snap paketleri seviyorum ve kullanırken bana diğer paketlerden pek farklı görünmüyorlar. Belki de snaplı ve debli versiyonları yan yana koyup benchmark yapmadığım ve kullanırken de yavaşlık hissetmediğim için garip olan benim 🤔

Eki Görüntüle 2038946

App ımage olarak da varmış :)

Evet bu günlerde Ubuntu ileriye gidiyor. Daha 3 hafta önce kurmuştum ve memnun kaldım.
Yine de Arch Linux'un verdiği hazzı veremiyor bir de çok fazla gereksiz uygulama var.
 

Geri
Yukarı