Sokak köpekleri ile İlgili

atadam4

Hectopat
Selamlar. Bugün bir arkadaşla sokak köpekleri konusu üzerinde durduk. Ben, devletin işe acil bir şekilde el atmazsa insanların, bu refah seviyesi düşüren hayvanlara karşı kendi önlemini kendinin alacağını söyledim. Ama ters tepti. O, atalarımızın köpekleri evcilleştirdiği için bizim bakmakla yükümlü olduğumuzu söyledi. Şahsi olarak kendimi böyle bir zorunluluk altında hissetmiyorum, gerçekçi düşünecek olursak, verdiğim 2 salam parçası onun için bir eziyetli gün daha olacak yalnızca. Böyle bir durumda tepkimiz, devletin neden barınak yapmadığına dair olmalı iken, neden hayvan düşmanı ben oluyorum? Neden beni hiçbir şekilde rahat bırakmayan bir hayvana bakmak zorundayım? Kendisi de bunu söyledi, bir köpek ona saldırsa bile o köpeği besleyeceğini dile getirdi (nedeni de hayvanların bilinçsiz olması, insanların bilinçli olmasıymış.) Konu hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum. Bir yanlışım varsa düzeltmek isterim.

Köpek, kedi gibi evcil hayvanları çok seven ve bakan birisi olarak çok rahat şekilde "sokaklarda köpek olmamalıdır" diyebilirim.

Hayvanları seven birisi zaten çıkıp "sokakta hayvan bulunması" hakkında bir savunma yapıyorsa onla muhatap olmayın. Hayatında hiçbir hayvana bakmamışlardır eminim. Sokaklar, bu hayvanlar için uygun ortamlar değiller.

Çözüm basit. Devletin yatırım yapıp güzel barınaklar kurup başlarına bu konuda bilgili insanları yerleştirecekler. Hayvanlar mutlu, insanlar mutlu. Bu kadar basit bir şey niye bu kadar büyüyor onu da anlamıyorum.

Arkadaşınız bir yere kadar haklı. Köpekler kurt, tilki veya çakal değildir. Evcilleşmiş hayvanlardır, ormana salmak çözüm değil.

Kısırlaştırılarak sayıları azaltılmalı ve insan kontrolü dışında üremesine izin verilmemeli. Insan kaynaklı üretimler de denetlenmeli ve sınırlama getirilmeli.

Köpek, kedi gibi evcil hayvanları çok seven ve bakan birisi olarak çok rahat şekilde "sokaklarda köpek olmamalıdır" diyebilirim.

Hayvanları seven birisi zaten çıkıp "sokakta hayvan bulunması" hakkında bir savunma yapıyorsa onla muhatap olmayın. Hayatında hiçbir hayvana bakmamışlardır eminim. Sokaklar, bu hayvanlar için uygun ortamlar değiller.

Çözüm basit. Devletin yatırım yapıp güzel barınaklar kurup başlarına bu konuda bilgili insanları yerleştirecekler. Hayvanlar mutlu, insanlar mutlu. Bu kadar basit bir şey niye bu kadar büyüyor onu da anlamıyorum.
O konuda muhalefeti de eleştirdiğim bir nokta oldu. Özellikle şu hedef x ton mama gibi kampanyalarda. Bu denli geçici bir tokluk için bu kadar yardım toplanacağına neden kalıcı bir çözüm yoluna temel atmaya çalışmıyorlar ki? Bir noktada yalnızca şov mu yapıyorlar diye düşünmeden edemiyorum. Arkadaşla konuşurken bu konuya da değindim, tepkisi barınak yapmak kolay değil, en azından hayvanlar tok gezsin dedi. Fakat araştırdım ki daha geçenlerde yapılan bir mama yardımında 11.5 milyon TL harcanmış. Sizce de garip değil mi?
Hocam biraz karmaşık yazmışsınız galiba anlamadım arkadaşınız ne dedi?
Halbuki noktalama işaretlerini de özenerek kullanmıştım. Neyse, arkadaşım genel olarak hayvanlara her daim sahip çıkmamız gerektiğini, devlet bir şey yapmasa bile insanların kendi refahını sağlamasının bağnazlık olacağını, herhangi bir saldırıdan sonra bile hayvanı besleyeceğini belirtti.
Arkadaşınız bir yere kadar haklı. Köpekler kurt, tilki veya çakal değildir. Evcilleşmiş hayvanlardır, ormana salmak çözüm değil.

Kısırlaştırılarak sayıları azaltılmalı ve insan kontrolü dışında üremesine izin verilmemeli. Insan kaynaklı üretimler de denetlenmeli ve sınırlama getirilmeli.
Ona bunu da defalarca kez söyledim, tek ortak düşüncemiz de bu oldu zaten. Ormana bırakmak, öldürmek... Bunlar etik çözümler değildir. Uyutma, kısırlaştırma en nezih yollardır. Fakat orada da devletin üzerine bir yük biniyor, devlet de görevini yapmazsa bu sayıca artan hayvanların çıkaracağı huzursuzluk nasıl önlenecek?

Son düzenleme:
insanların, bu refah seviyesi düşüren hayvanlara karşı kendi önlemini kendinin alacağını söyledim.
Arkadaşınız bu kısma tepki vermiş olabilir. Ucu çok açık bir konu ne tarz önlemlerden bahsediyorsunuz?

Benim fikrimce toplu kısırlaştırma çalışmaları yapılmalı. Böylece yıllar içinde hayvan sayısı gözle görülür bir biçimde azalır. Barınak işinin olacağını düşünmüyorum zira o kadar yüksek kapasitede barınak yapmak imkansız.
10-15 yıl önce devlet kısırlaştırma çalışmaları yapsaydı şuan sokakta bu kadar fazla hayvan olmazdı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı