Çözüldü SSD kullanılabilir gözükmüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Patrick Jane

Hectopat
SSD mi artık kullanamıyorum. Ne yaptıysam SSD'yi gösteremedim. Hdtunepro ile tarattım sağlığı %100 hiçbir problem görmedi. Görsellerdeki gibi biçimlendirmek istiyorum fakat olmuyor.

Sistem özelliklerim:

İşlemci: AMD Ryzen 5 3600.
Ekran kartım: Gigabyte NVIDIA RTX 4060.
Anakart: Gigabyte A520M k V2.
SSD: Patriot P300 512 GB NVMe M.2
RAM: 8x2 Lexar Thor Black 3200 MHz.
Kasa+PSU: Gamepower manta RGB 500W.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-02-01 at 16.42.57.jpeg
    WhatsApp Image 2025-02-01 at 16.42.57.jpeg
    124 KB · Görüntüleme: 28
  • WhatsApp Image 2025-02-01 at 16.44.07.jpeg
    WhatsApp Image 2025-02-01 at 16.44.07.jpeg
    216,9 KB · Görüntüleme: 30
SSD mi artık kullanamıyorum. Ne yaptıysam SSD'yi gösteremedim. Hdtunepro ile tarattım sağlığı %100 hiçbir problem görmedi. Görsellerdeki gibi biçimlendirmek istiyorum fakat olmuyor.

Sistem özelliklerim:

İşlemci: AMD Ryzen 5 3600.
Ekran kartım: Gigabyte NVIDIA RTX 4060.
Anakart: Gigabyte A520M k V2.
SSD: Patriot P300 512 GB NVMe M.2
RAM: 8x2 Lexar Thor Black 3200 MHz.
Kasa+PSU: Gamepower manta RGB 500W.
Dosya sistemi bozuk gözüküyor. Ssd yeni mi yoksa bu hata bir anda mı ortaya çıktı?

Efi bölümüde var. Linux mu kurulu ssd de?

Dosya sistemi bozuk gözüküyor. SSD yeni mi yoksa bu hata bir anda mı ortaya çıktı?

EFI bölümüde var. Linux mu kurulu SSD de?

Hayır Linux kurmadım. SSD 4-5 aylık sorunsuz çalışıyordu sonra mavi ekran verdirdi 5-10 dk da bir verdirttiği için format atmayı denemiştim. Format atma kısmında gözükmemeye başladı. Bilgisayarı kapatıp laptop HDD'si taktıp anakartıma ona Windows kurdum. Şimdi SSD'yi taktığımda böyle oldu. Ne biçimlendirebiliyorum ne seçebiliyorum.

Hayır Linux kurmadım. SSD 4-5 aylık sorunsuz çalışıyordu sonra mavi ekran verdirdi 5-10 dk da bir verdirttiği için format atmayı denemiştim. Format atma kısmında gözükmemeye başladı. Bilgisayarı kapatıp laptop HDD'si taktıp anakartıma ona Windows kurdum. Şimdi SSD'yi taktığımda böyle oldu. Ne biçimlendirebiliyorum ne seçebiliyorum.
İyi bir internete ve usb ye erişimiz varsa benim önerim linuxu usb yazdırıp gparteddan düzenlemek. Eğer yoksa cmd'yi yönetici olarak çalıştırın ve "diskpart" Yazın. Sonra "list disk" Yazın. Sonrasında da "select disk 1" Yazın.(attığınız fotoğraflara göre disk 1 oluyor) en sonda da "format fs=ntfs quick" Yazın. Bu hızlı format. Tam format yapacaksanız quick kısmını kaldırmanız yeterli.

İlk cmd yi deneyin olmazsa linuxu usb ye yazdırın.

Belirtmeliyim ki bu bütün ssd yi formatlar.

Selected disk 1 yazdığında sevinmiştim ama format atamadı.

Bu linkteki gibi kurup gparteddan düzenlemem mi gerekiyor. Daha önce hiç linux kullanmadım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-02-01 at 17.19.43.jpeg
    WhatsApp Image 2025-02-01 at 17.19.43.jpeg
    59,9 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Image 2025-02-01 at 17.19.43.jpeg
    WhatsApp Image 2025-02-01 at 17.19.43.jpeg
    59,9 KB · Görüntüleme: 17

Bu linkteki gibi kurup gparteddan düzenlemem mi gerekiyor. Daha önce hiç linux kullanmadım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Evet gparted sorunu mujtemelen çözer. Ama doğru yer seçmen gerek yoksa yanlışlıkla windowsu formatlayabilirsin. Live usb kuracaksan ubuntu tabanlı bir linux yeterli. Usb'yi başlattıktan sonra kurulum ekranını boşver direk terminali aç ve "sudo apt install gparted" Yaz. İndirme bittikten sonra "sudo gparted" yaz. Buraya kadar gelirsen haber ver.

Fotoğrafları görmedim ama volume seçmemişiz. . O yüzden formatlıyamamış. Az önceki adımları tekrar yapın fakat formatlamayın. List volume yazın. Sonra formatlıyacağınız volume mu seçin. Mesela "select volume 1" (1 sadece örnektir duruma göre seçiniz). Sonrasında format komutlarını kullan.

Aynısını SSD için bi' dene.

FAT32 kısmını NTFS yap ama.

Evet gparted sorunu mujtemelen çözer. Ama doğru yer seçmen gerek yoksa yanlışlıkla windowsu formatlayabilirsin. Live usb kuracaksan ubuntu tabanlı bir linux yeterli. Usb'yi başlattıktan sonra kurulum ekranını boşver direk terminali aç ve "sudo apt install gparted" Yaz. İndirme bittikten sonra "sudo gparted" yaz. Buraya kadar gelirsen haber ver.

Fotoğrafları görmedim ama volume seçmemişiz. . O yüzden formatlıyamamış. Az önceki adımları tekrar yapın fakat formatlamayın. List volume yazın. Sonra formatlıyacağınız volume mu seçin. Mesela "select volume 1" (1 sadece örnektir duruma göre seçiniz). Sonrasında format komutlarını kullan.
Linux minti indiriyorum kurunca haber vereceğim.

Linux minti indiriyorum kurunca haber vereceğim.
O inerken dediklerimi yap. Formatlayama sebebin "select volume" yapmamış olman.

Sırasıyla:
Kod:
diskpart
list disk
sel dis X
clean
clean
convert MBR
create part prim
format fs=ntfs label="SSD" quick
assign

"X" yazan yere 476 GB olan disk numarası gelecek.
Örnek:
1738421087054.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı