SSD'ler sessiz çalışır yanılgısı

Bu zaten bilindik bir şey. Çok sessiz ortamda SSD'de bir şey yapmıyorken bile faremi az oynattığımda ses çıkıyor. O da başka bir şeyden kaynaklanıyor. Bence işlemci ile alakalı. Fareyi oynatınca kullanımı artıyor çünkü.
Bunu ben de fark ettim. İnce bir cızırtı oluşuyor fareyi kaydırdıkça.
Ben anakarttan şüphelenmiştim.
 
1- Coil Whine
2- Ölü piksel
Şunları bi çözemediler.
@Recep Baltaş konuya yaklaşık beş yıl önce değinmiş ve o kadar yılın ardından herhangi bir gelişme yok, olacağını da sanmıyorum. Neyse artık idare edeceğiz... :)

Bu konu için SSD'yi doldururken. Geceydi ve ortalık sessizdi, SSD 40 cm yanımda duruyordu. En ufak bir uğultu bile duymadım. Sanırım bazı modellere özel bir sorun.
Sanırım öyle.
 
O genellikle her cihaz da olmuyor, aynı sorun Casper'da var idi, ama çok sıkıntı bir şey değil. İşlemciden gelen ses işlemci sağlam, ekran kartından gelmeyen o tiz bozuldu mesela :)
Şimdi tekrardan bağladım. Kulağımı dibine kadar yakınlaştırdığımda çok kısık şekilde dial-up modem gibi ses çıkarıyor. Sivri sinek vızıltısı gibi ama baya dip ve zor duyuluyor.
 
Bu zaten bilindik bir şey. Çok sessiz ortamda SSD'de bir şey yapmıyorken bile faremi az oynattığımda ses çıkıyor. O da başka bir şeyden kaynaklanıyor. Bence işlemci ile alakalı. Fareyi oynatınca kullanımı artıyor çünkü.

Bence HDD'nin durup dururken çalışıp durması çok daha gürültülü ve rahatsız edici. Dizüstü cihazımda sadece HDD, HDD+SSD, sadece SSD ve SSD+SSD kombinasyonlarını kullandım. Hepsinde ses duydum. İkinci SSD'yi adam akıllı aktif olarak kullanmadığım için sesini kendim duymamışımdır. Gürülsüzü ortamda pek kullanmıyorum çünkü. Ama sadece HDD'ye göre HDD+SSD daha kanser. SSD'de sistemde takılırken HDD'de herhangi bir işlem yapmazken motoru çalışıp şöyle birkaç şeref turu atıp kapanıyordu. Sürekli çalışırken daha az ses çıkarıyordu.
Bende fareyle ilgili bir sorun yok. Dediğiniz gibi sorun SSD değil de, CPU kaynaklı ise bunu anlamanın yolu nedir? Çünkü örneklerde de görüldüğü üzere ses sorununun SSD takıldıktan sonra başlayan arkadaşımız var. Youtube'da farklı markalara ait SSD'leri deneyerek sesin kesildiğini belirten üyeler var. Farklı bir SSD ile deneme yapamayacağımızı değerlendirirsek acaba bu durumda USB'den çalışan işletim sistemleri iş görür mü ki? Hani USB'den çalıştırırsak SSD devre dışı kalır gibisinden. Bilemedim, aklıma bir tek bu geldi.
 
Ben anlatamadım sanırım. Şu an kullandığım 970 EVO 250 GB ve i5 7300HQ parçalarının ayrı ayrı ses yaptığını duydum ben. SSD'den gelenden %100 eminim. İşlemciden gelenden ise bahis oynayacak olsam ona yatırırdım diyeyim. Beni çok rahatsız etmediği için umurumda değil. Ama elektronik şeyler böyle sesler çıkartıyor. Eskiden kullandığım bilgisayar hoparlörü de açıkken ses çıkartıyordu. Üzerindeki anahtardan kapatmayı unuttuğumda uyurken rahatsız ederdi. Eski kullandığım modemin adaptörü de ses yapıyordu. Zamanında ev telefonu kullanıyorduk, onun adaptörü de öyleydi. Elektronik aletlerde benim alışık olduğum bir ses bu. Uyurken rahatsız etmediği sürece bir sorun yok benim için. Neyden geldiği de bu yüzden umurumda değil.
İşlemciden gelmesinden şüphelenme sebebim görev yönetcisini açıp masaüstünde iken fareyi az az oynatınca oluşan ses. Orada işlemci kullanımı %1-2'den %10-15'e çıkıyor. Belki başka bir şeydendir ama yaptığım işlem yüzünden olduğunu biliyorum.

Yeteri boyutlu bir USB'ye kurulum yapılabiliyor olması lazım. Ondan çalıştırmayı denediğinizde ne kadar düzgün bir deneyim yaşarsınız bilmiyorum. Bunu yaptığınızda SSD sistemde takılı ise muhtemelen arada kontrol ya da farklı bir amaçla kullanılacaktır diye düşünüyorum. Ama aktarma yapmadığı için ses çıkarmayacaktır. Adam akıllı kullanılmayan SSD'den ses geldğini görmedim ben.
HDD+SSD kullanımımı söyledim. Her şey SSD'de iken bile HDD birkaç dakikada bir dönüp duruyordu. SSD de bu şekilde kullanılır bence.
 
DELL konuyla ilgili açıklama yapmış, aşağıya bırakıyorum:

Bu makalede, Katı Hal Sürücüsü (SSD) bulunan taşınabilir sistemlerde duyulabilen cızırtı sesi hakkında bilgiler verilmektedir.


Katı Hal Sürücüsü (SSD) bulunan bazı taşınabilir sistemlerde, sistem boştayken veya hafif yük altındayken duyulabilir bir cızırtı sesi oluşabilir. Bu normal bir davranıştır.

Merkezi İşlem Birimi (CPU) boştayken enerji tasarrufu yapmak için CPU, "C-State" (C Durumu) olarak da bilinen düşük güç moduna geçecek şekilde ayarlanabilir. Düşük güç modlarının amacı, CPU içindeki güç kullanımını kısmaktır. Belirli durumlarda sistemden yüksek frekanslı bir cızırtı sesi duyulabilir. İşlemci etkinliğindeki değişikliklere, SSD yüküne veya Evrensel Seri Veriyolu (USB) aygıtlarının takılı olup olmamasına bağlı olarak bu ses oluşabilir.

NOT: Bu cızırtı sesi bir dereceye kadar tüm dizüstü bilgisayarlarda bulunmaktadır ancak sistemin daha bilindik seslerinden farklı olduğu için bazı kullanıcılar bunun anormal olduğunu düşünür.

İşlemcinin güç devresinden gelen bu ses, yalnızca işlemci C3 (saat durdu veya uyku) güç durumundayken oluşur. Ses, Piezoelektrik Etki olarak adlandırılan bir olay nedeniyle işlemcinin güç devresinden gelmektedir. Belirli bir gerilim uygulandığında bu katı hal bileşenler rezonans üretmeye başlayarak insanın duyma eşiğine (15 - 20 KHz) ulaşan sesler oluşturur.

Sistemden duyulan ses de budur ve bir problem veya arıza belirtisi değildir.

Sistem BIOS'unda bir C-States (C Durumu) seçeneği belirlenmişse bunu devre dışı bırakarak sesi giderebilirsiniz.

Kaynak: DELL
 

Yeni konular

Geri
Yukarı